Asociatia „Lilium Aureum” și Federația Organizațiilor Civile din județul Covasna organizează, săptămâna aceasta, cel de-al doilea tur de biciclete pe drumul verde „Sepsi”.

. . Miercuri, 27 iulie, de la ora 09:00, Asociația „Lilium Aurelium” și Federația Organizațiilor Civile din județul Covasna (CIVEK) organizeză cel de-al doilea tur de bicicletă pe drumul verde „Sepsi”, în vederea stabilirii necesității lucrărilor de întreținere ale drumului.

„Este vorba de un proiect pentru reabilitarea drumului ”Sepsi” verde, care este destinat bicicletelor și mijloacelor de transport ecologice și căutăm voluntari pentru reabilitarea drumului. Aceasta este a doua tură de bicicletă, când ne vom uita care sunt necesitățile pentru întreținerea drumului, unde trebuie să schimbăm stâlpii, hărțile. Vom mai avea un tur, proiectul ține până în 31 septembrie, iar la final dorim să organizăm un tur de biciclete mai amplu, pentru mai multe persoane, chiar și pentru familii dacă se poate, însă asta este încă în planificare.” – a declarat reprezentanta CIVEK, Olah Katalin.

Drumul le oferă vizitatorilor posibilitatea de a parcurge un traseu care trece prin 18 localităţi din apropierea municipiului Sfântu Gheorghe, cu scopul de a prezenta obiectivele turistice, patrimoniul natural și valorile culturale şi locale, promovând o cunoaştere mai bună a regiunilor în rândul turiştilor şi  localnicilor sau vizitatorilor. Orientarea pe traseul verde este asigurată atât de panouri informative de prezentare a direcţiilor cât şi de hărţi expuse în localităţi, iar drumul se întinde pe o lungime de aproximativ 100 de km parcurgând localităţile Sfântu Gheorghe, Arcuş, Valea Crişului, Calnic, Zălan, Olteni, Bodoc, Zoltan, Ghidfalău, Fotoş, Angheluş, Moacşa, Reci, Măgheruş, Lisnău, Bicfalău, Ozun și Ilieni.

„Drumul „Sepsi” verde are mai mult de 100 de km, iar cu bicicleta nu avem condiția fizică să parcurgem tot drumul dintr-o dată. În primul tur am parcurs cam 60 de km și ne-am dus pe ruta Sfântu Gheorghe – Valea Crișului – Zălan – Bodoc, până la lacul de la Moacșa. Ne-am uitat cum sunt stâlpii și dacă hărțile sau panourile informative sunt în stare bună, și am făcut o listă unde trebuiesc schimbate, unde trebuiesc vopsite din nou, unde trebuie să mai amplasăm indicatoare.” – a explicat Olah Katalin.

Proiectul a fost susţinut financiar de către Fundaţia Comunitară Covasna cu suma de 2.500 de lei iar coordonatorii speră ca până la finalul lunii septembrie, cu ajutorul acestui buget, să finalizeze reabilitarea sau înlocuirea marcajelor de orientare turistică. Potrivit reprezentantei CIVEK, drumul verde „Sepsi” a fost inaugurat în anul 2010, iar ultimele proiecte de promovare a drumului s-au derulat în 2011 și 2013: „Este pentru promovarea unei vieți sănătoase în natură, pentru bicicliști mai degrabă, dar și pentru persoanele care folosesc mijloace de transport ecologice. (…) Cei care merg cu bicicleta folosesc drumul dar nu prea au fost reabilitate indicatoarele și panourile de informare. Prima dată vrem să facem un studiu să vedem în ce ar consta lucrările și până pe data de 31 septembrie, cu finanțarea pe care am primit-o de la Fundația Comunitară Covasna, dorim să schimbăm niște indicatoare și să vedem ce putem folosi.”

De-a lungul drumeţiei vizitatorii au ocazia, printre altele, de a afla mai multe informații despre speciile de ciuperci care cresc în zonă. Panourile informative prezintă atât ciupercile comestibile cât şi cele otrăvitoare care cresc în Munţii Baraolt, Bodoc și Mestecănişul Reci.

„Așteptăm persoane interesate care vor să se uite la acest drum verde „Sepsi”. Deocamdată suntem cinci persoane și dacă mai este cineva interesat să meargă cu bicicleta și să ne ajute cu idei, unde ar trebui să amplasăm alte panouri, sau unde trebuie să punem alte indicatoare și apoi să ne susțină în administrarea acestor lucruri, îi așteptăm. Dorim să facem niște tabele, să scriem câte indicatoare pe ambele sensuri ne trebuiesc, sau să facă fotografii, pentru acest lucru așteptăm voluntari.” – a conchis reprezentanta CIVEK.

Potrivit Agerpres, în judeţul Covasna mai există un drum verde, denumit „Nemira“, în zona Târgu Secuiesc, amenajat în urmă cu câţiva ani de Asociaţia „Soare Verde“. Drumul trece prin 50 de localităţi şi include peste 180 de monumente şi obiective turistice. În Europa există o întreagă reţea de astfel de drumuri, denumită „Greenway”, traseele fiind destinate mijloacelor de transport nemotorizate, putând fi străbătute pe jos, cu bicicletele sau căruţele.

Startul celui de-al doilea tur de biciclete pe drumul verde „Sepsi” se va da miercuri dimineață, din Gara CFR Sfântu Gheorghe, traseul continuând pe ruta Moacșa – Eresteghin – Dobolyka – Reci – Măgheruș (Covasna) – Lisnău – Bicfalău – Ozun – Sfântu Gheorghe.

Organizatorii recomandă ca cei interesați de parcurgerea traseului să se aprovizioneze înainte de plecare cu apă, sendvișuri, ochelari de soare, creme pentru protecția solară și pălării.

Mai multe informații pot fi solicitate prin e-mail la adresa: [email protected], sau telefonic la numărul: 0752548570.

Ioana Ardeleanu 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail