Numeroase unități de învățământ au ales această perioadă pentru derularea programului național „Școala Altfel”.

În anul școlar 2016- 2017, unitățile de învățământ pot alege dintre mai multe perioade pentru organizarea Programului Național „Școala Altfel”, care are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare și în cadrul căruia, elevii și preșcolarii sunt implicați în diverse activități educaționale conform unui orar special, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, printr-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Potrivit aceleiași surse, majoritatea unităților de învățământ din județul Covasna au optat pentru o perioadă în cursul lunii mai sau iunie, calendarul programului „Școala Altfel” și activitățile planificate fiind postate pe site-ul www.isj.educv.ro, la secțiunea „Evenimente”- „Altele”- „Școala Altfel”.

Conform comunicatului ISJ Covasna, „Școala Altfel” este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor / preșcolarilor/ elevilor.

„Programul oferă un spațiu de experimentare în care atât cadrele didactice, cât și elevii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și să îmbine într-un mod atractiv teoria cu aplicațiile ei din viața de zi cu zi, învățarea cu preocupările individuale într-un context favorabil dezvoltării socio-emoționale.”- au transmis reprezentanții ISJ Covasna.

Aceeași sursă arată că în perioada Programului Național „Școala Altfel”  vor fi facilitate activități educaționale având una sau mai multe dintre următoarele caracteristici: transdisciplinaritate; experiențiale/ învățare prin experiență; proiecte în parteneriat cu elevi, părinți, instituții, organizații  nonguvernamentale și/ sau operatori economici; inovatoare pentru contextul în care sunt derulate; bazate pe constatările unor cercetări și bune practici recente din domeniul educațional.

Continuă activitatea „Profesor pentru o zi”

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna continuă activitatea județeană „Profesor pentru o zi”, prin care reprezentanți ai diverse instituții, oameni cu diverse profesii sunt invitați ca în cadrul programului „Școala altfel”, să intre în rolul dascălilor și să susțină la clasă, prezentări, prelegeri, informări, activități educative.

„În această perioadă sunt organizate cele mai multe activități din cadrul programului <<Școala Altfel>>. Dacă mai sunt doritori să participe la aceste activități, se mai pot înscrie.”-  a declarat inspectorul școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Acesta nu a precizat un număr al persoanelor înscrise pentru „Profesor pentru o zi”, însă a declarat că înscrierile continuă și că dorește dorește să relanseze acest program și în anul școlar următor:

„Eu aștept să se termine anul școlar și să avem un centralizator, un raport, și de acolo să tragem concluzia finală (cu privire la activitatea județeană „Profesor pentru o zi”), dar indiferent de câți au participat și câți au răspuns la invitația noastră, vom relua acest program și în anul școlar următor (…). Dacă se studiază calendarul, programul pentru <<Școala altfel>>, poate mai sunt doritori să se înscrie.” – a spus inspectorul școlar general Kiss Imre, care a amintit că „ideea (activității „Profesor pentru o zi”- n.r.) a pornit de la faptul că oamenii responsabili, oamenii cu experiență, cei care au ceva de spus, au ceva de transmis elevilor, să poată să ajungă în școală. Ei pot să ajungă în școală în acest scop doar dacă sunt invitați, dacă li se oferă șansa de a veni în fața elevilor și de a le vorbi acestora.”

„Profesor pentru o zi” urmărește întărirea colaborării dintre școli, comunitățile locale și să implice autoritățile locale, instituțiile, firmele, mass-media și toți factorii interesați de educație în școli, pentru a identifica soluții viabile pentru problemele acesteia”. Acest program județean constă în invitarea autorităților locale și a managerilor/ persoanelor care dețin funcții importante din cadrul instituțiilor județene și locale, interesate de educație, să se implice în programul zilelor <<Școala altfel>>, prin prezentări, prelegeri, informări, organizare de activități educative etc., într-un domeniu care vizează educația tinerei generații, egalitatea de șanse, toleranța, reducerea violenței școlare, reducerea absenteismului și abandonului școlar, atitudinea civică, protecția mdiului, sănătatea, prevenirea consumului de droguri, educația juridică, educația financiară, protecția consumatorului, interculturalitatea, succesul în carieră și în viață etc.”

Cei care doresc să răspundă pozitiv acestei inițiative trebuie să consulte programul activităților derulate în cadrul programului „Școala altfel” – postat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna și să se programeze pentru a fi „profesori pentru o zi”.

Programele unităților de învățământ covăsnene- pentru „Școala altfel” – în perioadele 15-19 mai și 22-26 mai 2017, pot fi consultate accesând https://isj.educv.ro/node/10612.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail