Tinerii covăsneni pot să aplice, până miercuri, 5 august, la Programul „Delegat de Tineret la Organizaţia Naţiunilor Unite”, implementat de către Ministerul Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. O fată şi un băiat vor avea posibilitatea de a reprezenta România la New York în cadrul Adunării Generale a ONU şi în Comisia pentru Dezvoltare Socială.
„Delegat de Tineret al României la Naţiunile Unite” este un program guvernamental, implementat de către Ministerul Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, țara noastră fiind una dintre cele aproximativ 30 de state membre ONU din totalul de 193, care susțin această inițiativă. În cadrul programului, se aleg anual doi delegaţi, o fată şi un băiat, care să reprezinte interesele tinerilor în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Potrivit informațiilor postate pe site-ul programului, http://unyouthdelegate.ro/, înscrierile pentru mandatul 2015-2016 au început deja. Conform metodologiei, pot candida: tinerii, cetăţeni români care, la data depunerii candidaturii au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Candidaţii la competiţie trebuie să-şi fi desfăşurat activitatea în România cel puţin 6 luni înainte de depunerea candidaturii pentru Programul 2015-2016. Conform aceleiași surse, delegatul trebuie să aibă următorul profil: să fie tânăr cu experienţă relevantă în domeniul activităţilor de tineret, de preferat minimum 3 ani; să fi participat la proiecte naţionale şi internaţionale în domeniul tineretului (conferinţe, forumuri, seminarii, activităţi de voluntariat etc); să manifeste interes în a dezvolta cunoştinţe legate de relaţii internaţionale şi mecanismele Organizaţiei Naţiunilor Unite; să aibă abilităţi dovedite de relaţionare, negociere, lucru în echipă, precum şi capacitatea de a îndeplini la timp sarcinile stabilite; să aibă abilităţi avansate în limba engleză (scris, citit, exprimare). Cunoaşterea altor limbi străine oficiale la ONU constituie un avantaj.
În metodologia programului se arată că mandatul „Delegat de Tineret la Naţiunile Unite” reprezintă intervalul din momentul desemnării candidaţilor ca Delegaţi până la desemnarea următoarei serii de Delegaţi. Pe durata mandatului, Delegaţii de Tineret la Naţiunile Unite nu pot lipsi din ţară pe perioade lungi (burse de studiu, stagii, angajări profesionale).
Rolul Delegaților de Tineret
Potrivit aceleiași surse, delegații de tineret au rolul de a: asigura reprezentarea intereselor tinerilor români la cele două sesiuni: Adunarea Generală ONU şi Comisia pentru Dezvoltare Socială; de a organiza şi participa la proiecte în conformitate cu priorităţile naţionale şi internaţionale de tineret şi cu priorităţile mandatului lor; de a menţine permanent contactul cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi de a realiza rapoarte trimestriale privind activitatea lor în cadrul Programului; de a susţine discursuri în cadrul celor două sesiuni (cu precizarea că pregătirea discursurilor şi a poziţiilor oficiale este responsabilitatea Delegaţilor de Tineret, însă varianta finală va fi avizată de Ministerul Tineretului şi Sportului şi va putea fi modificată ulterior avizării, numai cu acordul MTS). După încheierea mandatului, participanţii la Programul Delegat de Tineret la Naţiunile Unite vor trebui să rămână activi în ceea ce privește dezvoltarea Programului în România, prin implicarea în implementarea şi promovarea activităţilor din cadrul Programului, dezvoltarea politicilor pentru tineret la nivel national și implicarea în iniţiative specifice problematicii ONU şi relaţiilor internaţionale.
Procesul de selecție
Potrivit informațiilor postate pe site-ul programului, selecția candidaților presupune trei etape, constând în: concurs de dosare; semifinală (interviu), la care vor participa primii 10 aplicanți vor fi selectați în ordinea punctajelor obținut la concursul de dosare (5 băieți și 5 fete) și dezbaterea finală, la care vor participa 4 din cei 10 tineri din semifinală. În urma dezbaterii finale, doi tineri vor fi desemnați Delegații de tineret ai României la ONU 2015 / 2016.
Conform aceleiași surse, până în 5 august 2015, ora 15:00, ora României, cei interesați își pot depune candidaturile la adresa [email protected].
Dosarul de candidatură trebuie să cuprindă: formularul de înscriere disponibil on-line pe site-ul www.mts.ro și pe site-ul programului (accesând linkul: http://unyouthdelegate.ro/selectie-delegati-de-tineret-2015-2016/); un CV al candidatului, redactat în limba română, în model Europass; un eseu de maximum 1.000 de cuvinte, în limba engleză (font: Times New Roman; mărime 12; spaţiere 1,5) cu tema : „Provocările tinerilor din România legate de educație, șomaj sau implicare civică, în contextul agendei post-2015 ONU”; o scrisoare recentă de recomandare (din anul 2015) din partea unui superior ierarhic sau a unui cadru didactic universitar – semnată, ştampilată (acolo unde se impune), scanată, şi care să cuprindă datele de contact ale semnatarului – pentru identificare.
Dosarele de candidatură vor fi trimise într-un singur e-mail – cu ataşamentul de preferinţă arhivat – la adresa [email protected], cu menţiunea Delegat de Tineret la ONU.
***
Pentru mandatul 2014- 2015 au fost desemnați delegaţii României la ONU – Bianca Dragomir (din Sfântu Gheorghe) şi Luca Ciubotaru (din Iași). Pledoariile acestora pot fi urmărite accesând: . . și ). Pe pagina de Facebook a programului (Facebook – UN Youth Delegate- Romania), dar și pe site-ul acestuia ( http://unyouthdelegate.ro/) pot fi văzute activitățile derulate de cei doi delegați de tineret, în ultimul an.
Detalii despre condițiile de eligibilitate pentru mandatul 2015-2016 și despre procedura de înscriere pot fi găsite accesând: http://unyouthdelegate.ro/selectie-delegati-de-tineret-2015-2016/.
Ana Alina Costache