În mod tradițional miercurea după amiaza este dedicată melomanilor care îndrăgesc ariile de operă, operată, șlagărele din musicaluri, canțonetele, alte sonorități populare, chiar și romanțele. Toate reunite și…condensate în cunoscutul program „Recitalul de la ora cinci” oferit într-un parteneriat salutar de către Opera și Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov. Recent a avut loc inaugurarea celei de-a XX-a ediții, eveniment primit cu multă căldură de asistență.
De data aceasta, în data de 9 octombrie 2024, ora 17.00, va avea loc în cochetul spațiu oferit de gazde (în incinta instituției muzeale din Piața Sfatului nr. 25)) un program mai aparte, dedicat sezonului autumnal. Mai precis…romanțelor. Își dau concursul cunoscuții soliști ai Operei Brașov, sopranele Alina Ichim și Cristina Radu, mezzosoprana Florentina Soare, precum și baritonii Alexandru Aghenie (foto) și Adrian Mărcan. La pian: Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole.
În programul după-amiezii sunt cuprinse romanţe îndrăgite ca: „Nostalgii de toamnă” de Dan Mizrahy, „Romanţa inimii mele” de Paraschiv Oprea, „Să-mi cânţi cobzar” de Eugen Seno Ionescu sau „De ce, oare, te-am cunoscut?”.
Invitată – actrița Nora Vlad, distinsă recent cu titlul de „Cetățean de Onoare” al Brașovului – și care timp de 15 ani a prezentat „Recitalul de la ora cinci”
Va fi prezentă la spectacol cunoscuta actriţă Nora Vlad, de la Opera Brașov, care recent a primit distincția de Cetăţean de Onoare al municipiulu. Încă din perioada școlii ea a apărut în piese de teatru și a publicat versuri în presa vremii. Mai târziu avea să joace pe scena Teatrului Dramatic din municipiul de sub Tâmpa și o stagiune la Teatrul „Ion Creangă” din București. În 1969 debutează la Teatrul Muzical din orașul natal, pleacând apoi în turneu în Olanda. În 1974 este distribuită într-o coproducție româno-franceză, „Dosarele secrete”. În perioada 1977 – 1998 a apărut în emisiuni la TVR, cum ar fi „Album duminical”, „Satiră și umor”, spectacole de Revelion etc. A participat la spectacole de varietăți alături de Stela Popescu, Florin Piersic, Horațiu Mălăele, Mirabela Dauer, Gabriel Cotabiță, Loredana Groza, Jean Constantin etc
Artista a efectuat turnee alături de Janos Koos, Dekany Sarolta și de trupele de muzică pop, rock „Grup 74”, „Academic”, „Iris”, „Holograf”, a evoluat în spectacole din Bulgaria, Rusia, Ungaria, Germania, Olanda, Polonia, în fosta Iugoslavie. A fost, de asemenea, amfitrioana a peste 90 de baluri susținute de Teatru.
După Revoluție Nora Vlad a participat la cursuri de actorie la Școala Regală de Artă (clasa de limba franceză) din Amsterdam. Joacă în spectacole precum „Liliacul” și „Sânge Vienez” de Strauss, „Vânzătorul de păsări” de Zeller sau „Bimbo și Pantera Roz” de Gh. Mihalache.
A avut prezențe scenice în „My Fair Lady” de Loewe și „Contesa Maritza”, ca și în spectacolele de succes „M’amzelle Nitouche”, „Micuța Dorothy”, numeroase alte spectacole, recitaluri. Cum spuneam, vreme de 15 ani a prezentat „Recitalul de la ora cinci”. O felicităm, îi dorim succes în continuare și…multă sănătate!
Opera Braşov este invitată la „Sibiu Opera Festival”
Joi, 10 octombrie 2024, de la ora 19.00, în Sala „Thalia” din frumosul burg de pe Cibin, un colectiv al Operei Braşov prezintă în cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a prestigiosului eveniment intitulat „Sibiu Opera Festival” spectacolul „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, în Anul Centenar dedicat marelui compozitor italian.
„Madama Butterfly” este o capodoperă ce impresionează de fiecare dată publicul, atât prin frumuseţea şi dramatismul muzicii, cât şi prin subiect. Acţiunea are loc la începutul secolului al XX-lea în Japonia, lângă Portul Nagasaki. Diferenţa de mentalitate poate crea erori şi conflicte majore, atunci când aspectele fundamentale ale vieţii – dragostea, loialitatea, prietenia – nu sunt luate în serios.
Din distribuţie fac parte soliștii consacrați Anda Pop, Adrian Dumitru, Asineta Răducan, Sonia Hazarian, Valentin Marele, Marian Reste. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Massimiliano Caldi (invitat). Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garstea. Dirijor cor: Dragoş Cohal. Mişcarea scenică: Nermina Damian. Regie scenă: Marilena Aldea. La urăm mult succes!
…Iată câteva oferte artistice deosebite pentru zilele următoare, ce vorbesc despre talentul și abnegația iubiților noștri artiști.Pe care îi prețuim și îi aplaudăm…
Horia C. Deliu