În perioada 3-18 decembrie, la Sfântu Gheorghe, se desfăşoară cea de-a 6-a ediţie a Festivalului de iarnă „Povestea din Ajun”. Concerte, piese de teatru şi multe alte surprize îi aşteaptă pe covăsneni.
Ediţia de anul acesta îi are ca organizatori pe: Asociaţia de Tineret Ecou, Centrul de Cultură Arcuş, Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România şi Programul Seri Albastre. Pe parcursul celor 15 zile „de poveste”, aceştia au în plan realizarea a 22 de acţiuni, dintre care 14 concerte, 4 piese de teatru, 2 evenimente de carte, un atelier de creaţie şi o campanie publică de iarnă.
Concertele festivalului de iarnă vor avea loc în numeroase săli de spectacol din Sfântu Gheorghe şi Arcuş: castelul Szentkereszty de la Arcuş, Sala Mare a Teatrului, Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene, Biserica Krisztus Kiraly, Catedrala Ortodoxă, Casa de Cultură a Sindicatelor, Sălile de festivităţi ale liceelor „Mikes Kelemen”, „Szekely Miko” şi „Mihai Viteazul” şi a Şcolii Generale „Varadi Jozsef”, Sala festivă a Universităţii Babeş Bolyai – extensia Sfântu Gheorghe.
Gheorghe Zamfir la Sfântu Gheorghe
Potrivit lui Emil Pantelimon, pentru prima dată, cel mai mare maestru al naiului vine la Sfântu Gheorghe. Acompaniat la orgă de maestrul Nicolae Licareţ, directorul Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va concerta la Biserica Krisztus Kiraly (str. Fabricii) în data de 12 decembrie. Concertul de colinde pentru nai şi orgă, compus de Gheorghe Zamfir, a fost interpretat în acestă formulă pe mai mult de 400 de scene ale lumii, în ultimii ani. Alături de cei doi, celebrul solist folclorist Gheorghe Palcu va interpreta vocal colinde în limba română şi limba maghiară. Evenimentul din data de 12 decembrie este adus la Sfântu Gheorghe cu sprijinul Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România, sub coordonarea prof. Univ. Dr. Miltiade Nenoiu, preşedintele UNIMIR şi prietenul de înaltă ţinută culturală al oraşului Sfântu Gheorghe. Cei care doresc să participe trebuie săştie că intrarea la spectacol se face doar pe bază de invitaţie, acestea putând fi procurate gratuit prin transmiterea unui SMS la numărul de telefon 0741920705. Mesajul trebuie să conţină numele şi adresa persoanei care solicită invitaţia. Fiecare număr de telefon poate primi o singură invitaţie.
„Copacul din Poveste”
Castelul Szentkereszty de la Arcuş va găzdui, în acestă iarnă, cel mai frumos copac ornat cu lumini de sărbătoare. Intitulată „Copacul din Poveste”, campania va aduce cadouri unui număr de 5000 de locuitori ai oraşului nostru. Astfel, cu sprijinul www.creeazacadou.ro, fiecare cetăţean care îşi va face o fotografie lângă „Copacul din Poveste” şi o va încărca pe site-ul www.creeazacadou.ro, o va primi în dar, direct acasă. Fotografia gratuită va fi adusă de către 2 spiriduşi ai festivalului. Pentru a facilita accesul publicului la acest obiectiv, zilnic, din staţia de autobuz din parc, la ora 18, organizatorii sprijiniţi de Sepsibus, pun la dispoziţie un mijloc de transport gratuit. De asemenea, copiii din grădiniţele din Sfântu Gheorghe vor primi gratuit câte o carte de colorat care spune povestea copacului luminat de la Arcuş. Cartea de colorat „Copacul din Poveste” este realizată cu sprijinul desenatorilor Lorincz Robert şi Szobolcs Vasilescu, a tehnoredactorilor Maria Buftea şi Bebe Ujvaroşi şi a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
Totodată, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a festivalului „Povestea din Ajun” sunt prezente două evenimente teatrale: piesa Acompaniatoarea şi teatrul de păpuşi Albă-ca-Zăpada. Pentru copiii din Sfântu Gheorghe, orgnizatorii aduc cel mai puternic teatru de păpuşi din ţară, cu una din cele mai frumoase poveşti ale copilăriei: Teatrul Ţăndărică (Bucureşti) cu piesa Albă-ca-Zăpada. Două reprezentaţii ale acestui spectacol vor avea loc luni, 12 decembrie de la orele 10 şi 12:30, la Sala Mare a Teatrului. Pentru publicul larg, actriţele Fatma Mohamed şi Elena Popa vor juca în piesa Acompaniatoarea, în castelul de la Arcuş.
Surprize la Ex Libris
Evenimentul central organizat la Librăria Ex-libris îl reprezintă Lansarea cărţii „Blockflote – învăţ singur să cânt”, a profesoarei Liliana Grosar. Lucrarea este un ghid complet al celui mai familiar instrument – blockflotele – şi este o completare a primei sale cărţi, manualul de Blockflote. Lansarea are loc în cadrul programului Lunea Cărţilor, din data de 5 decembrie, de la ora 17. Tot la Ex-libris, Moş Nicolae va citi poveşti copiilor care îl vizitează. În ajunul sărbătorii de Moş Nicolae, Ascociaţia Bastion se apropie de publicul foarte tânăr prin intermediul cărţii. Între orele 15 -17, chiar Moş Nicolae va citi poveşti tuturor copiilor care vor trece pragul libăriei.
Ateliere la Muzeu
În perioada 5-11 decembrie, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni va găzdui Atelierele Povestea din Ajun. Peste 800 de copii vor lucra podoabe de Crăciun, împreună cu Andrea Deak, Cristina Felea, Laura Dănilă şi Eugenia Filip, pe care le vor lua acasă sau le vor face cadou celor care cântă în cadrul festivalului. „Tot cu sprijinul MNCR, în data de 10 decembrie, la Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene, vom organiza un Concert Cover al trupei Elena Stoica Band şi Segercz Ferenc”, precizează organizatorii.
Concert la Catedrala Ortodoxă
Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe va fi, pentru prima dată, gazda unui concert în cadrul Festivalului „Povestea din Ajun”. Corul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, dirijat de preot prof. dr. Sorin Dobre, va susţine Concertul Ortodox de Crăciun, în data de 13 decembrie, începând cu ora 18.
În plus, anul acesta, Povestea din Ajun aduce un concert dedicat reprezentanţilor uneia dintre cele mai importante profesii a oraşului, profesorilor. În data de 14 decembrie, la Sala festivă a Universităţii Babes Bolyai, corurile cele mai bune din oraş dar şi invitaţi surpriză vor susţine Concertul de Crăciun pentru Profesori. La acest eveniment au acces numai cadre didactice.
Toate evenimentele Poveştii din Ajun sunt prezentate bilingv de Rapo Noemi şi Eduard Sonea, gazdele spectacolelor Seri Albastre. La organizarea acestei ediţii participă peste 40 de voluntari, elevi şi studenţi covăsneni.
Partenerii principali ai evenimentului sunt SC Tricomserv SRL şi SC Multinr SRL.
Partenerii instituţionali sunt: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Catedrala Ortodoxă, Biserica Krisztus Kiraly, Teatrul din Sfântu Gheorghe, Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna, Direcţia Judeţeană pentru Tineret, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Romsilva, Biblioteca Judeţeană ”Bod Peter”. Partenerii educaţionali sunt: ISJ, Palatul Copiilor, Consiliul Elevilor, CNMV, Asociaţia Bastion, iar sponsorii evenimentului sunt societăţile comerciale din Sfântu Gheorghe: Arcon, Spicom, Dunapack, Charta, Ariadne, Artprint, Tag Trust, Mymy Zup, Multitrans, Bastion, Cora şi Ex-libris.
Ana Alina Costache