Eveniment caritabil în beneficiul fetiţelor de la Mănăstirea Mărcuş 

…Cine n-a auzit de povestea fetiţelor de la Mănăsirea Mărcuş? Cine n-a citit  măcar un  articol (inclusiv în cotidianul „Mesagerul de Covasna”) sau nu a văzut la televizor un reportaj despre  minu­na­ta faptă creştinească a Maicii Serafima? Stareţa a ctitorit un lăcaş de închinăciu­ne în vârful unui deal aflat nu departe de  comuna Dobârlău, din judeţul Covasna, construind acolo un adăpost pentru nişte fetiţe abandonate la naştere de părinţii lor. 

„Un  loc unde cântă îngerii”…

Mănăstirea Mărcuş

„Este  un loc sfânt, unde vor cânta îngerii din cer”, a anticipat cum nu se poate mai fericit părintele Arsenie Boca. Iar în prezent, după zece ani de trudă, zbateri, rugăciuni şi multă determinare a „mamei” lor –  Maica Stareţă Serafima – vocile celor zece fetiţe ce au făcut primii paşi în viaţă (la modul propriu) în căminul lor comun de la Mărcuş, unde au început să vorbească, să scrie primele litere din alfabet, se aud acum cristaline, închinând cân­tări de mulţumire Celui de Sus, dar şi binefăcă­torilor pământeni.

Maica Stareta a înfiinţat Asociaţia de Bine­facere „Sfânta Iustina” animată de o dorinţă ce o preocupa de mai multă vreme: construirea unei case, a unui adăpost în care să fie crescuţi un anumit număr de nou-născuţi abandonaţi. Aşa a luat naştere, în 2001, prima casă familială din ţara noastră, ce fiinţează şi astăzi cu succes  pe lângă o mănăstire ortodoxă de maici.

„Am preluat zece fetiţe orfane încă de la frageda vârstă a sfântului Botez creştinesc, povesteşte maica stareţă, încercând să le asigu­răm în tot acest timp, dar şi în continuare condi­ţii optime de creştere şi educaţie, după  principii psiho-pedagogice, dar şi duhovniceşti. Le-am crescut  într-un climat moral sănătos, încercând să le oferim căldura şi dragostea maternă de care au fost private. Prin voia Domnului, primele fetiţe aflate în grija noastră se numesc Ana, Maria-Alexandra, Andreea, Elena, Ştefania, Maria-Petruţa, Nicoleta, Mihaela, Ana-Maria şi Teodora. Ele reprezintă bucuria şi grija noastră de fiecare clipă!”.

Acte de caritate

Ei bine, gestul atât de generos făcut de Maica Serafima, ca şi povestea de viaţă a „Îngerilor de la Mănăstirea Mărcuş”- cum sunt alintate feti­ţele – au impresionat foarte multă lume, care este dispusă să facă acte de caritate, să se alăture extraordinarului efort material şi fizic depus pentru întreţinerea şi educarea micuţelor.

Trebuie ştiut faptul că mănăstirea nu are nici un venit din care să poată asigura cele necesare creşterii fetiţelor,  de aceea apelează la sponsori, la oameni de bine,  semeni cu suflet mare, spre a duce la bun sfârşit un demers umanitar de o asemenea complexitate.

La marea „familie” a semenilor generoşi s-a alăturat nu de mult şi  „Asociaţia Internaţională a Femeii Creştine”, care a organizat două mani­festări culturale importante. Prima a avut loc la finele lunii noiembrie a anului trecut  la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov, fiind o seară de caritate intitulată inspirat şi pilduitor „Semă­nând Lumina, culegem Iubirea!”, la care au luat parte artişti lirici, scriitori, muzicieni, profesori.

Artişti de seamă

Afişul spectacolului

Având în vedere succesul obţinut s-a decis ca, în cinstea Zilei de 8 Martie, astă-seară să aibă loc un nou eveniment de aceeaşi factură, cu mult mai amplu, beneficiind şi de prezenta unor artişti de peste hotare. Va fi un spectacol caritabil organizat tot de „Asociaţia Interna­ţională a Femeii Creştine” pentru sprijinirea fetiţelor de la Mănăstirea Mărcuş, din judeţul Covasna, ce va avea loc începând de la ora 18,00 la Cercul Militar Braşov. Preţul unei invitaţii este de 25 lei.

Vor evolua tenorul Mircea Michael Vanca – de la Opera din Toulouse, prof. drd. Valentin Muntean – de la Catedra de Muzică a Univer­sităţii Transilvania, poetul, jurnalistul, editorul Adrian Muntean, laureat în 2012 cu Premiul European NUX la Târgul Internaţional de Carte de la Milano, solista din Basarabia Maria Chislean, balerinii Emilia şi Dorin Mirea – de la Opera Braşov, Alice Boiu – violonistă, interpreta Claire Avakian şi Andreea Grapă – studentă.

La eveniment vor fi prezente şi fetiţele de la Mănăsirea Mărcuş, care vor cânta şi vor expune obiecte lucrate de ele.

Prezentatoarea evenimentului este realiza­toarea TV, Irina Palade.

…Aşadar, nu ezitaţi, dragi prieteni, să faceţi gesturi frumoase, umanitare, deoarece „Semănând Lumină, culegem Iubire !”

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail