Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” („Energie verde – n.r.), organizează astăzi, la Brașov, un amplu eveniment dedicat schimbului de experiență în domeniul biomasei, la care au confirmat participarea aproximativ 20 de invitați din țară, dar și din străinătate – reprezentanți ai unor universități, institute de cercetare, firme sau ai altor entități a căror activitate are legătură cu acest domeniu.
„Evenimentul este dedicat întăririi relațiilor dintre actorii din domeniul biomasei și schimbului de idei între aceștia și are loc începând cu ora 11.00, la <<Ramada>> Brașov. Clusterul <<Green Energy>> și-a stabilit ca prioritate strategică facilitarea dezvoltării inovării în domeniul biomasei prin stimularea cooperării dintre mediul de afaceri și mediul cercetării. Înființat în 2011, <<Green Energy>> are în prezent 75 de membri din care fac parte alături de firme și reprezentanți ai autorităților publice, patru universități (Universitatea <<Transilvania>> din Brașov, Universitatea din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Politechnică din București) și patru institute de cercetare (Centrul de Chimie Organică „Costin D. Neniţescu”, Institutul de Prognoză Economică, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – INMA, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Energie – Icemenerg Bucureşti). Transferul de cunoștințe, schimbul de bune practici și cooperarea cu alte entități din Europa în domeniul bioresurselor, al economiei circulare este un aspect primordial în dezvoltarea Clusterului și în dezvoltarea sectorului biomasei din România. Evenimentul oferă cadrul realizării unui schimb de idei despre potențialul de cercetare și inovare în sectorul biomasei și despre posibilitățile de cooperare națională și internațională în domeniu. Am invitat acele personalități cu care am colaborat de-a lungul anilor în diferite proiecte de cercetare, față de care dorim să ne exprimăm recunoștința pentru contribuția adusă dezvoltării clusterului.” – a transmis președintele clusterului „Green Energy”, Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, la eveniment au confirmat participarea aproximativ 20 de persoane, profesori universitari din Brașov, din București, reprezentanți ai unor institute de cercetare, ai clusterelor și ai altor entități, dar și doi profesori de la universități din Olanda și Croația.
„Din 2016, Clusterul este membru al organizației europene ESEIA (European Sustainable Energy Innovation Alliance). Prin intermediul a două proiecte internaționale cu finanțare prin programul de cercetare-inovare <<Horizon2020>>, Clusterul <<Green Energy>> este partener cu mai multe entități din Europa. Este vorba despre proiectul <<BioenergyTrain>> și Proiectul <<Phoenix>> (People for the european bio-energy). Proiectul <<BioenergyTrain>> întrunește 15 parteneri din 6 țări din Uniunea Europeană, cu scopul de a contribui la crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea a două noi profile ocupaționale industriale: <<Inginer Biorafinărie>> și <<Manager Lanț Valoric Bioresurse>>. Proiectul are vizează dezvoltarea unei rețele formate din instituții de învățământ terțiar, centre de cercetare, asociații profesionale și sectorul industriei cuprinzând întregul lanț valoric al bioenergiei. Proiectul <<Phoenix>> (People for the european bio-energy mix) întrunește 15 entități, actori cheie din mediul academic, de afaceri și sectorul public, ca să dezvolte și să îmbunătățească soluții inovatoare pentru o bioeconomie europeană bazată pe bioresurse non-convenționale prin schimburi de personal și activități comune de inovare. Două persoane din rândul celor implicate în aceste proiecte, respectiv prof. Yoram Krozer, de la Universitatea din Twente, Olanda, și prof. Neven Duić, de la Universitatea din Zagreb (Croația) vor fi prezente la eveniment și vor împărtăși din experiența dumnealor, iar pentru activitatea derulată, vor primi din partea noastră diplome de excelență.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, evenimentul debutează la ora 11.00, cu întâmpinarea invitaților, prezentarea acestora și deschiderea sesiunii de discuții. Pe ordinea de zi figurează, printre altele, prezentarea „piramidei biomasei”; dezvoltarea lanțului valoric al biomasei; discuții despre posibile cooperări internaționale; discuții despre evenimente comune, manifestări, conferințe; prezentarea unor articole, publicații științifice; idei de proiecte.
Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” a fost înființat în urmă cu șase ani, și, potrivit președintelui acestuia, „reprezintă o asociere liberă, o formă de cooperare și de bună înțelegere și are elemente inovative și de cercetare.”
Ana Ciorici Costache