La Editura Sophia din București a apărut volumul „Pe cărarea Raiului – convorbiri duhovnicești cu Î.P.S. Ioan, Arhiepiscopul Munților”, realizate de prof.dr. Luminița Cornea, 360 de pagini, ediția a II-a, revăzută și adăugită.

Notăm un fragment din însemnarea Î.P.S. Ioan aflată pe coperta a IV-a a volumului: „Drumul nostru pe sub soare este scurt, iar drumul până la poarta Raiului este de o prescură. Dacă îți iei ca merinde o prescură, când vei pleca din lumea aceasta, ea îți va ajunge până la poarta Raiului. Aici, Dumnezeu Își hrănește fiii cu prescură, iar în Rai cu lumina harului dumnezeiesc. Aici prescură, acolo lumină!”

Cartea aceasta, în ediţia a doua revăzută şi adăugită, care cu adevărat zideşte, a venit acum, când s-au împlinit douăzeci de ani de existenţă a Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei, ca un dar duhovnicesc.

Părintele Arhiepiscop Ioan al Munţilor este unul din ierarhii de vârf ai bisericii şi ai ţării, un model de slujitor valoros, modest, apropiat de popor, care nu şi-a lăsat mintea şi ambiţiile omeneşti călăuzite şi alimentate de aburii succesului efemer şi deşert, cuvântul fiindu-i întotdeauna în consonanţă cu fapta, adică da ce este da şi nu ce este nu. La rândul ei, doamna profesoară Luminiţa Cornea, doctor în filologie, născută şi crescută în climatul de adâncă evlavie al unei familii preoţeşti – tatăl însuşi fiind un foarte pasionat şi talentat condeier – stăpâneşte cu uşurinţă şi foloseşte cu abilitate terminologia religioasă şi chiar teologică,  înlesnind substanţial elaborarea cărţii.

Parcurgând cuprinsul acestei cărţi, sau Convorbirile dintre cei doi autori, ne apare în ochii minţii imaginea de la Stejarul Mamvri şi convorbirea pe care patriarhul Avraam a avut-o cu Dumnezeu, ascuns sub chipul celor Trei tineri.

Cartea „Pe cărarea Raiului” este extrem de atractivă prin ineditul ei, în sensul că fiecare idee scoate la lumină un lucru nou, sau în alt fel spus, faţă de cum l-au spus alţii. O carte de convorbiri  emană direct din minte şi din inimă, intervievatul exprimând gânduri şi simţăminte în premieră.

Spaţiul alocat acestui material nu ne permite să despicăm firul în patru, nici măcar să facem referiri cât de cât asupra fiecărui subiect, dar după parcurgerea întregului material, avem credinţa şi convingerea  că prezenta carte este gândită şi lucrată la un nivel foarte înalt, absolut profesionist, iar prin apariţia ei devine izvor şi document chiar pentru preoţii ce doresc să-şi lărgească orizontul profesional sau să-şi aprofundeze cunoştinţele în mai multe discipline teologice precum Dogmatica, Morala, Liturgica, Studiile biblice (Noul şi Vechiul Testament) ş.a., din fondul doctrinar al fiecărei materii   regăsindu-se citate elemente importante. Ori dacă pentru preoţi şi teologi este o carte de doctrină, pentru cititorul profan este o reconfortantă sursă de meditaţie şi recreare spirituală.

Fără să exagerăm, socotim că această carte este deosebită prin varietatea conţinutului şi prin profunzimea ideilor cuprinse în răspunsurile date fiecărei întrebări. Întreaga cartea este ca o cale pavată cu nestemate de cea mai bună calitate, care ne poartă paşii spre împărăţia lui Dumnezeu. La fiecare răscruce, sau nou subiect adus în discuţie, este aşezat câte un indicator pe care scrie „către împărăţia lui Dumnezeu”.Toate drumurile sau tematicile, indiferent din ce direcţie vin, ne conduc spre poarta Raiului, iar tâlcuirea dată fiecărui subiect este atât de lină şi de netedă, încât paşii călătorului sau ai cititorului, care o parcurge, străbat cu mult spor acest drum cu final fericit.

Cartea mai prilejuieşte un încântător popas de recreare şi de reflecţie asupra trecutului vieţii noastre, dar mai ales asupra a ceea ce avem de făcut în viitorul nu prea îndepărtat, când fiecăruia ne apare tot mai clar şi tot mai aproape tabloul propriului nostru apus de soare.

            Cartea nu este elaborată după documente stătute de arhivă, ci este un produs proaspăt, actual, conceput şi elaborat în direct, la minut, am putea spune, din iniţiativa a doi foarte laborioşi ostenitori în grădina Domnului şi a Maicii Domnului. Rezultatul respectivului dialog sau Convorbiri, se citeşte cu mare interes şi se gustă cu multă plăcere, asemenea unui fruct delicios, proaspăt cules din livadă.

Subliniem şi reţinem faptul că volumul de faţă reprezintă, între altele, (şi) o cronică grăitoare despre „starea Ortodoxiei şi Românităţii” din Arcul Intracarpatic, la cumpăna dintre aceste secole şi milenii creştine o contribuţie la cunoaşterea istoriei celor două judeţe româneşti, căci autorii şi protagoniştii ei sunt cât se poate de obiectivi şi de echilibraţi în acţiunile, activităţile, judecăţile, atitudinile şi realizările lor, aşa cum îi stă bine oricărui creştin şi român, care emite opinii şi concluzii, întemeiate pe reconstituirea faptelor şi oferă explicaţii în măsură să aducă unele lămuriri necesare lumii, istoriei şi societăţii româneşti, contemporane.

Aşadar, cartea de faţă este de o imperioasă actualitate care invită la multă luciditate, discernământ şi dreaptă socoteală. Este o lucrare foarte bogată, densă şi în acelaşi timp concisă, cu care ar trebui să se întâlnească atât intelectualii cât şi credincioşii ţării şi Bisericii noastre, în calitate de membri ai Ei, pentru a înţelege cât mai bine urmările şi consecinţele înstrăinării şi izolării pentru acest popor, care astăzi, mai mult ca oricând, este chemat să-şi asume destinul istoric al strămoşilor săi!…

În încheiere vom susţine cu toată convingerea că prin publicarea acestor convorbiri duhovniceşti cu un cunoscut, recunoscut şi renumit ierarh şi slujitor al Bisericii noastre, strămoşeşti şi dreptmăritoare – Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan din Carpaţi – căruia îi dorim, cu acest prilej aniversar, să aibă parte, în continuare, de mult spor şi de multe împliniri duhovniceşti, autoarea ne-a făcut un scump cadou sufletului şi cugetului nostru, al cititorilor, pentru care îi mulţumim în mod deosebit, dorindu-i multă sănătate şi mult success, în continuare!…

Stelian Gomboș, doctor în Teologie, București

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail