Senatorul UDMR Covasna, Klarik Laszlo a declarat marţi, la finalul manifestărilor organizate la Sfântu Gheorghe cu prilejul comemorării Tratatului de la Trianon, că România nu şi-a respectat promisiunile făcute în 1918 faţă de minorităţile naţionale şi că „dă dovadă de paranoia” definindu-se ca stat naţional.
„Henry Kissinger, fost ministru de externe al Statelor Unite, în cartea intitulată ‘Diplomaţie’ declară la un moment dat că Tratatul de pace de la Paris a fost sortit eşecului dintr-un motiv foarte simplu – s-a realizat un compromis mult prea facil între idealismul american şi paranoia europeană. Consider că mesajul conferinţei de pace e valabil şi astăzi şi cred că mesajul pentru România e că ar trebui să renunţe la câteva elemente de paranoia. Consider că e o dovadă de paranoia că după aproape o sută de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia încă nu s-au respectat promisiunile faţă de minorităţile naţionale. Consider că este o dovadă de paranoia faptul că România încă se defineşte ca stat naţional şi consider ca element suprem de paranoia al clasei politice faptul că nu poate concepe ca o minoritate naţională semnificativă, cum este secuimea, să trăiască în cadrul unei regiuni administrative de sine stătătoare, o regiune care nu e împotriva statului român şi respectă legislaţia românească”, a declarat Klarik Laszlo.
La manifestările organizate la Sfântu Gheorghe pentru comemorarea Tratatului de la Trianon şi a Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor au participat circa 200 de persoane. Manifestările au fost organizate de Partidul Civic Maghiar, care a invitat şi celelalte două formaţiuni politice maghiare, respectiv UDMR şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, precum şi Consiliul Naţional Secuiesc, o formaţiune neînregistrată juridic care militează pentru autonomia „Ţinutului secuiesc”, respectiv a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Invitaţii au catalogat ziua de 4 iunie ca fiind ‘o zi de doliu’ pentru comunitatea maghiară din Transilvania care a fost despărţită de „patria mamă”, „o tragedie” şi o „rană dureroasă”.
Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES