Potrivit unui Ordin al ministrului Educaţiei, începând cu anul şcolar viitor, unităţile de învăţământ din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar îşi vor schimba denumirile.
Începând cu anul şcolar 2012-2013, unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, confesional şi particular din sistemul naţional de învăţământ vor avea denumiri în conformitate cu prevederile procedurii de atribuire a denumirilor unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Astfel, conform ordinului semnat de ministrul de resort, unităţile de învăţământ pentru educaţia timpurie se vor denumi: „creşă”, „grădiniţă”, „centru de zi”, unităţile de învăţământ pentru învăţământul primar se vor denumi „şcoală primară”, iar unităţile de învăţământ gimnazial vor purta denumirea de „şcoala gimnazială”.
Pentru unităţile de învăţământ pentru nivelul secundar superior sau liceal, denumirile sunt următoarele: „liceu teoretic”, „liceu vocaţional”, „liceu cu program sportiv”; „club sportiv şcolar”, „liceu tehnologic”. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ care au primit denumirea de „colegii” sau „colegiu naţional”, prin ordinul Ministrului, îşi păstrează în continuare denumirea.
Unităţile de învăţământ pentru învăţământul profesional vor avea denumirea de „şcoală profesională”, unităţile de învăţământ pentru învăţământul de artă, vor fi denumite „şcoala de artă”, iar unităţile de învăţământ pentru învăţământul special vor purta denumirea de „şcoală pentru copiii cu deficienţe”.
Unităţile de învăţământ nu îşi pierd identitatea!
În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, inspectorul şcolar general al IŞJ Covasna, doamna Keresztely Irma, a făcut precizările care se impun, pentru ca cei implicaţi în sistemul de învăţământ covăsnean, cadre didactice, elevi, părinţi, să înţeleagă despre ce este vorba.
Aceasta a spus: „Practic, schimbarea denumirii constă în următoarele: din denumirea unităţii de învăţământ va dispărea formularea „cu clasele I-IV” sau „cu clasele „I-VIII” (…) De exemplu, şcoala cu clasele I-IV „Benedek Elek” devine şcoala primară „Benedek Elek” (…) Denumirea unităţii de învăţământ, ca şi formă, reflectă nivelul cel mai înalt de pregătire pe care îl asigură şcoala. Deci, totul se simplifică. Prin urmare, nicio şcoală nu trebuie să renunţe la numele pe care l-a luat în urma unor studii şi a unei note de fundamentare care s-a aplicat pe parcursul anilor precedenţi, pe parcursul în care fiecare şcoală şi-a identificat personalitatea. Practic, nu se pune problema ca vreo unitate să-şi piardă identitatea în urma acestor modificări. Am dorit să punctez acest lucru, pentru ca nu cumva cineva să creadă că acest ordin afectează drepturile şcolilor de a-şi păstra identitatea”.
Potrivit şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, atribuirea de denumire se face prin hotărârea consiliului de administraţie: „Trebuie ştiut faptul că şcoala depune cerere la Consiliul Local, iar modificarea denumirilor unităţilor de învăţământ de stat şi particular se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale”.
Ana Alina Costache