Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat marţi, în legătură cu atentatul cu bombă dejucat la Târgu Secuiesc, că ‘este un lucru foarte grav’ faptul că, de-a lungul ultimilor ani, unii lideri politici maghiari au încurajat ‘elementele extremiste’.

„Faptul că s-a încercat acest atentat este un lucru foarte grav, iar faptul că a fost dejucat este un lucru excepţional. Asta înseamnă că autorităţile statului şi-au făcut treaba. Dar trebuie să mergem la cauză, să vedem de ce s-a ajuns aici. Consider că atitudinea unor lideri politici maghiari a încurajat elementele naţionalist-extremiste, prin modul în care s-au raportat de-a lungul timpului la însemnele naţionale, la Ziua Naţională a României. Atitudinea lor, mai mult sau mai puţin explicită, a încurajat în loc să descurajeze astfel de atitudini, gesturi şi acţiuni (…) Aceste lucruri se pot remedia numai prin schimbarea atitudinii liderilor, care sunt un exemplu pentru ceilalţi membri ai comunităţii”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Sebastian Cucu.

Procurorii DIICOT au reţinut marţi, pentru 24 de ore, un „membru marcant al extensiei în România” a structurii naţionalist-extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM din Ungaria pentru că intenţiona să detoneze în public un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie, informează un comunicat transmis de DIICOT.

**

 Suspectul de terorism fusese anchetat de Poliţie pentru că ar fi arborat anul trecut drapele negre de 1 Decembrie . .

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, afirmă că Beke Istvan Attila, bărbatul suspectat că ar fi intenţionat să detoneze marţi, la Târgu Secuiesc, un dispozitiv exploziv improvizat la manifestaţia prilejuită de Ziua Naţională a României, este aceeaşi persoană care anul trecut, pe 1 Decembrie, a arborat drapele negre pe mai multe clădiri din centrul acestui oraş.

Mădălin Guruianu a declarat că în urma plângerii pe care a depus-o la Poliţie, bărbatul a fost anchetat, dar organele au dispus neînceperea urmăririi penale.

„Sunt stupefiat de incompetenţa legislativă românească (…) Ancheta a relevat neînceperea urmăririi penale, iar acest lucru, după cum am mai spus, nu poate decât încuraja continuarea acestor acţiuni (…) Oamenii care nu sunt pedepsiţi la timp ajung să creadă că nu fac nimic rău”, a declarat Mădălin Guruianu.

El a amintit, în context, că anul trecut a depus plângeri la Poliţie atât împotriva persoanei care a arborat drapele de doliu la Târgu Secuiesc, cât şi împotriva reprezentanţilor organizaţiei „Noua Dreaptă”, prezenţi la festivităţile de la Sfântu Gheorghe, care au scandat sloganuri ofensatoare la adresa comunităţii maghiare, dar şi în cazul lor s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

„Legal nu li s-a putut reproşa nimic. (…) Conştiinţa mea e împăcată pentru că le-am făcut plângeri la Poliţie. Nu pot tolera manifestările extremiste, indiferent din ce parte vin ele”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Procurorii DIICOT au reţinut, marţi, pentru 24 de ore, un ‘membru marcant al extensiei în România’ a structurii naţionalist-extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM din Ungaria pentru că intenţiona să detoneze în public un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Potrivit unor surse judiciare, persoana reţinută se numeşte Beke Istvan Attila, cetăţean român de etnie maghiară. La percheziţiile efectuate în legătură cu acest caz au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna unele materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere, au menţionat sursele judiciare.

**

  Horia Grama (PSD Covasna): Liderii maghiari ar trebui să acţioneze mai hotărât pentru marginalizarea extremiştilor

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat, marţi seară, că autorităţile statului român ar trebui „să acţioneze mai ferm” pentru descurajarea mişcărilor extremiste, iar liderii comunităţii maghiare ar trebui să „acţioneze mai hotărât pentru marginalizarea” acestora.

Referindu-se la informaţiile privind atentatul cu bombă dejucat marţi la Târgu Secuiesc, parlamentarul covăsnean a declarat că „este regretabil că s-a ajuns aici” şi că „cineva este în stare şi în stadiul de intenţie să facă aşa ceva”.

„Astfel de acţiuni fac cel mai rău comunităţii maghiare, care poate fi identificată în întregul ei cu acestea, ceea ce nu este aşa (…) Cred că organele statului ar trebui să acţioneze mai ferm şi mai din timp ca să descurajeze astfel de mişcări, iar reprezentanţii comunităţii maghiare, liderii politici maghiari ar trebui să acţioneze mai hotărât în a marginaliza aceste elemente extremiste”, a declarat, pentru AGERPRES, deputatul Horia Grama.

**

 Kulcsar Terza Jozsef (PCM Covasna): Noi luptăm pe cale paşnică pentru autonomie

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, marţi seară, în legătură cu informaţiile privind atentatul cu bombă dejucat la Târgu Secuiesc, că acuzaţiile aduse suspectului sunt extrem de grave şi consideră că acest caz trebuie limpezit cât mai repede de către organele de anchetă.

„Eu nu pot să cred că cineva din rândul comunităţii maghiare se poate gândi la aşa ceva (la un atentat cu bombă n.r). Atât PCM, cât şi celelalte organizaţii politice maghiare şi bisericile maghiare luptă pentru autonomie paşnic şi respectăm toate legile ţării, legile europene, Constituţia României şi legile internaţionale (…) Noi luptăm pentru autonomie cu toate mijloacele democratice (…) E foarte grav ce se spune (referitor la atentat -n.r), pentru că nu e un furt de găină sau un geam spart, e cea mai gravă infracţiune ce există, dacă e adevărat (…) Eu consider că trebuie ascultate ambele părţi (…) şi în cel mai scurt timp, pentru liniştea comunităţii, să se facă lumină în acest caz. Nu vrem tensiune în judeţ sau în regiune. Pentru linişte şi pace trebuie făcută lumină”, a declarat, pentru AGERPRES, Kulcsar Terza Jozsef.

El a mai adăugat că „nu vrea să apere pe nimeni”, dar nu consideră că membrii „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) sunt „nişte extremişti”, recunoscând că liderii acestora au luat cuvântul la mai multe manifestaţii publice pe care PCM le-a organizat în ultimii ani.

„Îi consider nişte tineri care luptă pentru interesele maghiarimii şi secuimii din zonă. Îi consider nişte maghiari adevăraţi, nu nişte extremişti. Nu poate fi judecată toată organizaţia prin prisma unei singure persoane (…) Le-am dat cuvântul la adunările noastre şi o să le mai dăm dacă mesajele lor se identifică cu ale noastre”, a mai spus liderul PCM.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail