Fundaţia SERA România va construi un Centru de recuperare pentru copiii cu handicap sever din municipiul Sfântu Gheorghe. Lucrările de construcţie a clădirii de aprocimativ 500 de metri pătraţi ar trebui să înceapă anul acesta şi să se încheie cel târziu în vara anului viitor.

SERA România a intrat în 1996 ca şi Fundaţie specializată pentru serviciile sociale în protecţia copilului. Unul dintre obiectivele specifice ale Fundaţiei, începând cu 1997, a fost închiderea căminelor, respectiv  a instituţiilor  de pe vremea fostului  regim comunist, în care erau copiii cu handicapuri severe.

În judeţul Covasna, în momentul de faţă  sunt în jur de 600 de copii încadraţi în grad de handicap, cei mai mulţi fiind din zona Sfântu Gheorghe. Odată cu închiderea a 35 din cele 38 de  cămine vechi ridicate pe vremea regimului comunist, în care  copiii cu dizabilităţi nu mai aveau nicio şansă de recuperare, Fundaţia SERA România a decis să extindă programul iniţiat în restul ţării şi să întindă o mână de ajutor copiilor cu dizabilităţi, familiilor acestora şi autorităţilor locale. Astfel, va fi înfiinţat Centrul de recuperare pentru copiii cu handicap sever din Sfântu Gheorghe, unde cei peste 100 de copii din oraş şi din zonele apropiate vor putea să beneficieze de servicii de recuperare de calitate.

„Din cele 38 de cămine, am reuşit să închidem 35. Atunci când le-am închis, am construit complexe de servicii, adică o parte din copii erau reintegraţi, iar o parte rămâneau în centrul familial, pentru că nu mai aveau legătură cu familia naturală. Toată această parte rezidenţială am legat-o întotdeauna de centrele de recuperare pentru copilul cu handicap. Principala problemă a sistemului de protecţie a copilului,  pe partea cu handicap, este absenţa acestor Centre de recuperare. Până acum cred că am construit vreo 35 sau 36 de astfel de Centre. Ele servesc la recuperarea copilului cu handicap în general, acesta fiind protejat de DGASPC cât şi de familia naturală”, a explicat directorul executiv al Fundaţiei SERA România, Bogdan Simion.

Potrivit doamnei director a Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Maria, clădirea, care  va avea o capacitate de 32 de copii pe zi, va fi amplasată în cartierul Ciucului, în spatele blocului Sing-Sing.  Valoarea totală a proiectului, ce include atât ridicarea clădirii de la zero, cât şi dotările cabinetelor, este de 420.000 de euro, toate cheltuielile fiind suportate de către Fundaţia SERA.

„S-a încheiat un contract între Fundaţia SERA, Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi DGASPC, pentru înfiinţarea unui centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi. Centrul va fi construit în spatele clădirii Sing-Sing, în cartierul Ciucului.  Fundaţia Sera România este cea care va finanţa toate lucrările, plus dotarea centrului respectiv, Consiliul Local va pune la dispoziţia Direcţiei suprafaţa necesară construirii acestui Centru, iar Consiliul Judeţean s-a angajat că va susţine funcţionarea lui”, a declarat Vass Maria.

Centru de recuperare va funcţiona, pe de-o parte, ca Centru de zi, unde 18 copii cu dizabilităţi vor putea să desfăşoare o serie de activităţi sub atenta supraveghere a unor cadre specializate, iar pe altă parte, va funcţiona ca Centru de recuperare, unde părinţii sau asistenţii maternali  merg cu copilul cu dizabilităţi pentru a beneficia de terapiile şi de serviciile care vor fi stabilite în planul de recuperare al acestuia: servicii psihologice, logopedie, fizioterapie, kinetoterapie, masaj şi altele.

„Vom face tot posibilul pentru susţinerea acestui Centru, mai ales că s-a şi luat un angajament în acest sens. Bineînţeles, şi Fundaţia SERA România ne-a promis că,  în cazul în care vom avea foarte mari greutăţi, atunci ne va sprijini  până pornim pe acest drum, ca Centrul să funcţioneze chiar la capacitate maximă şi să ofere servicii de calitate”, a mai spus directorul DGASPC.

