Începând cu data de 15 octonbrie a.c, agricultorii din sectorul apicol sau zootehnic, care au avut de suferit de pe urma vremii capricioase din acest an,  sau doresc să achiziţioneze junici şi berbecuţi, pot depune cereri la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Covasna (DAJ) pentru a primi un ajutor de tip minimis.

Ajutorul pentru sectorul apicol

Directorul DAJ, Konczei Csaba a anunţat că toţi apicultorii, indiferent de forma lor juridică pot accesa acest sprijin: „Apicultorii care, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile au avut cheltuieli suplimentare privind nutriţia sau hrana necesară pentru albine – biostimulator şi suplimente nutritive – pot  să primească un ajutor pentru compensarea acestor pierderi, cu o serie de condiţii. Aici, ne referim la orice apicultor, indiferent de forma lui juridică: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, individuale, plus societăţi comerciale”, a spus Konczei Csaba.

Astfel, apicultorii care au suferit pierderi în perioada mai-iulie 2014, pot accesa ajutorul de minimis în valoare de 4 lei/ familia de albine, pentru o stupină de până la 75 familii şi până la 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 76 familii, în baza HG 867/15.10.2014, până la data de 31 octombrie.

Articolul 5 al actului juridic prevede că pentru a fi eligibile, la acordarea ajutorului de minimis prevăzut de Hotărârea de Guvern (HG), întreprinderile trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutoare de minimis conform prevederilor prezentei hotărâri; să aibă familiile de albine înscrise în Registrul agricol; să aibă familiile de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană;  în cazul achiziționării de suplimente nutritive şi biostimulatori, acestea trebuie să fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar.

Dosarul care trebuie depus la DAJ Covasna trebuie să conţină: copie a CI; copie a certificatului de producător vizat la zi; copie a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului; o dovadă a faptului că solicitantul are un cont activ în bancă sau trezorerie; adeverinţă în original de la primăria unde are stupina permanentă cu numărul de familii de albine; copie a documentului de înregistrare-autorizare de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi copie a facturii fiscale eliberată la achiziţionarea produselor destinate albinelor.

Potrivit conducerii, în judeţul Covasna există 120 de apicultori care au în grijă în jur de 7.500 de familii de albine.

Ajutorul pentru sectorul zootehnic

Ajutorul de minimis pentru sectorul zootehnic poate fi acordat, deasemenea, tuturor fermierilor, indiferent de statutul juridic, pentru achiziţionarea de berbeci de reproducţie din rase specializate, cu vârsta minimă de 6 luni şi juninci gestante din rase specializate, cu vârsta cuprinsă între 14-28 de luni, până la data de 10 noiembrie.

 „La berbecuţi, solicitantul trebuie să aibă minim 150 de capete şi maximum 1000 femele ovine. Dacă nu se încadrează în aceste limite, nu mai poate să ceară ajutorul de minimis pentru achiziţionare. La junicinci trebuie să aibă minim 3 capete şi maxim 10 vaci. Dacă are peste 10 capete nu mai este eligibil, iar dacă are sub 10 capete, e eligibil, dar trebuie să dovedească că este membrul unei forme asociative”, a explicat directorul DAJ.

Numărul maxim de berbecuţi care poate fi achiziţionat este de 23, fiindcă la fiecare 30 de femele de ovine, vine un berbecuţi, iar plafonul maxim este de 700 de ovine. Deasemenea, în cazul junincilor, fermierul poate achiziţiona numărul necesar pentru a atinge 10 capete în exploataţie, conform celor declarate de conducerea Direcţiei.

Cuantumul acestui sprijin este de 2.500 de lei pentru un berbec şi 5.000 de lei pentru o junincă. Astfel, fermierul este nevoit să participe cu o sumă de bani din fonduri personale, întrucât  preţul unui berbec în momentul de faţă se poate ridica până la suma de 3.200 de lei, iar cel al unei juninci până la 2.200 de euro, adică, aproximativ 9.900 de lei. Totodată, pentru a putea primi spijinul, fermierul trebuie să ataşeze la dosar certificatul de origine al animalului şi factura de achiziţie, precum și  copia CI; copia certificatului de producător vizat la zi; copia certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului; dovada faptului că solicitantul are un cont activ în bancă sau trezorerie; copia documentului de înregistrare-autorizare de la Direcţia Sanitar-Veterinară. „Fermierul trebuie să vină cu factura de achiziţie a animalului. (…) Am vorbit cu un vânzător şi a zis că la el poate să meargă fermierul, încheie un contract de achiziţie şi emite factura pe baza contractului care are o anumită valabilitate. Dacă factura nu va fi achitată până la expirarea contractului, atunci fermierul nu primeşte animalele. Deci vânzătorul aşteaptă până când fermierul accesează măsura şi primeşte banii, deci nu neapărat fermierul trebuie să meargă cu banii”, a explicat Konczei Csaba.

În momentul de faţă, în judeţul Covasna există 120 de exploataţii care au între 6 şi 10 capete de vacă, 148 de exploataţii care au între 3 şi 5 capete de vacă şi 8109 de exploataţii care au sub 3 capete de vacă.

Kosma Bella, reprezentantul Camerei Agricole este de părere că din totalul de fermieri din judeţul Covasna, 80% se pot încadra dacă au şi bani suplimenari. În acelaşi context, directorul Direcției Agricole crede că dintre fermierii care deţin sub 3 capete, nu vor fi foarte multe cereri, din cauza diferenţei de bani pe care fermierul trebuie să o acopere.

Fermierii din ambele sectoare – apicol şi zootehnic – trebuie să ştie că ajutorul de minimis este un sprijin financiar acordat unei întreprinderi, a cărui valoare cumulată pe durata a trei exerciţii financiare – exerciţiul financiar în cauză şi două exerciţii financiare precedente – nu depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro.

Pentru a consulta lista cu actele necesare întocmirii dosarului, sau pentru orice altă informaţie despre cedrerea de minimis în sectorul apicol şi zootehnic, vă puteţi adresa Direcţei pentru Agricultură a Judeţului Covasna din strada Recoltei nr.1, municipiul Sfântu Gheoghe, la numărul de telefon: 0267/351.829 sau pe pagina Direcţiei pentru Agricultură Covasna: http://www.dadr.covasna-ro.eu/

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail