Timp de două zile, 3-4 noiembrie a.c., în judeţul Covasna se desfăşoară un seminar privind îmbunătăţirea serviciilor medicale prin intermediul sistemului e-health.

eHealth este termenul generic utilizat pentru setul de instrumente care se bazează pe tehnologia informaţiei şi comunicării utilizate pentru a ajuta la prevenirea, diagnosticarea, tratarea, monitorizarea şi gestionarea sănătăţii şi a modului de viaţă, precum şi la ameliorarea acestor procese. eHealth cuprinde relaţiile dintre pacienţi şi furnizorii de servicii medicale, transmiterea informaţiilor între instituţii, comunicarea dintre pacienţi sau dintre specialiştii din domeniul sănătăţii.

De asemenea, include reţelele de informare în domeniu, înregistrarea electronică a datelor medicale, precum şi sistemele personale portabile de comunicare utilizate pentru monitorizarea şi ajutorarea pacienţilor.

Sesiunea de dimineaţă, din cursul zilei de astăzi, are ca temă „E-health crearea de oportunităţi pentru sănătate”. Cei prezenţi vor avea parte de „Introducere în E-health- economic, individual, social: care sunt beneficiile e-health?”, prin intermediul prezentării făcute de Agneta Granstrom, Preşedintele AER e-he@lth network, Norrbotten-Suedia. Ulterior, Kinizsi Zoltán, consilierul ministrului sănătăţii şi Moldovan József, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiionale vor face o prezentare a strategiei e-health, din perspectiva românească.

În continuarea sesiunii, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, Ágoston László şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr.Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András Nagy Róbert, vor face cunoscută viziunea judeţului Covasna asupra reţelei eHealth. Oaspetele din Estonia, Madis TIIK, consilier ştiinţific EU eHealth Task Force grup, manager de proiect la Institutul de medicină clinică, Universitatea Tehnologică din Tallin, prezintă o „Imagine de ansamblu: Prospecţiile de viitor pentru asistenţa medicală din Estonia”, iar Ourania Georgoutsakou, reprezentanta AER, va face cunoscute, celor prezenţi, „Oportunităţi de investiţii în cadrul viitoarei politici de coeziune”.

La sesiunea de după-amiază se va dezbate „Implementarea e-health, pas cu pas”, aici fiind prezentate două studii de caz. Astfel, Celia Gómez Gonzales, director general Planificare şi Inovaţie în Protecţia Sănătăţii, din cadrul  Ministerului Sănătăţii, Andalucia –Spania, prezintă studiu de caz 1- Dosarul electronic de sănătate, iar  studiu de caz 2- Managementul schimbării – combaterea schimbărilor însoţite de aplicarea e-health va fi prezentat de Marina Lupari, Şef îngrijiri medicale – R & D, Trustul de sănătate şi asistenţă socială, Irlanda de Nord.

Vineri, în cea de-a doua zi a  seminarului, oaspeţii vor face o vizită la Spitalulul Cardiologic „Dr. Benedek Géza” din  Covasna.
Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail