Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” reiau din mijlocul acestei săptămâni o frumoasă tradiție, chit că Pandemia a perturbat atâtea manifestări interesante. Însă colaborarea dintre cele două prestigioase instituții de artă continuă în pofida vicisitudinilor, iar miercuri, 20 octombrie 2021, de la ora 17.00, melomanii pot aista la prima ediție autumnală a concertelor din cadrul Stagiunii Recitalului de la ora 5. Acest gen de evenimente vor avea loc, de acum încolo, bilunar, în cocheta sală de concerte de la sediul Muzeului  din Piața Sfatului nr. 25 din municipiul de sub Tâmpa.

 

Pentru cititorii care nu sunt la curent vom face precizarea că acest atractiv proiect cultural se derulează de mai mulți ani cu succes, cu sala mereu plină, într-un cadru propice oferit de cunoscutul lăcaș muzeal.

Recitalul inaugural al anului va fi susținut de tânăra și talentata soprană Mădălina Bourceanu, acompaniată la pian de maestrul Ovidiu Lucian Mezei. Prezintă baritonul Lorand Cristian, care a dovedit în ultima vreme reale calități de comper, nu numai de solist vocal.

Programul a fost gândit în așa manieră încât să pună în valoare arii celebre din creația unor maeștri ai genului, precum Giacomo Puccini, Pietro Mascagni, Ruggero Leoncavallo, Alfredo Catalani. Sunt bijuterii muzicale din lucrări consacrate, cum ar fi  „La bohème”, „La rondine”, „Suor Angelica”, „Gianni Schicchi” de G. Puccini, de asemenea, fragmente din operele „Loreley” și „La Wally” de A. Catalani, „Pagliacci” de R. Leoncavallo și „Amicul Fritz” de P. Mascagni.

Prețul biletelor este modic, 6 lei pentru adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot procura de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor”, înainte de începerea evenimentului.

 

Reîntâlnire cu … „Trubadurul

 

Profităm de prilej pentru a informa publicul că Opera brașoveană prezintă sâmbătă, 23 octombrie 2021, de la ora 18.30 la sediu, în sala de pe strada Bisericii Române nr. 51,  capodopera muzicală „Trubadurul” de Giuseppe Verdi.

Este de-a doua operă din suita verdiană („Rigoletto”, „Il Trovatore”, „La Traviata”), numită şi „Trilogia populară”, care continuă să impresioneze publicul din marile săli de operă ale lumii şi astăzi, după premieră din anul… 1853.  De la colaboratoarea noastră Cecilia Maria Toma am aflat că lucrarea lui Giuseppe Verdi a avut ca punct de plecare o piesă de teatru cu același nume scrisă de Antonio García Gutiérrez. „Trubadurul” verdian este, prin excelență, o operă romantică ce înfățișează o poveste, cu o intrigă încurcată, de Ev Mediu, care, dacă ar fi scoasă din context, își poate pierde valoarea și semnificația. Elementele ce o definesc ca atare sunt, în primul rând, subiectul, apoi răsturnările de situaţii, elementul nocturn extrem de prezent în imaginea scenică, eroul avântat, fantasmele, obsesiile, exotismul unei comunităţi nomade. Specifică partiturii îi este, pe de o parte, linia vocală de mare inspirație, remarcată în special în ariile celor patru personaje principale foarte puternice, dar și momentele de mare forță ale corului. Din punct de vedere muzical încep să se simtă în orchestrație accentele viguroase ce vor caracteriza operele din ultima perioadă de creație a marelui compozitor.

 

În distribuție îi regăsim pe soliștii: Leonora – Anda Pop, Manrico – Răzvan Săraru (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța), Contele de Luna – Alexandru Aghenie, Azucena – Carmen Topciu, Ferrando – Dan Popescu, Ines – Sonia Hazarian, Ruiz – Mugurel Oancea. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Instructor lupte: Bogdan Bălășcău. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea.

Mult succes!

Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail