Fundația Comunitară Covasna a lansat ieri, 18 septembrie 2017, programul „Mai mult decât un loc pe hartă”, prin care va finanţa proiecte şcolare constând în organizarea unor excursii de o zi în județ, fondul total fiind de 30.000 de lei.

Programul lansat în anul 2012, a avut un real succes la fiecare ediție,  având până în prezent peste cinci miii de beneficiari, dintr-un total de 110  grupe– elevi din toate ciclurile școlare.  Și în acest an, grupul țintă căruia se adresează programul îl constituie colectivele de elevi, la toate nivelurile de educație. Un colectiv de clasă va fi constituit din minim 20 de participanți, iar la aplicarea cererii pentru sponsorizare se pot asocia maxim două clase.

Datorită creșterii numărului de cereri, valoarea proiectului a crescut exponențial de la an la an, pentru a facilita accesul cât mai multor aplicanți la acesta, anul acesta alocându-se 30.000 de lei. Scopul programului este de a aduce la cunoștința tinerilor avantajele pe care le prezintă județul Covasna, din punct de vedere cultural, economic, de ce nu și social, pentru a încetini procesul de migrație al tinerilor către străinătate, sau alte zone ale țării.

„Fundația Comunitară are obiectivul de a întări relațiile în interiorul comunității locale. Pentru aceasta sunt importante multe lucruri: încrederea între membrii comunității, empatia, sensibilitatea la adresa comunității. De aceea este important să ne cunoaștem pe noi înșine, locul, comunitatea în care trăim. Nu putem să ne disociem de mediul în care trăim și  de tot ce este în jurul nostru. De aici a pornit ideea de a-i sensibiliza din timp pe tineri cu privire la locul în care trăiesc. (…) Foarte mulți dintre ei  pleacă și poate că prin acest program putem să contribuim la cunoașterea zonei – cu cât află mai multe lucruri despre locul în care trăiesc, inclusiv posibilitățile de a duce un trai decent și care sunt resursele locale cu care putem să operăm în beneficiul nostru și al comunității, poate că se mai stopează acest proces. Pentru noi, ca fundație, partea de educație comunitară este pe primul loc.” a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă dedicată lansării ediției actuale a programului, Bereczki Kinga, directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna.

Potrivit directorului, un element important al cererii de finanțare îl constituie planificarea excursiilor și a activităților școlare exclusiv pe raza județului Covasna. Excursia va trebui să cuprindă vizitarea unor obiective culturale, geografice, istorice, turistice și economice, fiecare dintre acestea având un anumit punctaj, după care se vor calcula câștigătorii finanțării. Valoarea sponsorizării variază între cinci sute și o mie cinci sute de lei, în funcție de numărul de copii din grup și de activitățile planificate. Nu constituie criteriu de excludere câștigarea de sponsorizări în cadrul edițiilor trecute ale acestui program.

Bereczki Kinga a subliniat faptul că, din experiențele anterioare, nu este nevoie de sume foarte mari pentru a organiza excusii cu un real succes și că o planificarea activităților riguroasă și bine gândită, a stă la baza unor proiecte ce au avut mare succes în rândul micilor beneficiari. În funcție de numărul de solicitări, se va face o selecție riguroasă, conform unei grile de punctaj, în care se vor stabili câștigătorii sponsorizărilor.

Bereczki Kinga a precizat că „și anul trecut au fost destul de multe proiecte respinse – proiecte de calitate, din cauza bugetului. După experiența anului acesta, îi va reveni comitetului de conducere al fundației dacă va crește sau nu suma ce se va aloca în viitor.”

Directorul executiv  al Fundației a mai precizat că la activități pot participa inclusiv părinții, însă  „această  chestiune trebuie tratată cu mare responsabilitate și cu prudență. Nu promovăm neapărat participarea părinților, deoarece cu cât crește numărul de adulți din grup, cu atât scade numărul de locuri disponibile pentru copii. În caz întemeiat, justificat, în care prezența părinților vine în ajutorul sau în întărirea relațiilor elev-pedagog-părinte, atuncipot fi acceptați si părinți.”

În ceea ce privește condițiile de aplicare, acestea nu s-au modificat față de anii anteriori, deoarece s-a constatat că o biroctație cât mia simplificată conduce la scurtarea timpului necesar analizării cererilor de finanțare. Detaliile privind condițiile de aplicare pot fi accesate pe site-ul fundației, www.hka.ro.

Data limită de înaintare a aplicațiilor este 27 septembrie 2017, iar rezultatele vor fi publicate în data de 2 octombrie 2017.  Este obligatorie organizarea excursiilor în cursul lunii octombrie, întrucât până la 6 noiembrie vor trebui depuse rapoartele cu privire la desfășurarea activităților, de către aplicanți. La momentul semnării contractelor de sponsorizare, beneficiarii vor primi 80 la sută din suma solicitată, urmând ca restul de 20 la sută se deconteze numai după depunerea rapoartelor financiare.

Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail