„Democraţie înseamnă că trebuie să-l asculţi pe celălalt, să accepţi că oamenii sunt egali, că celălat are cel puţin atâta dreptate cât tine”

Şcoala de Vară pentru Democraţie de la Pădureni a adunat 60 de tineri de pe întreg teritoriul ţării pentru a le oferi o perspectivă nou asupra ceea ce înseamnă democraţia în România şi în afara graniţelor acesteia.

La deschiderea oficială de ieri, care a avut loc la Centrul de agrement de la Pădureni, au participat şi Vlad Ţone – director Cabinet Secretar de Stat pe probleme de tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Gabriel Ispas – consilier al Ministrului Educației Naționale și Cercetării Stiințifice, Cristian Părvulescu – decanul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Președinte de onoare al Asociației Pro Democratia, Alexandru George – comisar şef al Direcţiei Generale Anticorupție (DGA) Covasna şi Lidia State – manager proiecte Fundaţia Noi Orizonturi, care le-au adresat câteva cuvinte tinerilor interesaţi de democraţie.

„De când am aflat de acest proiect, am considerat că este unul cât se poate de benefic, într-o societate aşa cum o puteţi vedea şi voi zi de zi, şi un astfel de proiect, cred că poate îmbunătăţi viziuni despre cum ar trebui să arate societatea noastră şi nu numai.  Este totodată un prilej de mândrie şi de bucurie  faptul că un astfel de proiect se desfăşoară la noi, motiv pentru care ţin să îi felicit pe cei de la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport  deoarece  au creat condiţiile pentru ca voi să vă puteţi desfăşura pe parcursul unei săptămâni”, a spus prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

Consilierul în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Gabriel Ispas, a dorit să amintească importanţa Şcolii de Vară, dar mai ales să puncteze faptul că locaţia în care aceasta se desfăşoară este una foarte bine aleasă, datorită diversităţii culturale din zonă.

„Din 1997 am avut ocazia să vin de multe ori în judeţul Covasna. Uneori pentru organizări de tabere, uneori în situaţii de criză, de lipsa dialogului şi înverşunarea care putea să producă pagube foarte mari. (…) Ultimele două dăţi când am fost aici, am fost pentru că în Covasna, într-un liceu, lucrurile tindeau să producă un conflict interetnic.  Astăzi vorbim despre democraţie şi vorbim despre faptul că putem vorbi despre o şcoală a democraţiei. Este un lucru bun. Mă întorc puţin în timp, acum 2 ani jumătate, când într-o lună ianuarie destul de firguroasă, într-o comunitate mică, românii şi maghiarii nu-şi puteau vorbi. Părinţii copiilor români cu părinţii copiilor maghiari stăteau de-o parte şi de alta a unui culoar nu foarte larg, fără să-şi adreseze niciun cuvânt, fiecare dorind  să vorbească cu ăia de la Minister, separat.  Din fericire, inteligenţa a învins. În alte condiţii,  ceea ce s-a întâmplat acolo putea să fie de rău augur.

De la ce a pornit totul? De la lipsă de dialog, de la un profesor care a reacţionat complet anapoda într-o situaţie dată, de la nişte copii care din teribilism au vrut să arate că valorile lor sunt mai bune decât valorile celorlalţi, de la câţiva părinţi care, în loc să înţeleagă teribilismul copiilor, au preferat să exacerbeze discursul, de la nişte televiziuni avide de ştire, de la nişte patrioţi care trebuiau să facă rating şi care mai aveau puţin să-şi mute sediile în Covasna. Toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă acolo ar fi existat o conducere a şcolii care să aibă raţiune. Directori, directori adjuncţi, indiferent români sau maghiari, toţi trei aveau acelaşi comportament, cu orice, mai puţin management. Acum e plăcut să vii în Covasna, e frumos, e linişte, aşa cum a fost frumos şi linişte în toamna anului următor, când am fost la deschiderea anului şcolar, când românii şi maghiarii au putut să stea în acelaşi careu, când slujba religioasă a fost oficiată în comun de cei trei preoţi, indiferent că vorbim de cel ortodox, de el catolic sau cel protestant, când toţi au putut să spună Tatăl nostru fără niciun fel de problemă.

. .

Şcoala democraţiei presupune să învăţăm să ne tolerăm, să respectăm ce crede celălalt, fără să renunţăm la propriile noatsre valori. Faptul că astăzi suntem aici,  mie mi se pare extraordinar. Cred că este foarte important pentru voi să ţintiţi sus, să nu vă opriţi niciodată, să aveţi dorinţa de a face mai mult şi mai bine”, a relatat Gabriel Ispas.

La deschiderea oficială a luat parte şi decanul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, care le-a expus copiilor o primă definiţie academică despre ce înseamnă democraţia în ziua de azi, demolând concepţiile pe care cei prezenţi le aveau.

„Astăzi, aici, în România şi în restul  lumii,  democraţia este în cădere aproape liberă. Vorbim despre atacuri permanente la democraţie, şi asta pentru că încrederea în democraţie a scăzut foarten mult, datorită crizei economice pe care aţi avut  nenorocul să o trăiţi.

Democraţie însamnă că trebuie să-l asculţi pe celălalt, să accepţi că oamenii sunt egali, că celălalt are cel puţin atâta dreptate cât tine. Democraţia presupune că trebuie să te comporţi în funcţie de anumite valori. Democraţia înseamnă politeţe şi nu violenţă şi aroganţă. Când ne uităm în lume vedem că foarte puţin este despre democraţie şi foarte mult despre altceva care este colorat în culorile democraţiei. Dacă vorbim despre democraţie, primul lucru pe care trebuie să-l înţelegeţi, şi despre care o să discutăm aici, este egalitatea. Democraţia nu este statul de drept, pentru că statul de drept poate însemna dictatură. Şi Hitler a avut un stat de drept. Democraţia nu este alegeri pentru că din alegeri au ieşit dictatori. Hitler a fost ales. Democraţia este egalitatea dintre oameni care îşi recunosc diferenţele,  dar îşi acceptă în egală măsură parteneriatul. Democraţia preuspune o cooperare, şi mai presupune că a fi sărac nu este ruşinos. Nu vreau să uitaţi că democraţia este despre săraci şi nu despre bogaţi.  Democraţia nu este despre capitalism, pentru că acesta presupune concurenţă, că cei mai buni se îmbogăţesc şi cei mai puţini buni sărăcesc, iar democraţia nu presupune aşa ceva” a menționat Cristian Pîrvulescu.

Acesta este de părere că şcoala pe care elevii o frecventează azi, dar şi şcoala pe care părinţii noştri au frecventat-o nu este o şcoală democratică, ci una elitistă – unde cel mai bun câştigă – care este total opusul democraţiei. De asemenea, profesorul universitar a demolat „mitul” votului care s-ar presupune că este democratic, explicând că democraţia nu se bazează pe ierarhizare, aşa cum se întâmplă în cazul votului, ci prin libera alegere şi dreptul egal de a fi ales: „Toată lumea a auzit că votul este democratic. Votul nu este democratic, pentru că votul presupune ierarhizare, iar ierarhizarea nu este democratică. Votul este aristrocatic, meritocratic: cel care are cele mai multe voturi este cel care trebuie să ne conducă. Într-o democraţie, principiul de selecţie nu este votul, ci tragerea la sorţi. Asta înseamnă egalitate. Înseamnă că toţi avem o şansă egală”, a mai spus preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia,  Cristian Pîrvulescu.

Labirintul Anticorupţie vine şi în Covasna

Joi, 6 august a.c., va avea loc Labirintul Anticorupţie, un proiect inedit demarat de Asociaţia Pro Democraţia şi Direcţia Generală Anticorupţie Covasna, care va oferi locuitorilor posibilitatea de a-şi consolida cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi de a descoperi instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte. Pentru verificarea cunoştinţelor proaspăt dobândite, vizitatorilor le va fi înmânat un chestionar la care vor trebui să răspundă identificând varianta corectă în Labirint.

 „Vom încerca să transmitem prin dumneavoastră, şi dumneavoastră prin apropiaţi, aceste mesaje de luptă împotriva corupţiei. Vom încerca să promovăm un mediu integru, resonsabil al societăţii româneşti. Vreau să fie înţelese şi să fie aplicate aceste modalităţi de sesizare a faptelor de corupţie şi nu în ultimul rând, să conştientizăm efectele negative ce decurg din săvârşirea acestor fapte de corupţie. Din păcate,  fenomenul există în majoritatea domeniilor de activitate şi ne lovim, la un moment dat, de foarte multe probleme din această cauză. Încercăm să transmitem aceste mesaje către cetăţeni, pentru a veni în sprijinul nostru cu numeroase sesizări sau chestiuni care ţin de modalitatea de a preveni săvârşirea unor fapte de corupţie”, a spus Alexandru George, Comisar Şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Covasna.

Școala Națională de Democrație-Pădureni 2015 este un proiect inițiat și organizat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Forumul Tinerilor din România și Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail