Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe, și-a omagiat marți patronul spiritual, pentru al XXVII-lea an.

Evenimentul a fost marcat prin ateliere de creație, în cadrul cărora elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, au pregătit decorațiuni pentru clasă, specifice anotimpului și potrivite momentului, respectându-se, totodată, măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.  Copiii au avut bucuria de a găsi în clase mici surprize dulci – cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae, daruri pregătite de către conducerea unității de învățământ și Asociația „Cadincas” a școlii.

A urmat, apoi, un scurt ceremonial religios, oficiat la statuia mitropolitului Nicolae Colan, aflată în curtea instituției, de către pr.  Corneliu Bujoreanu și Teodor Mocanu, și depuneri de coroane.

În finalul evenimentului, Corul Școlii, coordonat de prof. Toth Marta, a prezentat un mic program compus din imnul școlii și colinde, interpretate în limba română și în limba maghiară.

Prezenți la eveniment, reprezentanți ai Centrului Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe, au depus o coroană cu flori, la bustul mitropolitului.

Directorul onorific al Centrului, dr. Ioan Lăcătușu, a felicitat echipa de conducere și de cadre didactice, dar și pe elevi, pentru rezultatele frumoase obținute, de-a lungul timpului:

„După cum știți, în orașul nostru există două instituții care poartă numele marelui mitropolit, cărturar Nicolae Colan – școala dumneavoastră – care iată, a ajuns la al XXVII-lea an de existență – și centrul nostru, care e un pic mai bătrân – împlinește în acest an, 30 de ani. Cele două instituții, fiecare în felul său, fac cinste memoriei mitropolitului cărturar Nicolae Colan. Aș vrea să vă felicit în numele societății civile, pentru rezultatele obținute de elevi, pentru atmosfera creată în școală, pentru faptul că, iată, se poate asigura un proces de învățământ de foarte bună calitate, într-o școală etnic mixtă și mai ales, pentru faptul că, pe lângă școală, copiii învață, astfel, să conviețuiască. Viitorul este numai și numai al conviețuirii! Viitorul este al copiilor! ”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Acesta a prezentat conducerii Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, ideea încheierii unui parteneriat cu Colegiul Teologic din Cluj, care poartă, de asemenea, numele mitropolitului Nicolae Colan, dar și ideea realizării unor activități în parteneriat cu Centrul Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe:

„Începând de anul acesta, Colegiul Teologic din Cluj, o școală cu 1000 de copii, poartă numele Mitropolitului Nicolae Colan (…). Propun doamnelor director (ale Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”), să încheiem un parteneriat între școala dumneavoastră și Colegiu, benefic reciproc, care va însemna vizite, va însemna o șansă pentru noi, să câștigăm din experiența unui colegiu de asemenea anvergură. Este o școală de prestigiu, în Cluj! (…). În al doilea rând, aș vrea să vă rog, doamnelor director, să reluăm tradiția (când contextul epidemiologic va permite– n.r.) organizării unei excursii, pentru elevi, la Mănăstirea Sâmbăta, la mormântul Mitropolitului Nicolae Colan,  să reluăm acel concurs – Cine știe, câștigă” – în formă actualizată, despre activitatea Mitropolitului și să găsim modalitatea să veniți la Centrul Nicolae Colan, cu elevii care sunt iubitori de istorie, să vedeți ce noutăți și ce lucruri au mai apărut, în așa fel încât, împreună, să putem să realizăm lucruri frumoase! Să știți că este o onoare pentru noi că purtăm numele acestui cărturar! (…)”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.

Ana CIORICI COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail