. . Serviciul de Ajutor Maltez în România aniversează astăzi 25 de ani de caritate și voluntariat în România.

Pe data de 11 mai 1991, la Cluj-Napoca, un grup de 25 de oameni (studenți, preoți, medici, juriști și avocați), călăuziți de principiul Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta „Păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor”, puneau bazele Serviciului de Ajutor Maltez în România (S.A.M.R.). Astăzi, filialele și sucursalele din România aniversează 25 de ani de caritate, voluntariat și ajutor pentru cei aflați în nevoie. Cu acest prilej, pe tot parcursul zilei de azi, filiala din Sfântu Gheorghe și cea din Micfalău vor organiza activități dedicate atât celor mici cât și celor mai în vârstă, după cum urmează:

Sucursala Sfântu Gheorghe

Începând cu ora 11:00, zece voluntari ai Serviciului de Ajutor Maltez vor ajuta la distribuirea a circa 250 de porții de mămăligă cu brânză în comunitatea de romi din cartierul Örkö; între orele 14:00 și 16:00, cinci voluntari vârstnici vor vizita căminul de bătrâni „Zatureczky Berta” din Sfântu Gheorghe și vor oferi felicitări și dulciuri celor 40 de bătrâni internați. De la orele 14:00 și până la orele 16:00 grupa de vârstnici, formată din cinci voluntari, va efectua o vizită în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”, celor aproximativ 25-30 de pacienți care nu au rude care să îi viziteze și le vor acorda, celor care vor avea nevoie, produse destinate igienei personale sau pijamale. Totodată, în intervalul orar 14:00-17:00, zece voluntari ai Serviciului de Ajutor Maltez se vor afla la cortul de prim ajutor, care va fi amplasat în centrul orașului, pentru a măsura gratuit tensiunea și glicemia persoanelor care vor solicita acest lucru.

Filiala Micfalău și sucursala Sfântu Gheorghe -activitate comună

Între orele 17:00 – 19:00, la sediul Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe va avea loc o slujbă religioasă, organizată pentru beneficiarii azilului de noapte, urmată de un spectacol de poezii și cântece prezentat de grupele de copii. La final, cei aproximativ 35 de beneficiari ai azilului, oameni fără adăpost, vor primi o masă caldă. La această acțiune vor lua parte 20 de voluntari. De asemenea, între orele 12:00 și 14:00, nouă voluntari din cadrul filialei Micfalău a Serviciului de Ajutor Maltez vor distribui circa 150 de porții de pâine la școala din comună.

„Activitățile se vor desfășura în diferite locații. Cina și slujba religioasă vor avea loc la sediul Serviciului de Ajutor Maltez – Sucursala Sfântu Gheorghe, din strada Pescarilor, nr. 34 B. Vom avea o activitate la spital, vor fi câțiva voluntari seniori care vor merge în vizită, o altă grupă a voluntarilor seniori va merge la căminul de bătrâni „Zatureczky Berta”, după care de la ora 11 vom avea o activitate în cartierul Örkö unde vom distribui aproape 250 de porții de mămăligă cu brânză și în paralel la aceeași oră, la Micfalău echipa de voluntari va distribui pâine.” – a explicat Székely Róbert, coordonatorul voluntarilor S.A.M.R.

Acesta spune că în cei 25 de ani de la înființare asociația a acumulat experiență, iar acest lucru se reflectă în multitudinea de programe sociale și proiecte derulate atât pe plan național cât și pe plan local: „Putem să spunem că au trecut 25 de ani, și am învățat forte multe lucruri. Deja, ca asociație, avem multe activități, multe proiecte și programe sociale atât pe plan național cât și pe plan local. Putem spune că filiala Sfântu Gheorghe este printre primele filiale, și această filială împlinește 25 de ani de funcționare și avem activități de toate felurile, atât cu copiii cât și cu vârstnicii, cu persoanele cu dizabilități dar și cu familii, și putem enumera multe alte activități. Pot să spun că au trecut 25 de ani în care am învățat și știm acum care sunt principiile pe care trebuie să le continuăm mai departe, prin care putem găsi finanțatori, putem câștiga proiecte, și continuăm. (…) Întotdeauna avem nevoie și de voluntari pentru că dacă avem voluntari avem și idei noi, avem proiecte noi pe care putem să le implementăm cu ajutorul voluntarilor și a ideilor nou-veniților dar, bineînțeles, cu ideile nu poți face toate lucrurile, trebuie să găsim și finanțatori pe lângă acdele idei. Pot spune că întotdeauna avem nevoie de voluntari și întotdeauna avem nevoie și de finanțatori.”

Serviciul de Ajutor Maltez în România este o asociaţie non-profit cu sediul central la Cluj-Napoca. Prin intermediul a 17 filiale şi sucursale din ţară, aceștia derulează programe în beneficiul celor aflaţi în nevoie (vârstnici, bolnavi, persoane cu deficienţe şi alte grupuri vulnerabile). Circa 1000 de voluntari se implică în mod constant pentru a-i ajuta pe aceștia să ducă o viaţă demnă, fără a face distincție de etnie, religie, sex sau apartenenţă politică. Valorile creştine şi principiile umanitare stau la baza acţiunilor Serviciului de Ajutor Maltez în România, care este purtătorul misiunii Ordinului Suveran de Malta, „Tuitio fidei et obsequium pauperum”, ceea ce înseamnă „Păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor”.

„Noi întotdeauna spunem că mulțumim. Mulțumim finanțatorilor, oamenilor din Sfântu Gheorghe și din jurul nostru, mulțumim și celorlalți, oamenilor pe care am putut să îi ajutăm pentru că noi îi ajutăm într-un fel, cu materiale, cu orice alte ajutoare, dar primim foarte mult de la ei, primim un zâmbet, primim un feedback pozitiv cu care putem lucra mai departe. Deci, noi le mulțumim pentru acești 25 de ani în care au fost alături de noi, și sperăm să mai putem lucra încă 25 de ani împreună.” – a conchis Székely Róbert.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail