Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe a introdus în oferta sa din acest an și un curs de dans popular românesc, adresat celor din zona Buzaielor.
Potrivit directorului Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor, înscrierile au fost lansate de curând și se realizează până în 25 octombrie. Cursul se va desfășura la Căminul Cultural din Sita Buzăului, sub îndrumarea a doi coregrafi cu experiență: Daniel Neagoe și Rodica Boieru.
„Este o premieră absolută, să zic așa, pentru că noi, după cum am mai afirmat, de ani buni încercăm să fim prezenți și în zona Buzaielor. Până la urmă am reușit cu domnul Daniel Neagoe și cu doamna Rodica Boieru să inițiem acest curs, înscrierile realizându-se de săptămâna aceasta, până la finele săptămânii viitoare (în 25 octombrie) și îi așteptăm pe toți cei interesați să se înscrie.”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Gáj Nándor.
Potrivit acestuia, pentru formarea unei grupe este necesară înscrierea a aproximativ 40 de persoane. Cursul este programat să se desfășoare pe parcursul a trei ani, a precizat directorul Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe.
„Eu cred că și pe partea maghiară și pe partea românească există atât de multe stiluri de dans popular, încât un an nu ar ajunge pentru parcurgerea acestora. Cursul de dans popular, la noi, la Școala Populară, se derulază pe parcursul a trei ani și tot pe perioada a trei ani dorim să îl derulăm și la Sita Buzăului!”- a spus directorul Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe.
Cursul este adresat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 8 și 60 de ani.
„Ne adresăm persoanelor cu vârsta de la 8 la 60 de ani (…). Cursul va avea loc în sala Căminului Cultural din Sita Buzăului, datorită spațiului de care dispune aceasta. Probabil că vor fi două trei categorii de participanți, iar cei începători vor învăța, în primul rând, dansurile locale, iar ulterior, împreună cu doamna Rodica Boieru, îi vom învăța și alte dansuri. ”- ne-a spus coordonatorul Daniel Neagoe.
Întrebat cum îi ajută pe cursanți dansul popular, în dezvoltarea lor sau în viața de zi cu zi, acesta a răspuns: „Sunt foarte multe lucruri de spus! Dansul înseamnă relaxare, un mijloc de a-ți dezvolta un corp frumos; poate fi considerat un sport, un lucru benefic organismului. (…) Cea mai importantă, cred eu, este starea pe care ți-o creează dansul atunci când ești pe scenă, cu colegii, la un spectacol sau la un eveniment. Acea stare nu poate fi descrisă în cuvinte și este trăită doar de cei care sunt pe scenă. Nu în ultimul rând, în acest caz, elevii care vor parcurge cei trei ani de curs de dans popular vor obține o diplomă de absolvire, o diplomă care să îi ajute la o angajare, poate să îi ajute în timpul facultății, poate să îi ajute în viață. (…)”- a spus Daniel Neagoe.
Taxa de înscriere este 65 de lei, iar cea de școlarizare 300 de lei pe an.
„Noi încercăm să promovăm ideea ca și primăriile să cofinanțeze aceste cursuri, dar încă nu pot oferi informații concrete în acest sens. Trebuie să vedem întâi de unde vor fi cursanții și câți vor fi, dar în alte localități există această procedură și deschidere. Eu cred că fiecare primărie poate fi un partener foarte bun, ținând cont că oriunde vor pleca elevii, cursanții, și oriunde vor prezenta ceea ce au învățat, va fi onoarea comunității locale de care aparțin copiii.”- a spus directorul Gáj Nándor. Acesta a precizat că și-ar dori ca instituția pe care o manageriază să își îmbogățească oferta pentru zona Buzaielor.
„Eu simt că este un prim pas spre zona Buzaielor, făcut de Școala Populară de Arte și Meserii, și dacă nu anul acesta, de anul viitor am dori să diversificăm oferta pentru această zonă”- a spus directorul Gáj Nándor. Potrivit acestuia, Școala Populară de Arte și Meserii activează în peste 19 localități covăsnene.
Ana Ciorici Costache