Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” din Araci sărbătorește 141 de ani de la nașterea jurnalistului, scriitorului și profesorului Romulus Cioflec, printr-un amplu program derulat pe parcursul acestei săptămâni.

Programul dedicat sărbătorii a început luni, 27 martie și continuă până vineri, 31 martie, constând în activități pregătite și desfășurate prin implicarea conducerii Școlii Gimnaziale „Romulus Cioflec”, Araci, a cadrelor didactice și cu participarea elevilor și preșcolarilor unității de învățământ.

Activitățile au corespuns cu derularea programului „Școala Altfel”, astfel că lecțiile au fost cu totul altfel, parte dintre acestea fiind ținute sub semnul celebrării celor 141 de ani de la nașterea patronului spiritual al instituției.

„Cu o istorie întinsă pe parcursul a peste 96 de ani, școala noastră reprezintă locul în care s-au scris și rescris destine. Personalități ale vieții culturale s-au născut și format în Araci. Printre aceștia, scriitorul, jurnalistul și profesorul Romulus Cioflec. Din anul 1990, şcoala noastră poartă numele acestuia. De anul trecut, în preajma zilei de naștere a lui Romulus Cioflec, organizăm un program dedicat cinstirii patronului spiritual al școlii noastre.”- a declarat prof. Kovács Erzsébet Julia, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Romulus Cioflec”, Araci.

Luni, elevii au urmărit prezentări despre viața și opera lui Romulus Cioflec, prezentări prin intermediul cărora au putut să descopere o mulțime de aspecte interesante din viața, profesia și opera scriitorului, a transmis conducerea Școlii Gimnaziale „Romulus Cioflec”, Araci. A urmat, apoi, concursul „Romulus Cioflec”, cuprinzând întrebări privind viața și opera patronului spiritual al instituției.

O săptămână plină de culoare

Programul a continuat în zilele următoare cu activități educative, dar și recreative, precum program de karaoke, parada modei,  activități de educație rutieră, lecții pe tema prevenirii criminalității, competiții sportive (dar și meciuri de fotbal cu echipe formate din profesori și elevi), o „vânătoare de comori”, lecții  însoțite de experimente interesante.

Astăzi, agenda cuprinde, printre altele, activități dedicate filmului și cinematografului, iar mâine, o drumeție.

O săptămână interesantă, plină de bucurie și culoare și-au propus să le ofere elevilor și preșcolarilor conducerea și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Romulus Cioflec”

Ca și anul trecut, în fiecare zi, cadrele didactice, elevii și preșcolarii au fost invitați să se îmbrace în haine de o anumită culoare (luni, în galben, marți în albastru, miercuri, în roșu, joi, în alb, iar vineri, în verde).

***

Romulus Cioflec s-a născut în satul Araci (Arpătac), fiind al treilea din cei treisprezece copii ai lui Constantin Cioflec, cân­tăreţ bisericesc ortodox, şi ai soţiei sale, Maria, arată prof. dr. Luminița Cornea, în volumul „Romulus Cioflec, o viață în imagini”, p. 7, editat de Centrul Cultural Județean Covasna, Sfântu Gheorghe, 2016.

Conform aceleiași surse, Romulus Cioflec a efectuat studiile primare în satul natal, dar şi la Braşov, pe cele secundare: şase clase la liceul din Braşov (dând diferenţa pentru şcoala normală); clasa a VII-a, în particular, la Iaşi, cu examen în septembrie 1909 şi a VlII-a, la Bucureşti, în 1910, cu bacala­ureatul; pe cele speciale, la Şcoala Normală de învăţători (anii 1896-1901) în Câmpulung-Muscel, iar pe cele universitare, la Facultatea de Litere şi Filosofie de la Universitatea din Bucureşti, între anii 1910-1914, cu licenţa în Litere şi Filosofie în iunie 1914 (idem, p. 18).

În ceea ce privește aparițiile sale editoriale, volumul de debut s-a intitulat „Doamne, ajută-ne!”, (1907), cuprinzând 13 proze (schiţe, povestiri şi nuvele). Al doilea volum „Lacrimi călătoare”, a apărut în 1920, editat de Asociaţia Ştiinţifică şi Literară „Viaţa românească”, la Iaşi, cuprinzând 17 texte (schiţe, povestiri şi nuvele), iar în ceea ce privește activitatea de romancier, printre romanele sale se numără: „Vârtejul”- apărut la Editura „Adevărul”, din Bucureşti, în 1937; „Pe urmele destinului – o goană în jur de sine însuşi” , volumele I şi II, la Editura „Remus Cioflec”, din București, în 1943. Postum au apărut volumele „Boierul”, la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, din Bucureşti, 1957; „Jertfă pentru lumină”, apărut la Editura „Pastel”, în Braşov, 2014 (idem, pp. 25 și 36). Desigur, aceste volume reprezintă doar o mică parte din opera scriitorului arăcean.

Ana CIORICI COSTACHE

Foto: Facebook: Școala Gimnazială „Romulus Cioflec”, Araci

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail