Parlamentarul UDMR Covasna, Klarik Laszlo, a declarat ieri,  pentru AGERPRES, că va contesta decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind starea sa de incompatibilitate, potrivit căreia ar fi ocupat simultan funcţia de senator şi de reprezentant AGA.

Klarik Laszlo a explicat că între anii 2008-2012 a ocupat funcţia de administrator public al judeţului Covasna, iar în această calitate a fost desemnat ca reprezentant al Consiliului Judeţean în Adunarea Generală a Acţionarilor de la S.C. Gospodărie Comunală S.A Sfântu Gheorghe. El a menţionat că în octombrie 2012 a demisionat din funcţia de administrator public ştiind că va participa la alegerile parlamentare, iar locul lui în AGA a fost preluat la scurt timp de o altă persoană desemnată de Consiliul Judeţean.

„Pentru mine lucrurile sunt foarte clare, le-am explicat şi celor de la ANI şi credeam că nu mai există niciun dubiu, că lucrurile s-au lămurit. Tot ce v-am spus poate fi dovedit cu acte, există hotărârile Consiliului Judeţean, se pot verifica, nu e niciun secret (…) Calitatea de reprezentant AGA am preluat-o automat conform fişei postului de administrator public, vreau să subliniez acest lucru, şi nu a fost retribuită suplimentar (…) Am demisionat de la Consiliul Judeţean în octombrie 2012, înainte de alegerile parlamentare”, a precizat Klarik Laszlo.

El a mai menţionat că nu a primit încă o înştiinţare oficială din partea ANI, dar în momentul în care îi vor parveni hârtiile, va face contestaţie.

ANI a anunţat miercuri că în cazul a 32 parlamentari (22 deputaţi şi 10 senatori) s-a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii. ANI a avertizat că potrivit legii, incompatibilitatea constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trie ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

De asemenea, ANI a mai precizat că declararea necorespunzătoare a adevărului se pedepseşte conform Codului Penal cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail