În cadrul conferinței de presă ce a avut loc ieri, directorul Gaj Nandor, a făcut cunoscute  noutățile aduse de noul an școlar și câteva dintre planurile pe care le are în ceea ce privește instituția pe care o conduce.

 

Directorul Gaj Nandor a declarat că oferta Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe s-a îmbogățit anul acesta cu două cursuri noi: cursul de regie pentru amatori și cursul pentru dirijorii corurilor locale. „Anul acesta am pornit două altfel de cursuri: de regie, al cărui grup țintă sunt cei care regizează la teatrul de amatori, mai ales în localitățile rurale și un curs pentru conducători de coruri locale, tot în sate (…) Credem că prin specialiștii noștri, prin profesorii care lucrează aici, putem ajuta din punct de vedere profesional aceste persoane, astfel încât ceea ce fac în satul sau comuna respectivă să fie mai de valoare”, a declarat directorul. Acesta a precizat că pentru cursurile de regie vor fi trei grupe: la Baraolt, la Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc; iar cursul pentru dirijori se va desfășura la Covasna.

„Școala Populară de Arte și Meserii este o instituție culturală și de educație foarte flexibilă (…) Anul acesta am pus mai ales accent pe meserii, însemnând că în primul rând, am început să acredităm cursurile deja existente, cum ar fi pictatul pe lemn. De asemenea, am început să discutăm și chiar am și pornit la Cernat, cursul de cioplit în lemn. Eu cred că este foarte important ca aceste  cursuri să fie acreditate și cei care termină să primească o diplomă acreditată ANC, deoarece aceasta se poate folosi în toată Europa (…)”, a mai spus directorul Gaj Nandor.

 

Gamă variată de specializări

 

Oferta educațională a Școlii Populare de Arte și Meserii este foarte bogată. Taxa și perioada de școlarizare diferă de la specializare la specializare.

Cursurile sunt variate și pot fi urmate în mai multe localități din județ (în secțiile externe ale școlii).  Directorul Gaj Nandor a enumerat câteva dintre specializări: „Avem la Sfântu Gheorghe cursuri de canto, sintetizator, chitară, balet; la Reci, la Brateș, Zagon și la Bixad și la Sfântu Gheorghe avem curs pentru inițiere fanfară (…) La Covasna avem cor și la Târgu Secuiesc sintetizator și cor (…) De asemenea, la Aita Mare  avem un curs de pictură pe lemn ”, a spus directorul Gaj Nandor.

Acesta a precizat că la Aita Mare  se dorește organizarea unui curs de dans popular pentru adulți. Potrivit directorului, înscrierile pentru acest curs au început, iar în prezent, sunt ocupate 6 locuri din cele 10 disponibile. Așadar, cei interesați se mai pot înscrie. „Eu nu prea țin ca activitatea, cursurile să fie într-o concepție de an școlar, pentru că dacă cineva dorește, se poate alătura oricând. Este o școală deschisă”, a mai spus Gaj Nandor.

 

Școala Populară de Arte și Meserii: O șansă de afirmare a talentelor de toate vârstele

 

Covăsnenii care doresc să își hrănească pasiunile și talentele artistice sunt așteptați, indiferent de vârstă, la Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe. Instituția are în prezent peste 500 de elevi înscriși, iar cel mai tânăr cursant are doar 5 ani.

Directorul instituției subliniat că un rol important al școlii este și promovarea elevilor săi
„Rolul școlii nu este doar de a învăța, ci rolul nostru cred că trebuie să fie și promovarea persoanelor care se înscriu la cursurile școlii noastre”, a spus directorul Gaj Nandor. În acest sens, trei elevi ai școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe, însoțiți de un profesor, se vor prezenta la Târgul Național de Arte Meșteșugărești, de la București, unde vor expune lucrări, picturi pe lemn.

„Astăzi (n.r.- ieri) vom pleca cu un profesor și trei elevi majori, la Târgul Național de Arte Meșteșugărești, la București, ceea ce cred că este foarte important.. Consider că la Târgul de Arte Meșteșugărești, cei care sunt în ultimul an la pictură în lemn vor avea ocazia să se promoveze, deoarece la acest târg vor participa persoane din toată țara”, a spus directorul Gaj Nandor. Acesta a precizat că în viitor, instituția dorește să participe și la târgurile organizate în Sfântu Gheorghe.

 

Planuri și proiecte

 

În ceea ce privește proiectele de viitor, directorul Gaj Nandor a spus că săptămâna viitoare ar putea fi depus un proiect ce vizează educația culturală a persoanelor cu dizabilități. Mai precis, dacă ar câștiga acest proiect, Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe ar urma organizeze de două sau trei ori pe săptămână, workshopuri pentru persoanele cu dizabilități.

„Avem un proiect pe care sperăm să îl depunem săptămâna viitoare la Fundația Mol, pentru educația culturală a persoanelor cu dizabilități. (…)  Dorim să organizăm în fiecare săptămână două- trei ore de activități sau workshopuri pentru aceste persoane, ca prin artă să se dezvolte. Este o idee interesantă și pentru profesori. Avem doi profesori care au terminat masteratul în muzică cu persoane cu dizabilități și ne bucurăm deoarece sunt foarte deschiși față de acest proiect. MOL a alocat pentru fiecare proiect 20.000 de lei. Proiectul trebuie să se desfășoare pe o perioadă de 6 luni, din 15 decembrie, până în 15 august și intenționăm ca mai mulți specialiști din domeniul artei să fie incluși în acest proiect”, a explicat directorul Gaj Nandor.

În legătură cu proiectele de viitor, acesta a spus: ”Suntem în discuții cu o fabrică mai mică de ciocolată din Brașov, care ar dori să împacheteze ciocolata vândută în centrul Brașovului, ciocolată belgiană, în cutiile pictate de elevii noștri (…)”

 

Școala Populară de Arte și Meserii: 45 de ani de existență

 

Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe şi-a deschis porţile, pentru prima oară, în anul 1968. În data de 8 noiembrie, cu ocazia aniversării a 45 de  ani de la înființarea instituției, vor avea loc o serie de activități. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, directorul instituției, Gaj Nandor, a precizat că la eveniment vor fi invitați directorii Școlilor de Arte și Meserii din întreaga țară, dar și reprezentanții Ministerului Culturii și al Educației. De asemenea, instituția își va deschide porțile pentru toți cei interesați să pătrundă câteva momente în lumea artei.

„Pe data de 8 noiembrie (a.c.) vom sărbători 45 de ani de la înființarea școlii, prin activități ce vor avea două teme majore:vom invita directorii Școlilor Populare de Arte și Meserii din toată țara și pe reprezentanții Ministerului Culturii și al Ministerului Educației (…) Totodată, vom avea Ziua Porților Deschise”, a declarat directorul Gaj Nandor.

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail