Tribunalul Covasna va pronunţa săptămâna viitoare sentinţa în procesul dintre Prefectura Covasna şi Partidul Civic Maghiar (PCM), care a contestat în instanţă amenda de 5000 de lei primită anul trecut pentru nerespectarea protocolului de intonare a imnului Ungariei la reuniuni publice.

Procesul s-a judecat în recurs ieri, la Sfântu Gheorghe, iar instanţa a rămas în pronunţare până marţea viitoare.
Reprezentaţii Prefecturii Covasna nu s-au prezentat la proces, în schimb, în semn de solidaritate cu liderii PCM, în sală au fost prezente peste 50 de persoane de etnie maghiară. De asemenea, la proces au asistat liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, preşedinte al Consiliului judeţean şi consulul general al Ungariei din Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Avocatul PCM a cerut completului de judecată să menţină sentinţa anterioară dată de Judecătoria Sfântu Gheorghe, care a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea PCM de la plata sumei de 5000 de lei.

Liderul organizaţiei judeţene a PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că se aşteaptă ca instanţa să pronunţe o „sentinţă europeană şi democratică”. „Din punctul meu de vedere e de neconceput ca în secolul XXI în România să nu poţi cânta imnul altui stat. Suntem în Uniunea Europeană, eu zic că suntem egali şi cred că e păcat că am ajuns până aici, că noi maghiarii, nu avem dreptul de a cânta imnul nostru”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef. El a mai adăugat că imnul Ungariei este, de fapt, un „psalm bisericesc foarte vechi cântat de maghiarii din toată lumea”.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a ţinut să sublinieze că acest proces a creat o puternică solidaritate în rândul comunităţii maghiare, menţionând că peste 1500 de persoane de etnie maghiară au trimis Prefecturii Covasna scrisori prin care au cerut să renunţe la acest proces. „Pentru mine este uluitor ce se întâmplă (…) Simt că suntem asupriţi pe pământul nostru natal, (…) suntem târâţi în judecată pentru imnul nostru, pentru simbolurile tradiţionale secuieşti şi pentru că avem păreri şi avem şi curajul să ne spunem aceste păreri în faţa unor politicieni de la Bucureşti (…) Să fie clar că au greşit destinatarul cei care cred că noi putem fi puşi în genunchi cu forţa. Poate eu, poate altul mâine-poimâine, dar toată comunitatea secuiască nu se poate”, a declarat Tamas Sandor, la ieşirea de la Tribunal.

Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM la sfârşitul anului trecut cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Prefectul Sebastian Cucu a explicat că sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind intonarea imnului naţional, care prevede, printre altele, că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”, prevedere care nu a fost respectată de organizatori.

PCM a contestat amenda în instanţă, iar Judecătoria Sfântu Gheorghe a admis parţial plângerea, respectiv a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea de la plata sumei de 5000 de lei, în schimb a respins cererea privind neconstituţionalitatea actului pe baza căruia Prefectura a aplicat amenda. Drept urmare, Prefectura a făcut recurs, iar sentinţa Tribunalului va fi făcută publică pe data de 22 septembrie a.c.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail