Anul acesta marcăm împlinirea a 165 de ani de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti şi al Moldovei. Data de 24 ianuarie reprezintă un moment excepțional în istoria națiunii noastre, ce a facilitat înfăptuirea Statului naţional român. Celebrarea Zilei Unirii Principatelor Române este un prilej de reflectare asupra moştenirii istorice şi a identităţii culturale româneşti, purtând și denumirea de Mica Unire. Care a reprezentat primul pas spre înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Faptul istoric de mare însemnătate pentru poporul nostru a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea când s-a produs Unirea celor două țări-surori sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Mica Unire

Procesul coeziunii s-a bazat pe o puternică apropiere culturală și economică între cele două state. Momentul decisiv a fost când Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în ambele principate, pe 5/17 ianuarie 1859 în Moldova și pe 12/24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

În fiecare an, în data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, unire realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Aceasta reprezintă un act de voință politică al celor două principate românești, Moldova și Țara Românească, care a fundamentat crearea statului unitar român modern.

Data de 24 ianuarie a fost declarată zi nelucrătoare, pentru a se putea cinsti așa cum se cuvine importanta Sărbătoare a nației.

   Concert Festiv dedicat Zilei Unirii

În suita manifestărilor omagiale dedicate evenimentului se înscrie și Concertul Festiv organizat de Filarmonica Brașov joi (ziua tradițională de concerte) în data de 25 ianuarie 2024 la Sala „Patria” începînd cu ora 19.00

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Oroșanu, soliști fiind talentata solistă Alexandra Fits (vocal), cunoscutul pianist Mariano Castro – invitat din Argentina – și virtuozul interpret de folclor (și nu numai) Ioan Liviu Iosif, la nai.

Programul este unul special, pe măsura evenimentului sărbătorit, și cuprinde cunoscuta Rapsodie nr. 1 de George Enescu, apoi Suita “Prin Munții Apuseni” de Mațian Negrea , iar ultima parte va conține Prelucrări din repertoriul inegalabilei ”Măiestre” Maria Tănase, ne-a precizat Iosif Trif, PR al instituției.

Va fi un spectacol foarte interesant, care a stârnit deja mare interes în rândul melomanilor din zona noastră, reprezentația înscriindu-se pe linia concertelor de succes ale colectivului Filarmonicii brașovene din ultima vreme.

Iată că și în anul 2024 respectații muzicieni ai Filarmonicii au pornit cu dreptul, fiecare eveniment înregistrând la casa de bilete anunțul drag oricărei staff – SLOLD OUT –  care atestă cota maximă de interes din partea publicului.

În cazul de față staff-ul este alcătuit dintr-o echipă minunată de profesioniști, compusă din violonistul Sebastian Tegzeșiu – manager interimar, precum și din cei doi directori cu atribuții artistice, respectiv violonistul Florin Ionescu-Galați și tânărul pianist Ioan-Dragoș Dimitriu.

Felicitări întregului colectiv și succese la fel de mari și pe mai departe!

       Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail