Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Covasna organizează, alături de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, filiala Covasna, (CECCAR) un seminar pe problemele de contabilitate ale Persoanelor fizice autorizate (PFA), Întreprinderilor individuale și Întreprinderilor familiale care își desfășoară activitate în domeniul agriculturii. . .

Într-o conferință de presă ce a avut loc ieri, la sediul Direcției Județene Agricole (DAJ), pe tema organizării unui seminar pentru clarificarea noilor reglementări apărute în Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, referitoare la contabilitatea întocmită de producătorii agricoli organizați ca  PFA-uri, Întreprinderi Individuale şi Întreprinderi Familiale, directorul DAJ, Konczei Csaba, președintele CECCAR Covasna, Benkő Pál și directorul executiv al CECCAR, Tankó Paraschiva au vorbit despre importanța sprijinirii agricutorilor pentru ca aceștia să înțeleagă cum trebuie să întocmească actele contabile necesare pentru a funcționa corect.

„Este vorba despre a organiza în comun un curs pe problemele de contabilitate ale Persoanelor Fizice Autorizate, Întreprinderilor Individuale şi Întreprinderilor Familiale, acele entități care sunt cumva între o persoană fizică producător agricol și între o societate comercială producător agricol. Când doamna Tankó mi-a solicitat să îi ofer o bază de date cu aceste forme de persoane fizice autorizate, conform Ordinului 44, am considerat foarte bine venită ideea, pentru că sunt foarte multe probleme privind contabilitatea corectă și ținerea regimul documentelor în mod corect pentru aceste entități.” – a explicat directorul DAJ Covasna, Konczei Csaba.

Președintele CECCAR, Benkő Pál spune că aceștia au un plan de lucru prin care se dorește sprijinirea întreprinzătorilor din domeniul agriculturii, în vederea întocmirii corecte a contabilității, ținerea evidenței contabile și justificarea unor etape ale ajutoarelor de stat. „Aici am dori noi să intervenim, să îi ajutăm și să le arătăm, să le spunem care sunt legile, Hotărârile de Guvern, cum  se organizează evidența contabilă.”

La rândul său, directorul executiv al CECCAR, Tankó Paraschiva, a declarat: Mă bucur că ne-am putut întâlni și că vom colabora cu Direcția Agricolă Județeană, pentru că este necesar și oportun în momentul de față, când sunt atâtea schimbări, foarte multe subvenții- vin foarte multe ajutoare din Uniunea Europeană. Nu este de ajuns să știu numai meseria de bază, este nevoie și de evidență, și mai mult, de corectitudine în tratarea acestor subvenții. Ne-am gândit și am venit la domnul Konczei Csaba pentru a-i cere ajutor, iar când am aflat că sunt 183 de persoane fizice autorizate care beneficiază și de subvenții, m-am mirat. Credem că este necesar și am vorbit și cu domnul președinte Benkő Pál, să organizăm o pregătire profesională.”

 

Potrivit acesteia, din punct de vedere legislativ, anul acesta situația va fi mai drastică,  întrucât vor apărea noi completări ale legii 566/2004, prin care agricultorii vor fi nevoiți să intre în Cooperative Agricole pentru a beneficia de fonduri nerambursabile.

„Vor avea multe facilitate, dar cred că va fi foarte greu pentru unii dintre ei să participe cu un aport în aceste asociații, să își valorifice 75% din produsele din aceste asociații. Este o problemă viitoare de care ne vom ocupa imediat după apariția legii. Cred că primul pas îl vor face persoanele juridice, tinerii care își dau seama ce înseamnă o facilitate în achiziții și ce înseamnă facilitățile în acest domeniu, cu fondurile nerambursabile. Deocamdată ne gândim la organizarea acestui seminar, cu întocmirea documentelor, cu toată legislația care a fost modificată anul trecut în luna aprilie, și partea de subvenții, partea de fiscalizare și plată a impozitelor, și vom mai pune accent pe fondurile primite de către tinerii fermieri, prin măsura 1.1.2.” – a mai spus directorul executiv al CECCAR, filiala Covasna.

Konczei Csaba spune că în viitor se mai dorește organizarea unui astfel de seminar, întrucât la momentul actual, producătorii sunt foarte reticienți față de ideea de Cooperativă, deși în toată Uniunea Europeană producția agricolă, în general, se valorifică prin asemenea entități juridice. Acesta spune că producătorilor trebuie să li se explice faptul că prin intermediul acestor Cooperative vor beneficia de anumite facilități fiscale și economice, și ar rămâne proprietari pe terenurile respective, acestea urmând doar să intre în administrarea Cooperativelor.