Pe lângă acest nou Centru de recuperare destinat copiilor cu dizabilităţi din Sfântu Gheorghe, DGASPC Covasna mai are în subordine patru Centre de recuperare la Târgu Secuiesc, Baraolt, Chilieni şi unul pentru copii cu autism la Sfântu Gheorghe. Pe lângă acestea, activitatea Direcţiei este susţinută prin casele de tip familial pentru copiii cu dizabilităţi de la Lunga, de la Tinoasa sau de la Baraolt (destinat copiilor mici care nu pot fi plasaţi în asistenţă maternală din cauza bolii), dar şi de asistenţii maternali care au în grijă micuţi cu deficienţe.

DGASPC se luptă cu o lipsă acută de personal

Lipsa personalului specializat din  unele instituţii publice  nu mai este de mult o supriză. Din păcate, DGASPC Covasna nu este ocolită de această problemă tot mai apăsătoare şi supărătoare într-o ţară europeană, de vină fiind salariile mult prea mici şi volumul mare de muncă.

În momentul de faţă numărul posturilor disponibile în cadrul instiuţiei este de 622. Totuşi, doar 460 sunt ocupate, cea mai mare lipsă fiind în rândul asistenţilor sociali. DGASPC Covasna nu reuşeşte să atragă speciliştii necesari, dovadă fiind şi rezultatele unui concurs de ocupare a patru posturi de asistenţi sociali, care a avut loc în data de 25 septembrie.

„Este o lipsă de prsonal de specialitate, în primul rând. Asistenţi sociali, psihologi, educatori, dar cel mai mult suferim de lipsa asistenţilor sociali. Foarte mari probleme avem pe acest segment. Nu găsim. Şi pe 25 am avut un examen unde am sccos vreo patru posturi de asistenţi sociali la concurs, şi nu s-a prezentat nimeni, cu toate că a fost şi un post de debutant, unul era de principal şi două posturi de asistent care deja necesită anumită vechime în muncă. Pe niciun post nu s-a prezentat nimeni. Salariile sunt mici, oamenii încearcă să găsească un loc în străinătate unde sunt plătiţi mult mai bine. Cei care rămân acasă găsesc un loc de muncă şi la fundaţii, asociaţii, unde salariile sunt puţin mai mărişoare faţă de noi, deci, cred că aici sunt problemele. Fond de salarii avem, deci nu se pune problema că nu pot să angajez pentru că nu am suficient buget pentru a angaja. Există legea că angajarea se poate face 1 la 1, adică unul pleacă, unul pot să angajez. Acum au mai fost aprobate şi alte posturi în afară de 1 la 1, dar nu prea vin oamenii la examen. În primul şi în primul rând, cred că este din cauza salariilor foarte mici”, a concluzionat Vass Maria, directorul DGASPC Covasna.

Pornind de la această declaraţie, l-am întrebat pe directorul executiv al Fundaţiei SERA România cum vede viitorul acestui centru din punct de vedere al resurselor umane, în condiţiile în care Direcţia nu poate acoperi necesarul de personal în momentul de faţă. Acesta a declarat: „Noi avem o convenţie semnată cu Consiliul Judeţean, în care CJ s-a obligat să angajeze personalul necesar pentru Centrul de recuperare. Eu nu numai că am speranţa, dar aproape că am certitudinea că lucrul acesta se va întâmpla, pentru că este obligaţia CJ.  Îîntotdeauna sunt probleme, pentru că problema specialiştilor este una de absenţă a lor ca număr, şi o problemă de salarizare la nivel de Direcţie, salariile fiind foarte mici. Dar întotdeauna s-au găsit specialişti care să lucreze în Centrele de recuperare. Dealtfel, dacă CJ Covasna nu ajunge să deschidă Centrul, există o clauză de reziliere care este destul de dureroasă. Dacă CJ a acceptat această obligaţie, bănuiesc că au ceva speranţe să găsească specialişti.”

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail