Directorul general al Companiei Naţionale „Poşta Română” (CNPR), Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ din ţară va exista cel puţin un punct de colectare a ajutoarelor umanitare destinate Ucrainei.

„Ne-am hotărât să punem la dispoziţia celor care vor să doneze o reţea cât mai extinsă şi vom avea cel puţin un punct de colectare în fiecare judeţ. Am lăsat la latitudinea liderilor judeţeni să-şi aleagă locaţia şi punctele de colectare. Aici este important să ne asigurăm că infrastructura Poştei poate să preia aceste colete. În mod concret, deci, vom avea cel puţin un punct de colectare în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ. Mai mult, în Bucureşti, colegii care coordonează reţeaua susţin că donaţiile pot fi duse la fiecare oficiu poştal. La fel şi în Cluj-Napoca. Lista locaţiilor unde se poate merge şi se poate dona se află pe site-ul Poştei, cu adresă, program de funcţionare”, a spus Ştefan.

Acesta a adăugat că greutatea pachetelor trebuie să fie rezonabilă, astfel încât acestea să poată fi manipulate de cei care încarcă sau descarcă în camioane.

„Ne aşteptăm ca greutatea cutiilor să fie rezonabilă, astfel încât cine o încarcă în camion să poată să ridice coletul. Ne dorim ca produsele cât mai bine ambalate în cutii sau în saci cu textură durabilă, rezistentă, să nu trebuiască să prelucrăm noi din nou. De asemenea, ne dorim să existe o pre-sortare prealabilă, ca să ştim ce se află în cutia sau sacul respectiv înainte ca noi să le deschidem. Le vom deschide să ne asigurăm că nu sunt produse perisabile sau produse de care nu este nevoie”, a subliniat şeful Poştei Române.

La rândul său, Ovidiu Călin, director general adjunct al CNPR, a explicat traseul pe care îl vor avea coletele cu ajutoare.
„Sunt foarte multe instituţii publice care doresc să trimită toate ajutoarele pe care le deţin prin Compania Naţională ‘Poşta Română’. Maşinile noastre vor fi încărcate din cele patru mari centre de tranzit ale noastre, din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Braşov. De la oficiile poştale, coletele vor pleca spre centrele de tranzit, vor fi încărcate în camioanele noastre şi vor pleca spre graniţă. Se va face un culoar umanitar unde Poşta ucraineană va încărca în maşinile lor toate produsele care sunt în camioanele noastre şi de acolo va avea, probabil, un drum foarte bine stabilit”, a afirmat Călin.

Poşta Română a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că îşi pune la dispoziţie întreaga infrastructură pentru a colecta şi distribui ajutoarele umanitare donate pentru oamenii afectaţi de criza din Ucraina.

Donaţiile se pot face sub forma produselor din următoarele categorii: Alimentare neperisabile (apă, conserve, alimente ambalate etc); Produse de igienă (scutece, şerveţele umede dezinfectante, hârtie igienică, absorbante, etc); Îmbrăcăminte şi încălţăminte (femei/bărbaţi/copii, îmbrăcăminte termică, mănuşi, rucsacuri, încălţăminte în condiţie bună/noi etc); Suport (perne, corturi, saltele, tacâmuri, binocluri, paturi pliabile, baterii portabile cu capacitate mare, staţii walkie-talkie, staţii radio emisie recepţie, camere cu termoviziune etc); Produse din categoria celor de încălzire şi de iluminat (corturi, pături termice, saci de dormit, radiatoare electrice sau alte mijloace de încălzire, lanterne, lumânări, lămpi etc); Echipamente medicale de susţinere a răniţilor (trusă de prim ajutor, scaune cu rotile pliabile şi cadre destinate persoanelor cu deficienţe locomotorii, bastoane etc).
Acţiunea are loc în colaborare cu Poşta din Ucraina – Ukrposhta, entitate care va prelua coletele şi le va distribui acolo unde este nevoie.

Pe data de 10 februarie 2022, Poşta Română semna, la Kiev, un memorandum cu instituţia similară din Ucraina, pentru a pune bazele unor viitoare schimburi de experienţă în management între cele două entităţi.

La finele lunii februarie, operatorul naţional poştal anunţa că va pune la dispoziţie unităţi de cazare din circuitul intern dedicate angajaţilor, pentru găzduirea refugiaţilor din Ucraina. Astfel, instituţia dispune, la nivelul reţelei oficiilor poştale, de un total de 23 unităţi de cazare (cu 203 paturi), care sunt dedicate circuitului intern al angajaţilor, în 18 de judeţe.

Poşta Română este cel mai mare operator naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării (93,52%), şi Fondul Proprietatea (6,48%).

Compania deţine o reţea de peste 5.600 de subunităţi poştale la nivel naţional şi distribuie, săptămânal, mai mult de 11 milioane de trimiteri poştale. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române, iar peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

 

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail