200 de nou-născuți din județul Covasna pot beneficia de consultații ecografice gratuite pentru depistarea luxației de șold, în cadrul unei campanii lansate de Centrul de Diagnostic și Tratament „Pro Vitam”, împreună cu Fundația cu același nume.
Campania a demarat la începutul acestei săptămâni și urmărește depistarea precoce a luxației de șold, la sugari. Consultațiile se efectuează la sediul clinicii „Pro Vitam”, din municipiul Sfântu Gheorghe, strada „Muncitorilor”, numărul 16.
Dr. Dallos-Fejér Katalin, medic specialist pediatru, cu competențe în ecografie generală, una dintre inițiatoarele acestui program, a ținut să sublinieze importanța acestei proceduri deoarece, spune dânsa „cu o investigație de 10 minute se poate evita o intervenție chirurgicală.” Aceasta a mai menționat că în primele două zile de la începerea campaniei au fost consultați 10 pacienți care, din fericire, nu au prezentat semne ale afecțiunii. În cazul în care populația se va arăta interesată, se va încerca suplimentarea numărului de consultații, prin solicitarea de donații care să acopere costurile investigației, astfel încât să poată beneficia de consultații gratuite, cât mai multe persoane.
Cei interesați trebuie doar să sune la numărul de telefon 0267 312 919, în orice zi de luni, până vineri, între orele 08.00-16.00, și să solicite o programare pentru consultația gratuită a bebelușului.
„La noi în țară se mai practică radiografierea șoldului sugarului, ca metodă de diagnostic precoce, însă aceasta nu este o metodă eficientă, întrucât, până la vârsta de aproximativ 3 luni, șoldul bebelușului este mai degrabă cartilagiu, care nu se vede decât la ecografie”, a menționat dr. Dallos-Fejer Katalin. Aceasta ne-a mai spus și că acest tip de investigație nu se practică în primele zile de viață ale nou-născutului, până la externarea din spital, întrucât la acea vârstă luxația de șold este o afecțiune comună, ce se poate remedia de la sine în primele zile de viață. Aceasta devine problematică numai dacă osul nu se așează singur la loc până la vârsta de 4 săptămâni, de aici și importanța screeningului în intervalul vârstei de 4-6 săptămâni.
Luxația congenitală de șold este o afecțiune a copilăriei cauzată de o dezvoltare anormală a articulației șoldului. Capul femulului (osul coapsei) nu se fixează în siguranță la nivelul cavității osului iliac (acetabul). De obicei, această cavitate este prea superficială, asemanatoare unei farfurii, în loc să fie o cupă adâncă, așa cum este normal. Acest lucru permite capului femurului să alunece parțial sau total în afara acetabuluilui (dislocație). Luxația congenitală de șold afectează unul sau ambele șolduri. Boala apare la 1 din 1000 de nou născuți (se arată pe www.sfatulmedicului.ro).
În cazul în care afecțiunea este depistată până la vârsta de șase săptămâni, tratamentul este non-invaziv și nedureros. Cu cât trece timpul, însă, intervenția chirurgicală este obligatorie. Din nefericire, luxația de șold la copil nu se poate depista fără un examen de specialitate, aceasta putând să se manifeste abia la vârsta adultă, când tratamentul este deja costisitor și dureros.
Un studiu realizat in 2014 si publicat în revista „Viața medicală” estimează costurile anuale pentru tratarea chirurgicală a acestei afecțiuni, la nivel național, ca fiind de aproximativ 24 de milioane de euro pe an, în timp ce dotarea corespunzătoare cu ecografe şi accesorii adecvate ar reduce costurile până la aproximativ 16 milioane de euro în primii doi ani de implementare.
În multe țări din Europa, screeningul pentru luxația de șold este finanțat de către Casa de Asigurări de Sănătate și este inclus în schema de examinare obligatorie a copiilor de până la șase săptămâni. În România, în acest moment rămâne la latitudinea medicului neonatolog dacă recomandă sau nu ecografia de șold la externarea nou-născutului din spital.
Programul de screening gratuit a fost demarat în paralel și în Cluj, tot de către Fundația „Pro Vitam”, împreună cu Centrul de Diagnostic și Tratament, acolo fiind alocate 100 de consultații gratuite.
Oana – Mihaela Bărzic