Centrul de Cultură Arcuş vă invită  la concertul exclusiv spaniol, prezentat de violoncelistul Răzvan Suma alături de unul dintre cei mai apreciaţi pianişti din Spania, Josu Okinena, joi, 11 februarie, de la ora 18.00, în sala de concerte de la Casa Bastion.

 

Cei doi artişti carismatici ne vor purta într-o frumoasă călătorie sonoră în ţinuturile pline de farmec ale Spaniei, printre ritmuri de castaniete, evantaie şi volane colorate.

Răzvan Suma va interpreta alături de prietenul său, pianistul spaniol Josu Okinena, artist de mare virtuozitate cu o carieră solistică bogată, piese deosebite care poartă semnătura unor mari compozitori spanioli ai epocii moderne: Gaspa Cassado, Joaquin Nin, Aita Donostia, Anton Larrauri, Lorenzo Ondarra, Manuel De Falla.
Întregul repertoriu este bazat pe motive folclorice tradiţionale spaniole, iar compozitorii incluşi în recital sunt repere ale artei muzicale din Spania: Cassado a fost şi este unul dintre cei mai reprezentativi violoncelişti ai ţării, iar Aita Donostia (Părintele Donostia) este poate cel mai reprezentativ compozitor de muzică sacră din Ţara Bastilor. Ondarra a dedicat piesa ce va fi interpretată în recital chiar celor doi artişti: Răzvan Suma şi Josu Okinena.

În program sunt cuprinse piese de:  G. Cassado- Sonata en estilo español antiguo; Requiebros; F. Lavilla- Cuatro canciones vascas;  Ay, Isabel, Isabel; Anderegeya; Ioa Ioa; Aldapeko; J. Nin- Suite española; Vieja Castilla; Murciana;  Catalana; CanciónAndaluza; A. Donostia- Improvisación; A. Larrauri- Soinua;

. . M. De  Falla- Suite sobre canciones populares españolas;  El paño morun; Nana;Polo; Asturiana; Jota;

Danza del Molinero (3´).


Intrarea la concert se va face în limita locurilor disponibile, prețul unui bilet fiind de 25 lei.

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în numeroasele recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires sau Kursall din San Sebastian.
În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare Artist Diploma la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.
Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formula de Trio, Romanian Piano Trio sau Trio Strad – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Gutu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz.

Actualmente profesor universitar si sef de catedra al departamentului de cercetare si doctorate la Universitatea Muzikene din San Sebastian, JOSUOKINENA are o activitate solistica importanta alaturi de artisti precum Alan Gampel, Migel Etuarte, Almudena Ortega sau Maite Maruri. A predat cursuri de maiestrie in Argentina, Spania, Cuba si Bolivia.
A studiat la Conservatorul Superior de Muzica din San Sebastian, obtinand premiul intai pentru pian si muzica de camera la absolvirea acestei institutii.Ulterior si-a perfectionat pregatirea si a castigat Premiul de final de an al Conservatorului Regal de Muzica din Madrid. La Santiago de Compostela afost distins, de asemenea, cu Premiul Andres Segovia y Jose Miguel Ruiz Morales, pentru interpretarea muzicii spaniole. A participat la cursuri demaiestrie interpretativa cu pianisti precum Oxana Yabloskaia – la Scoala de Muzica Julliard din New York, Krystian Zimmerman si Ivo Pogorelich. Timpde cinci ani s-a stabilit la Londra pentru a studia cu celebra pianista italianca Maria Curcio.
JOSU OKINENA a cantat cu solisti precum Eduard Wulfson, Marta Almajano, Itxaro Mentxaka, Enrique Baquerizo, Lola Casariego si altii, iar informatii camerale a participat la numeroase festivaluri, precum Quincena Musical din San Sebastian si alte evenimente similare in Granada, Tours siPeralada. A mai interpretat alaturi de ansambluri importante ca Orquesta Sinfonica de Euskadi, Orfeon Donostierra, Sociedad coral de Bilbao, CantaCantemus Choir, Agrupacion Vocal Kea, Schola Cantorum, Vocal Leo s.a.
A colaborat peste sase ani cu soprana spaniola Almudena Ortega, obtinand aprecierea unanima a publicului si a presei pentru concertele sustinute inCuba, America si Spania, realizand in acelasi timp inregistrarile pe CD a integralei lucrarilor pentru voce si pian ale compozitorului basc Aita Donostia.

 

Parteneri: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin programul Oportunităţi la tine acasă, VestraGrupul Elsaco, Cai de vis, Institutul Cervantes din Bucureşti şi BMW

Amănunte pe www.razvansuma.com

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail