Reducerea cuantumului subvenției pe hectar, pentru cartoful destinat industrializării, îi nemulțumește pe cultivatorii de cartofi din județul Covasna.
Nemulțumirea acestora a fost adusă la cunoștința ministrului Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, și la începutul acestei luni, de către senatorul de Covasna, Fejér László Ödön, care afirmă că deși a primit asigurări din partea oficialului că „se va revizui decizia luată de minister pe baza argumentelor pe care le-am prezentat (…) majorarea sprijinului propus de Ministerul Agriculturii este încă inacceptabilă!”
„I-am cerut ca fermierii să primească subvenția de 5 milioane euro care le revine!”
După discuțiile purtate cu ministrul Agriculturii dar și după corespondența purtată cu acesta pe tema nevoii creșterii subvenției pentru culturile de cartofi, senatorul Fejér László Ödön își pune întrebarea dacă, nu cumva, cei din guvern își doresc distrugerea acestui sector al agriculturii. „Considerăm inacceptabil creșterea cuantumului de subvenții cu 650.000 euro, deoarece acest lucru nu va rezolva problemele cultivatorilor de cartofi. Domnul Ministru probabil nu înțelege că noi nu l-am contactat cu intenția negocierii, ci i-am cerut ca fermierii să primească subvenția de 5 milioane euro care le revine. Considerăm că nu putem accepta invocarea dificultăților financiare, întrucât însuși Domnul Ministrul Nechita-Adrian Oros a declarat, într-un articol din revista Agroinfo, că există o sumă necheltuită de 82 de milioane euro din fondurile UE pentru perioada 2014-2020. Din aceste considerente concluzionăm că poate sunt anumite interese, ca cultivatorii de cartofi să nu primească subvenția cuvenită și ne punem întrebarea, chiar vor guvernanții distrugerea producătorilor și a producției de cartofi din țară?”- se arată într-o adresă transmisă către redacția Mesagerul de Covasna.
În ultimii trei ani, întotdeauna subvenția de 5 milioane de euro n-a ajuns la cei care cultivă cartoful pentru industrializare.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sfârșitul lunii aprilie a.c., parlamentarul covăsnean și președintele Asociației Naționale a Cultivatorilor de Cartofi din România, inginerul Romulus Oprea, fermier din localitatea Zăbala, au făcut cunoscut faptul că Ministerul Agriculturii a redus cuantumul subvenției pe hectar pentru cartoful destinat industrializării discriminând, negativ, cultivatorii de cartofi.
La acel moment, senatorul Fejér László Ödön declara: „Subliniez că până acum, în ultimii trei ani, întotdeauna subvenția de 5 milioane de euro n-a ajuns la cei care cultivă cartoful pentru industrializare și mai mult, au fost tăiate circa 3,2 milioane de euro, ajungând astfel numai 1,8 milioane de euro la cultivatorii de cartofi. Trebuie să zicem concret că fondul acela a fost deturnat și dat la alte culturi, cum ar fi roșii sau usturoi. În fiecare an, cu președintele Romulus Oprea intervenim și încercăm să explicăm de ce este o greșeală această coordonare de fond. Facem lobby pentru a înțelege și a accepta acordarea subvenției culturii de cartofi pentru industrializare. Astfel, în lobby-ul de anul trecut am reușit să ajungem de la 1,8 milioane la 2,9 milioane, dar tot pierzând 2 milioane și ceva de euro. Atunci a fost promis, dar și mie personal, când am fost la domnul ministru, că anul viitor se va acorda întreaga sumă de 5 milioane de euro pentru producția cartofului pentru industrializare. Acum s-a schimbat proiectul de hotărâre de Guvern și din cele 5 milioane iarăși s-au tăiat 3,2 de milioane și a rămas 1,8 de milioane cu care pot să zic că putem distruge, ușor zis, această cultură”,
Nu se poate ca în fiecare an producătorii noștri să își riște afacerea.”
Președintele Federației Naționale a Cartofului din România, Romulus Oprea, a afirmat că cei ce s-au aflat la guvernare, în ultimii ani, au tratat cu superficialitate „problema cartofului” din țara noastră, fapt ce a făcut ca fermieri cu tradiție care cultivau sute de hectare, să renunțe în totalitate și să înființeze alte culture.
„Guvernul României, și nu numai cel de față, ci toate Guvernele din ultimul timp, au considerat că această cultură merită dată la o parte sau trebuie ignorată de-a dreptul. Această cultură, împreună cu cartoful de sămânță sunt două culturi în pericol de a fi abandonate, foarte rapid, pentru că nu se poate ca în fiecare an producătorii noștri să își riște afacerea. (…) E ridicol ca într-o țară ca România, considerată o țară mare producătoare de cartofi, să importăm sute de mii de tone, să importăm aproape sută la sută cartoful pentru sămânță și să producem câteva mii de hectare de cartof timpuriu pentru industrializare, iar cei care o fac, să fie întotdeauna dezavantajați. Deci până când va merge treaba asta?”, a declarat Romulus Oprea, în cadrul conferinței de presă de la sfârșitul lunii aprilie a.c.
Totodată, acesta a menționat că fermierii covăsneni care se ocupă de cultura cartofilor vor avea cel mai mult de suferit, județul Covasna având și în acest moment cele mai mai suprafețe însămânțate cu această cultură.
„Județul Covasna este numărul unu în cartof în România, indiscutabil, numărul unu în cartof de consum, numărul unu în cartof de industrializare, numărul unu în cartof pentru sămânță.Acest județ mic, așa cum îl vedeți dumneavoastră, produce și peste 60% din cartoful timpuriu din România și peste 70% din cartoful timpuriu pentru industrializare. (…) După cum vă spuneam, cele mai multe suprafețe cultivate de cartof de sămânță și de cartof timpuriu pentru industrializare sunt localizate în Covasna, deci (cultivatorii covăsneni-n.red) sunt primii loviți.”
În anul 2019, suprafața cultivată cu cartofi, în județul Covasna, a fost de 14.043 hectare.
Maria CREȚU-GRAUR