La Opera Braşov s-a implementat un inedit Proiect european de formare a profesioniştilor în arta spectacolului.
Prestigioasa intituţie culturală – Opera Braşov – pe care o frecventează, de la an la an, tot mai mulţi iubitori ai spectacolelor de ţinută din judeţul nostru, ne surprinde mereu cu ceva plăcut, deosebit. După deschiderea în triumf a Stagiunii 2011-2012 cu capodopera „Traviata”, titlu cu care s-a şi încheiat, de altminteri, precedentul sezon, am avut supriza ca, în aceste zile, să aflăm noutăţi despre un foarte interesant Proiect european de formare a profesioniştilor în arta spectacolului, în valoare de 3,6 milioane euro. Se numeşte semnificativ, „Scenart”, şi urmează a se finaliza în luna septembrie 2012, de el beneficiind aproape 300 de specialişti români.
Maestrul Cristian Mihăilescu oferă detalii
Dar despre este vorba? Iată ce am reţinut din discuţia cu regizorul dr. Cristian Mihăilescu, prietenul şi colaboratorul redacţiei noastre, coordonatorul trainingului pentru Opera Braşov.
Beneficiarul Proiectului cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 intitulat „Investeşte în oameni!” este Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” (TNO) din Capitală. După cum se prevedea în „Scenart”, analiza instituţională şi a pieţei muncii din domeniul artelor spectacolului s-a desfăşurat în perioada octombrie 2009-martie 2010. Pornind de la dezideratul „Sprijin pentru competenţe în artele spectacolului din România”, echipa din Bucureşti s-a asociat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano, care are o echipă deosebită de specialişti în pregătirea domeniilor artistic, tehnic şi administrativ.
Prima etapă a vizat un eşantion format din TNO, Teatrul Metropolis din Bucureşti, Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa şi Opera din Braşov. Au fost evaluate profilurile competenţelor şi abilităţilor existente şi a practicilor de lucru pe piaţa muncii, la nivel naţional, în domeniul amintit. Aşa se face că numeroşi angajaţi ai Operei braşovene au urmat cursurile şi, după ce au luat lecţii de la formatori de la Accademia Teatro alla Scala din Milano, au susţinut examenele pentru obţinerea Diplomelor de specialişti în artele spectacolului.
Interes major
„Scenart” constituie un proiect european major, în care, din fericire, Opera Braşov este partener. Iniţiativa a stârnit un interes deosebit în lumea spectacolului din întreaga ţară, pentru că se adresează personalului a cărui muncă nu este vizibilă direct pe scenă (sunetişti, machiori, maşinişti, maeştri de lumini, confecţioneri de costume, realizatori de decoruri etc), oameni care, prin travaliul lor anonim întregesc evoluţia artiştilor de pe scenă.
România a rămas mult în urmă în ceea ce priveşte aceste meserii. Problema pe care proiectul îşi propune să o rezolve este crearea unui centru de formare unde lucrătorii din domeniul artelor spectacolului pot să urmeze cursuri de pregătire în meserii precum: maestru lumini, mânuitor montator decor, maestru sunet, machior spectacole, regizor de scenă, croitor confecţioner costume teatru, recuziter etc. Specificul acestor cursuri este faptul că ele îmbină partea teoretică, cu cea practică.
De zeci de ani în ţara noastră nu mai există o şcoală de machiaj, de pregătire a inginerilor de sunet sau de lumini, ori a croitorilor veşmintelor de epocă, meseriaşi ce ar trebui să cunoască cum arată un costum de secol XVI sau XVII pentru a putea reda, cât mai autentic, atmosfera timpului, ne-a spus maestrul Cristian Mihăilescu.
Avem azi bucuria să spunem că, cei 52 de angajaţi ai Operei Braşov au absolvit cursurile, devenind specialişti în artele spectacolului cu acte în regulă, valabile în toată Europa, după ce au beneficiat de îndrumarea unor profesori de la Accademia Teatro alla Scala din Milano.
Acest proiect vine să umple un gol, şi nu oricum…
Cuvinte de apreciere
„Pot spune că am găsit la Opera din Braşov o mare creativitate, necesară într-o meserie precum cea de maestru sunet. Noi, cei de la Accademia Teatro alla Scala Milano am venit cu experienţa noastră tehnică, pe care am combinat-o cu ce era aici. Pe de altă parte, şi noi am avut multe de învăţat”, a declarat compozitorul şi sound designer-ul Massimo Mariani, profesor formator din Italia.
Primele rezultate concrete ale acestor cursuri au fost apreciate deja de către spectatori ce au umplut până la refuz cocheta sală a Operei de sub Tâmpa pentru a vedea sâmbăta trecută “Carmen”, urmând ca în acest final de săptămână să se delecteze cu spectacolul „Don Giovanni”, sâmbătă, de la ora 18.30.
Invitaţia v-a fost deja lansată, stimaţi prieteni ai operei.
Horia C. Deliu