Ministerul Muncii și Justiției Sociale a anunțat organizarea unui concurs pentru ocuparea unor posturi de asistent social, în mai multe județe, printre care și Covasna, în cadrul proiectului „INTESPO” – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare.

Este vorba despre ocuparea a 20 posturi de asistent social, în județele Alba, Arad, Argeș,  Bistrița- Năsăud,Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, COVASNA,  Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiș, în afara organigramei Ministerului Muncii și Justiției Sociale și în cadrul proiectului „INTESPO”.

Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea numărului de tineri NEETs înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea furnizării de măsuri specializate de sprijin.

În categoria tinerilor „NEETs” se încadrează persoanele care au vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activităţi de formare profesională.

În județ sunt înregistrați în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sute  de tineri „NEETs”. În luna iulie (a.c.), peste 450 de astfel de tineri erau în evidența instituției.

Fiind înregistraţi în evidențele AJOFM, ei beneficiază de informare, servicii personalizate de consiliere și orientare profesională, de profilare, mediere, formare profesională etc.

Totodată, sunt acordate o serie de subvenții pentru încadrarea în muncă a  persoanelor NEETs.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a realizat o profilare a acestor tineri „NEET”, în urma căreia i-a încadrat în patru categorii:  „ușor ocupabili”, „mediu ocupabili”, „greu ocupabili” și „foarte greu ocupabili”.

În cadrul proiectului, în fiecare județ au fost constituite echipe locale de intervenție formate din experți de ocupare.

Experții de ocupare din cadrul echipelor locale de intervenție, pe lângă o serie de responsabilități, asigură realizarea activităților de bază ale proiectului: contactarea și profilarea tinerilor NEETs, înregistrarea acestora în baza de date a agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, informarea și consilierea acestora, monitorizarea parcursului tinerilor NEETs înregistrați. Asistenții sociali care vor fi angajați în urma concursului de ocupare a posturilor vor avea, printre altele, în atribuții – colaborarea cu echipa locală de intervenție.

Concret, cei care vor ocupa aceste posturi vor avea printre atribuții identificarea tinerilor NEETs ce fac obiectul activităților proiectului, identificarea și evaluarea problemelor socioumane atât ale tânărului NEET, cât și ale familiei acestuia, în scopul de a facilita incluziunea socială; participarea și implicarea în planificarea intervențiilor lunare; stabilirea modalităților concrete de acces la prestații și servicii specializate de asistență socială, pe baza  evaluării nevoilor; întocmirea anchetei sociale a tinerilor NEETs indentificați în cadrul proiectului; dar nu numai.

La concursul de ocupare a posturilor pot participa persoane care: au cetățenia română, cetățenia altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România; cunosc limba română, scris și vorbit; au vârsta minimă reglementată de prevederile legale; au capacitate deplină de exercițiu; au o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza unei adeverințe medicale eliberată de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate; îndeplinesc condițiile de studii și, după caz, de vechime, sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs; nu au fost condamnate definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție ori a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care le-ar face incompatibile cu exercitarea funcției (…). Printe condițiile specifice se numără: studiile de specialitate – studii universitare de licență, absolvite cu diplomă, ori studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în asistență socială; vechime în specialitatea studiilor – minim un an; înscrierea în Colegiul Asistenților Sociali sau declarație pe proprie răspundere că până la semnarea contractului individual de muncă se va prezenta înregistrarea în Colegiu.

Dosarul de înscriere, ce va cuprinde mai multe documente, se poate depune doar până în 25 septembrie (a.c.), la sediul Ministerului sau prin email.

Proba scrisă va avea loc în 8 octombrie, iar interviul în 14 octombrie.

Bibliografia și alte detalii pot fi găsite accesând http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMJS/Cariera/INTESPO/20190912-Anunt_concurs_INTESPO.pdf.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail