Toate vârstele au fost reprezentate la Seara interculturală organizată săptămâna trecută, joi, la sediul Centrului de Voluntariat din județul Covasna, eveniment în cadrul căruia patru voluntari internaţionali ai Asociaţiei Clubul Tinerilor din Sfântu Gheorghe – Rita Serra, Indrek Kursmann, Viyan Gögtaș és Christine Samvelyan – au prezentat istoria, tradiţiile şi mâncărurile tradiţionale din Italia, Turcia, Estonia şi Armenia.
În deschiderea evenimentului, pe lângă prezentarea organizaţiei gazdă, s-a vorbit şi despre programul de voluntariat, Serviciul European de Voluntariat, organizatorii prezentând proiectul Fac(e)IN’ a Crowd şi tinerii străini care lucrează la acest proiect. Tinerii voluntari se implică în activitatea de zi cu zi a personalului Fundaţiei Creştine Diakonia, băiatul armean participă la munca din grădină, iar fetele se implică în activităţile cu copiii. După prezentare, voluntarii au prezentat în mod interactiv cultura şi tradiţiile din propria ţară.
Rita Serra a vorbit despre caracteristicile Sardiniei şi a preparat prăjitura tiramisu, a vorbit despre libertatea internetului din Estonia care este pe primul loc pe lume în ceea ce priveşte accesul la internet, mai mult, procesul de votare se desfăşoară prin internet. Indrek a preparat plăcintă cu fructe de pădure.
Christine Samvelyan a prezentat frumuseţile Armeniei, povestind despre cea mai lungă linie de teleferic din lume şi despre piesa de încălţăminte care se crede a fi prima încălţăminte din piele din lume, veche de 5.500 de ani, descoperită într-o peşteră din Armenia. Christine a surprins participanţii cu două specialităţi de băutură care conţineau caise şi rodie.
Viyan Gögtaș a călăuzit publicul în lumea tradiţiilor kurde, din prezentarea sa am aflat că limba kurdă – care mult timp putea fi folosită/învăţată de etnicii kurzi doar în cadrul familial – este vorbită în patru ţări: Iran, Irak, Siria şi Turcia. Deoarece, pe parcursul istoriei, teritoriul de astăzi a Kurdistanului era dominat popoare străine, kurzii au dezvoltat un gen specific pentru a povesti despre lupte, dragoste şi despre lucrurile vieţii, această moştenire culturală fiind transmisă generaţiilor tinere. A pregătit o supă de vară delicioasă, cu năut, iaurt şi mentă, numită Mehir.
Seara a luat sfârşit cu o gustare specială din bucatele bucătăriei internaţionale. Cei patru tineri participă la acțiunile de servicii pe bază de voluntariat din judeţul Covasna în cadrul programului Serviciul European de Voluntariat – ERASMUS+, finanţat de Comisia Europeană.
Sponsorii evenimentului au fost Fundaţia Communitas și Primăria Sfântu Gheorghe.