„Vrem să îi punem în temă, să le fie clar totul, pentru că numai atunci poți lua o decizie corectă, dacă ești bine informat, aceasta este realitatea. De aceea vrem să aducem și specialiști pentru a organiza aceste seminarii.” – a mai spus Tankó Paraschiva.

Fermierii nu vor mai plăti procentul de 20% TVA pentru aprovizionare, dacă vor accepta să facă parte din Cooperative

 

Fermierii care nu vor dori să intre în aceste Cooperative vor rămâne actori separați pe piață. Potrivit directorului DAJ Covasna, Konczei Csaba, aceștia ar trebui să înțeleagă că dacă inputurile agricole necesare tehnologiei și valorificarea produselor vor fi realizate în comun,  vor fi mult mai eficiente decât cele realizate în mod individual.

 

„Să stai cu sacii în fața porții sau să îi predai (la Cooperativă- n.red) nu este tot una, plus că aprovizionările vor fi cu taxare inversă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să plătești cei 20% TVA. Pot să meargă la licitații, pot obține mai ieftin decât să cumpere de la magazinul de desfacere din comună doi sau trei saci de îngrășăminte sau așa-zisele ierbicide și pesticide. Asta vrea Statul, dacă se dau bani nerambursabili, să fie cât mai eficient, și până acum cred că nu a fost o eficiență atât de mare.” – a mai spus directorul executiv al CECCAR Covasna.

 

Potrivit directorului DAJ, până acum o parte din banii de la Stat au mers către fermierii care nu i-au folosit pentru a dezvolta ramura în care își desfășurau activitatea, pentru a produce marfă. Acesta spune că unica șansă pentru acești mici fermieri este de a valorifica micile producții pe care le au, într-un sistem comun. Konczei Csaba spune că pentru a nu creea probleme la nivel social, prin micșorarea și limitarea unor subvenții către acești mici fermieri, Statul preferă să sprijine astfel de forme asociative precum Cooperativele, în special cele de valorificare și consum, sau după cum sunt denumite prin lege: Cooperative de achiziții și valorificare.

 

„(…) Nu cred că Uniunea Europeană încearcă să ne pună piedici, pentru a ne forța să fim consumatorii lor, mai ales în contextul în care vorbim deja de destul timp despre o criză alimentară la nivel global. De exemplu, în urmă cu 10 ani culturile energetice erau la modă și foarte subvenționate, acum nu mai sunt pentru a nu mai ocupa suprafețele fertile pe care pot fi produse alimente.” – a mai spus Konczei Csaba.

 

La seminarul care va avea loc mâine, la sediul CECCAR din Sfântu Gheorghe, vor participa și specialiști din domeniu economiei agricole, care vor explica în detaliu toate etapele care trebuiesc urmate pentru ca fermierii să își poată gestiona în mod corespunzător documentele contabile.

 

„În cadrul acestui seminar ne vom ocupa pas cu pas să le explicăm fermierilor ce trebuie să achiziționeze, ce trebuie să facă, ce vor face cu subvențiile primite pentru investiții, pentru exploatare, care sunt deja venituri curente. Le explicăm, chiar dacă au pe cineva care să le facă la sfârșit de an acea declarație pentru impozitare sau pentru control, pentru că sunt la forma de impozitare pe norme de venit. (…) Cei care lucrează toată ziua pe câmp nu se ocupă cu ultimele știri, neavând noțiuni economice, nu înțeleg la un moment dat, pentru că trebuie să ai și anumite noțiuni pentru a putea înțelege și interpreta legea, iar asta chiar putem spune că este o altă meserie.” – a mai spus Tankó Paraschiva.

 

Seminarul va avea loc mâine, începând cu ora 09:00, la sediul CECCAR, din Sfântu Gheorghe, strada Ciucului, nr. 95, iar taxa de participare este de 100 lei. Temele care vor fi abordate în cadrul seminarului sunt: evidența contabilă și fiscală a PFA-urilor cu activitate agricolă (producție vegetală și zootehnie); subvențiile; măsura 112; instalarea tinerilor fermieri și informații privind Legea nr 566/2004.

 

Persoanele interesate se pot înscrie la adresa  [email protected], unde trebuie să precizeze denumirea societății sau a PFA-ului pe care îl dețin, adresa și codul fiscal. Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon: 0267/ 323 324  sau 0740 148 274.

 

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail