Din judeţul Covasna au fost selectate să participe la acest proiect, într-o fază preliminară, două unităţi şcolare: Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, şi Liceul Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc.
Discovery Networks în parteneriat cu Ministerul Educației, a lansat duminică proiectul „Şcoala Discovery”, proiect ce susţine educaţia ştiinţifică.
Astfel, începând cu data de 16 ianuarie, elevii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani vor putea beneficia de noile resurse puse la dispoziţie de acest proiect. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), „Şcoala Discovery are două componente principale: o linie de programe educative pe teme legate de învăţământul ştiinţific difuzată pe Discovery Channel în România, şi o serie de materiale didactice disponibile online (pe site-ul www.scoala.discovery.ro), care să ajute profesorii să integreze aceste programe în activităţile didactice curente”.
Aşadar, începând cu 16 ianuarie (a.c), pe Discovery Channel, va fi prezentat zilnic, de la ora 14, câte un program educaţional cu durata de o oră: luni – matematică, marţi – chimie, miercuri – biologie, joi – fizică şi vineri – alte ştiinţe. Fiecare program va fi reluat a doua zi, de la ora 8, cât şi sâmbătă şi duminică, de la aceeaşi oră a dimineţii. Programele sunt adaptate pentru clasele V-XII, iar conţinuturile sunt special gândite pentru România, astfel încât să existe congruenţă între ceea ce se învaţă la şcoală şi ce văd elevii pe ecran.
Prin forţa imaginilor şi calitatea deosebită a conţinuturilor prezentate pe Discovery, elevii vor fi sprijiniţi să înveţe mai bine şi să îşi facă lecţiile mai uşor. De asemenea, cu acest program se vine în completarea resurselor de învăţare folosind calculatorul: „Acest proiect, AEL, este un alt program major al ministerului, subsumat aceluiaşi obiectiv de diversificare a resurselor învăţării, şi reprezintă o primă iniţiativă a Ministerului Educaţiei de parteneriat cu o reţea globală de televiziune, dispusă să îşi ofere resursele pentru atingerea unui obiectiv comun: susţinerea educaţiei ştiinţifice şi utilizarea resurselor de tip nou în şcoli”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna (IŞJ). Trebuie ştiut însă că, acest proiect nu urmăreşte să înlocuiască mijloacele tradiţionale de învăţare. „Scopul acestui parteneriat este diversificarea resurselor de învăţare pentru elevi şi profesori. Acest lucru este menit să întărească efectul mijloacelor de învăţare tradiţionale, nicidecum să se substituie lor”, se arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna. Potrivit aceleiaşi surse, acest parteneriat nu implică nici un cost pentru MECTS.
Există 110 şcoli din România, care cuprind elevi de toate profilurile sociale, în care, într-o primă fază, profesorii vor fi formaţi pentru utilizarea resurselor de pe site-ul www.scoala.discovery.ro şi metodele de predare aferente.
Ana Alina Costache