Al doilea pachet de simplificare din administrație este programat pentru luna septembrie și se va concentra mai mult pe modul în care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) interacționează cu contribuabilii, a declarat, joi, Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei premierului, care este și ministrul interimar al Comunicațiilor.
„Acum o lună am venit cu un prim pachet de simplificare în Guvern, care se adresa mai mult relației dintre stat și cetățean. Știm că suntem datori și cu un al doilea episod al încercării noastre de simplificare, și anume unul care să răspundă așteptărilor mediului de afaceri. Și această a doua fază de simplificare, pe care noi o programăm pentru luna septembrie, o prevedem pentru luna septembrie, cred eu se va concentra (…) mai mult pe zona de ANAF și pe modul în care ANAF interacționează cu contribuabilii”, a explicat Dragoș Tudorache, răspunzând unei întrebări la lansarea programului GovITHub referitoare la schimbarea frecventă de către ANAF a Declarației 394 privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național.
La rândul său, premierul Dacian Cioloș a făcut un comentariu pe marginea schimbării frecvente de formulare, precizând că o mare parte din funcționari încă nu au reflexul de a gândi în perspectiva ușurării muncii celorlalți.
„Să știți că mă confrunt (…) foarte frecvent cu astfel de discuții între echipele de funcționari care lucrează pe proceduri și echipele de dezvoltatori care dezvoltă anumite softuri care ar trebui să informatizeze anumite proceduri. Dar pentru că se vorbea de cultură instituțională, și aici e vorba de o cultură instituțională care trebuie creată. O mare parte din funcționarii noștri încă nu au acest reflex de a gândi în perspectiva ușurării muncii celorlalți. Pentru ei, important e să se acopere ei cât mai mult posibil împotriva DNA, împotriva mai știu eu cui și deci să adauge proceduri care să fie din punctul ăsta de vedere cât mai protectoare. Pe de altă parte, e într-adevăr un infern pentru un dezvoltator să gândească la fiecare câteva săptămâni noi modificări ale sistemului ca să introducă noi cerințe”, a spus Cioloș.
Premierul a afirmat că sunt necesare echipe mixte, care să lucreze în beneficiul cetățenilor.
„E important nu să se schimbe programatorii după modelul birocrației, ci invers, să evolueze birocrația pentru a putea lucra în această direcție pe care o dă (…) un programator, în sensul de a simplifica lucrurile, de a le face cât mai clare, de a le face cât mai intuitive, deci de a gândi din perspectiva utilizatorului final. Din păcate, n-avem acest reflex în administrația tradițională (…), dar e acest reflex (…) în mediul acesta IT&C (…). Și dacă făcând astfel de echipe mixte reușim să facem ca aceste echipe chiar să funcționeze, eu sper ca în timp lucrul acesta să fie benefic atât unei (…) mai performante funcționări a statului, dar și (…) pentru cetățean”, a precizat Cioloș.
AGERPRES