28 de elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului au participat miercuri, 10 decembrie a.c., la un webinar ( n.r. seminar online) pe teme de dezvoltare durabilă. Activitatea face parte din proiectul de cooperare româno – norvegian pe tema educaţiei ecologice , Greenovation Challenge.
Seminarul online a reunit experţi şi parteneri ai proiectului într-o conferinţă virtuală. Aceştia le-au oferit elevilor de la toate şcolile participante în proiect informaţii despre zonele de munte din ţara noastră, despre dezvoltarea durabilă, despre turismul rural, despre programe pe dezvoltare durabilă din ţara noastră care sunt implementate cu succes, dar şi alte astfel de noţiuni pe care elevii le pot utiliza în viitoarele lor proiecte.
Elevii participanţi au primit în cadrul acestui eveniment un document adresat părinţilor prin care sunt informaţi despre participarea copiilor la Greenovation Challenge şi un Manual al elevului. Acesta din urmă îi va ajuta pe elevi să înţeleagă noţiuni precum „sustenabilitate”, „ecosisteme şi valoarea lor economică”, „încălzire globală” sau „antreprenoriat social”.
Greenovation Challenge
Proiectul de cooperare româno – norvegian pe teme de educaţie ecologică angrenează peste 900 de elevi şi 40 de profesori din cele două ţări participante. Aceştia „vor căuta soluții pentru problemele de mediu din zonele în care trăiesc și vor încerca să convingă primarii din localitățile lor să le implementeze”, se anunţă în comunicatul de presă oficial.
„Participarea la acest proiect educațional internațional oferă șansa fiecărui elev de a deveni un bun cetățean, adică un membru responsabil al comunității din care face parte.”, a declarat într-un interviu anterior, Doina Pătrunjel, profesor al liceului „Mircea Eliade” şi coordonatorul local al proiectului.
„Proiectul este implementat în comunitățile montane din România și Norvegia, în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) și are ca obiectiv îmbunătățirea calității mediului prin formarea unui comportament responsabil în rândul elevilor de liceu și orientarea acestora către cariere în domeniul dezvoltării durabile.”, se menţionează într-un comunicat de presă.
Timp de doi ani elevii participanţi la Greenovation Challenge vor avea posibilitatea de a propune proiecte de dezvoltare sustenabilă, de a crea campanii de comunicare și de a mobiliza membrii comunității pentru a convinge autoritățile locale să sprijine sau să pună în aplicare ideile lor.
Alături de liceul „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, la proiect mai participă licee din orașele Cugir (Alba), Câmpulung (Argeș), Năsăud (Bistrița Năsăud), Brașov (Brașov), Teregova (Caraș Severin), Toplița (Harghita), Petrila (Hunedoara), Baia Mare (Maramureş), Piatra-Neamț (Neamț) şi Câmpulung Moldovenesc (Suceava).
„Proiectul „Greenovation Challenge: dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă” este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 140.890 Euro.”, se arată într-un comunicat de presă.
Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul http://greenovationchallenge.jaromania.org/.
. .
Iulia Drăghici – Taraş