Un serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism se va înfiinţa în judeţul Covasna, printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European.
Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, Szasz Katalin, a declarat luni pentru AGERPRES că proiectul intitulat „Şi ei trebuie să aibă o şansă” vizează înfiinţarea a 40 de servicii de acest fel la nivel naţional, printre care unul în incinta Centrului de coordonare „Szekely Potsa” din localitatea covăsneană Chilieni.
Aceasta a menţionat că proiectul, prevăzut a se derula pe o perioadă de trei ani, are ca scop integrarea socială şi profesională a copiilor şi tinerilor afectaţi de autism, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.
„Biroul de la Chilieni va funcţiona cu doi-trei psihologi care vor elabora planuri de recuperare a persoanelor cu autism, iar concomitent vor monitoriza aceste persoane din momentul diagnosticării şi până la includerea lor în programe de asistenţă specializată”, a declarat Szasz Katalin, potrivit căreia în judeţul Covasna sunt diagnosticaţi cu autism circa 50 de copii, dar numărul bolnavilor este cu siguranţă mult mai mare.
Proiectul, implementat de Fundaţia „Romanian Angel Appeal” în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România, beneficiază de cofinanţare din partea Fondului Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni”.
La nivel naţional, în cadrul acestui proiect vor fi implicaţi 1.200 de medici de familie, pediatri şi psihiatri care vor urma cursuri de formare continuă la distanţă şi de certificare în vederea depistării precoce a tulburărilor de spectru autist şi furnizării asistenţei medicale. De asemenea, alţi 580 de specialişti – psihologi, psihoterapeuţi şi psihopedagogi – vor dobândi competenţe în terapii de recuperare individualizată a persoanelor cu autism şi de consiliere a familiilor acestora.
Autismul reprezintă o tulburare psihică, o stare patologică manifestată prin ruperea contactului cu realitatea exterioară şi prin trăirea excesivă a vieţii interioare.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES