Generația copiilor născuți în anul 1923 în comuna Barcani pășea acum 82 de ani într-un „lăcaș sfânt de cultură” în anul 1936, pe porțile Școlii din localitate. Școală existase în comună și până atunci, cursuri se țineau în diverse locații, în pridvorul bisericii sau în case particulare, însă visul de a avea o școală s-a împlinit într-o eră interbelică plină de realizări, când la conducerea localității se aflau oameni vrednici precum Cristifon Purecel; iar prefectul Strat a fost prezent.
De atunci ani la rând s-au perindat fără ca această școală să primească o identitate, un protector, un simbol pentru a deveni renume. Din această cauză în an centenar avem bucuria de a anunța schimbarea denumirii Școlii – din Școala Gimnazială Barcani – în Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, Barcani.
Un proces care nu a fost ușor, documente, legi, oameni, ședințe, comisii… toate se aglomerează în mintea mea și nu greșesc dacă afirm că deși mă așteptam să fie ușor – socotesc acest „botez” ca o minune a sfântului Andrei Șaguna.
5 ani au trecut de la propunerea entuziastă a veșnicului de pomenire preot și fiu al satului pr. Radu Gheorghe, 5 ani de frământări, de întrebări, 5 ani în care am aflat calea de a da numele celui pe care vrednicul de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală îl descria așa: „Șaguna a fost un dangăt de clopot care a trezit din amorțire conștiințe și destine, a redat speranțe și vigoare, a pus plugul în brazdă și a desțelenit ceea ce amenința să devină pârloagă”.
Născut în familia negustorului Naum Șaguna în anul 1809, la 1 ianuarie, el este al treilea copil al familiei acestuia. Mitropolitul Andrei Şaguna a desfăşurat o muncă neobosită şi pentru emanciparea poporului român prin cultură, mai ales prin şcolile primare confesionale (numite atunci poporale), care erau sub conducerea directă a Bisericii, învăţătorii lor fiind absolvenţi ai Institutului Pedagogic din Sibiu, condus de Biserică. La venirea sa în Transilvania lipseau dascălii bine pregătiţi, manuale, clădiri şcolare, la care se adăuga şi dezinteresul din partea poporului. Şaguna a reuşit să înlăture toate aceste dificultăţi. (sursa: Wikipedia)
Sfântul Andrei Șaguna- personalitate recunoscută la nivel național și internațional; în România fiind omagiat și prin atribuirea numelui acestuia unei universități, o facultate, 2 colegii naționale, 2 licee tehnice, 6 Școli Gimnaziale, 15 străzi îi poartă numele, o editură, un columbadrom precum și o statuie ridicată în orașul Sf. Gheorghe, Covasna.
Ispite… au fost și vor mai fi….suntem mândri însă și mulțumim bunului Dumnezeu, și oamenilor prin care acesta lucrează – prof. Ioan Lăcătușu, consilierilor din Consiliul local Barcani, domnului primar Marin Gheorghe, secretarului primăriei Virgil Tohănean – că azi avem un patron iar Școala Gimnazială Barcani a intrat în rândul instituțiilor ce îl omagiază pe Andrei Șaguna prin atribuirea numelui de – ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ANDREI ȘAGUNA” BARCANI
Dir. Prof. Cătălin Vasile Petcu
Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Barcani