Începând de anul acesta, în bugetul MADR, au fost prevăzute  fonduri pentru susținerea activității de cercetare din agricultură.

Beneficiară a acestor finanțări este și Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Cartofului (SCDC) din Târgu Secuiesc care aparține Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) din București, și care are, printre obiectivele principale, crearea soiurilor de cartof adaptate condițiilor de mediu din țara noastră, îmbunătățirea calității cartofului pe destinații de folosință și producerea de sămânță din categorii biologice superioare de cartof. În prezent, activitatea de cercetare este reglementată de prevederile Legii 45/2009 și constituie prioritate națională susținută de stat.

Potrivit informațiilor furnizate de directorul SCDC, dr. ing. Mike Luiza, din păcate, până anul acesta nu au fost alocate fonduri directe prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru susținerea activității de cercetare din agricultură, ajungându-se, așa cum susținea însuși ministrul Agriculturii Achim Irimescu, duminică, la emisiunea TV „Viața Satului”, la un număr de numai 530 de cercetători atestați și un total de aproximativ 3000 de angajați în unitățile de cercetare. Noutatea este că, începând cu anul acesta, pentru prima dată în bugetul MADR pentru anul în curs, au fost alocate resurse financiare pentru cercetare, iar în prezent se lucrează la înființarea unei Unități de Management pentru Finanțarea Cercetării Științifice și Inovării în domeniul agricol.

Realizări importante în 2015 pentru Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Cartofului din Târgu Secuiesc

Anul 2015 a fost unul de mare succes pentru SCDC, printre realizările importante numărându-se participarea secretarului științific al SCDC la Conferința secției de ameliorare și evaluare a soiurilor de cartofi, organizată de Asociația Europeană a Cercetătorilor de Cartof, din Itlia, Vico Equiense.

„Pe lângă realizarea Planului Tematic anual, echipa de cercetători a promovat două proiecte de cercetare în competiție națională ca și coordonator de proiecte și două proiecte în colaborare cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru cartof și sfeclă de zahăr de la Brașov și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru cartof, Miercurea Ciuc. O altă realizare importană a fost participarea secretarului științific al SCDC, la Conferința din Italia, la care au fost prezenți peste 100 de cercetători specializați în genetică și ameliorarea cartofului.” – a explicat dr. ing. Mike Luiza.

Drept noutăți prezente la nivel mondial, au fost mai multe expuneri cu lucrări de genetică, la nivel molecular, în echipe complexe de 20 – 26 de cercetători pentru fiecare temă, fiecare dintre aceștia fiind specializat pe o activitate în cadrul temei. Acesta a mai adăugat că și la SCDC Târgu Secuiesc este necesară creșterea numărului de cercetători, acest lucru fiind de altfel și unul dintre obiectivele pe care și le-au propus să le realizeze anul acesta.

Propuneri pentru anul 2016

Potrivit directorului SCDC, anul acesta instituția și-a propus continuarea experiențelor multianuale din planul tematic propriu, realizarea etapelor din cadrul proiectelor sectoriale, finanțate de către MADR prin Programul Sectorial ADER – îmbunătățirea ofertei de producție a ecosistemelor pe psamosoluri pentru creșterea gradului de securitate alimentară și de calitate a produselor agricole primare, multiplicarea și menținerea în condiții de izolare naturale, la Tinovul Apa Roșie, a materialului genetic propriu și reluarea activității de producere a cartofului pentru sămânță, din soiuri românești și străine, adaptate condițiilor de stres termohidric.

De asemenea, printre obiectivele pe care Stațiunea de Cercedtare și Dezvoltare pentru Cultura Cartofului le are pentru anul în curs se mai numără angajarea de specialiști pentru posturile vacante și modernizarea laboratorului de ameliorare și menținere liberă de viroze a materialului genetic.

„Cu sprijin financiar din partea MADR și ASAS sperăm în redresarea unității prin începerea modernizării laboratoarelor de cercetare și a bazei experimentale.” – a spus dr.ing. Mike Luiza.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail