Ministerul Mediului şi Schimbărilor climatice a lansat cea de-a patra etapă a Campaniei  de sensibilizare şi conştientizare publică din cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” în cadrul căreia se vor organiza seminarii locale pentru formare de formatori educaţie ecologică.

Acestea au loc în perioada  11 martie – 27 aprilie a.c.,  în 87 localități din 34 judeţe incluse în proiect, printre care şi localităţile Ozun şi Cernat din judeţul Covasna.

Potrivit organizatorilor, obiectivul principal al seminariilor menționate mai sus este acela de a crea un grup de promotori locali care să sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie cu privire la problemele de sănătate din mediul rural generate de poluarea din surse agricole si menajere, cu accent puternic pe calitatea apei, sanitație, comportament igienic și facilități sanitare, practici agricole prietenoase cu mediul. Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați), în ceea ce privește sanitația, igiena și managementul gunoiului de grajd.

Selecția grupului de promotori a avut la baza ideea că, prin prisma profesiei practicate (profesori, învățători, doctori, preoți), aceștia pot contribui cu experiența personală în instruirea copiilor și a întregii comunități locale pentru inducerea de schimbări comportamentale și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător. Se estimează că la seminariile de formare vor fi instruiţi circa 1000 de cursanţi.

Astfel, patru echipe compuse din experți de mediu și personal din cadrul proiectului se vor deplasa în toate cele 87 de localităţi, printre care se numără Ozun şi Cernat din judeţul Covasna, în care proiectul implementează campania  de conştientizare.

În cadrul sesiunii de formare, experții vor instrui participanții selectați pe baza unui manual elaborat în cadrul campaniei, asupra următoarelor aspecte: metodologia de formare de formatori (grupuri țintă, principiile învățării, metode de instruire, evaluarea performanței învățării etc); calitatea apei (principalele surse de poluare, poluarea din surse agricole și menajere, vulnerabilitatea la poluarea cu nitrați a apelor de suprafața și subterane etc); sanitația în mediul rural (managementul apei reziduale în mediul rural, managementul deșeurilor menajere, managementul gunoiului de grajd etc);  relația între calitatea apei potabile și sănătate (necesarul de apă, bolile posibil asociate apei, igiena aprovizionării cu apă etc); cele mai bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării.

Pentru mai multe informații despre proiect se poate accesa:

www.inpcp.ro, www.inpcp-campanie.ro, www.blog.inpcp-campanie.ro.

http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti.

(M.D.C.)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail