Ultimele date furnizate de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna arată că rata şomajului a scăzut uşor.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii martie, la nivel naţional, a fost de 5,58%, fiind mai mică decât în luna februarie a acestui an. În ceea ce priveşte judeţul Covasna, directorul a declarat că în data de 31 martie (a.c.), în evidenţele AJOFM Covasna erau înregistraţi 6835 de şomeri, rata şomajului fiind de 7,63 %, cu 0,28 puncte procentuale mai mică faţă de luna anterioară, şi cu 0,62 puncte procentuale mai mică decât cea înregistrată în luna marie a anului trecut.

„Rata şomajului a scăzut în toate judeţele, mai puţin în Vaslui. Singurul judeţ în care a crescut rata şomajului, a fost Vaslui. Cele mai ridicate rate ale şomajului au fost atinse în Vaslui, Mehedinţi, Teleorman, Dolj, urmate de Alba, Galaţi şi Buzău. Judeţul Covasna a ajuns pe poziţia 31 din 42, dar este o poziţie destul de bună comparabil cu anii anteriori”, a declarat directorul Kelemen Tibor.

În ceea ce priveşte situaţia la nivelul judeţului Covasna, acesta a precizat că rata şomajului a scăzut mai puternic pe sexe. Astfel, la nivelul judeţului, rata şomajului  în rândul bărbaţilor a scăzut cu 0,76 %, în comparaţie cu rata şomajului feminin care a scăzut cu 0,21 de procente. Potrivit directorului AJOFM Covasna, la nivel naţional, rata şomajului masculin este de 6,47 de procente, pe când rata şomajului feminin este de 4,87 %.

„Numărul şomerilor, în judeţul Covasna, la 31 martie a.c., a fost de 6835 (…) Din aceşti  6835 (…) avem indemnizaţi 1953 şi neindemnizaţi 4882 (…) Din aceşti 1953 de şomeri indemnizaţi, în mediul urban sunt 1068, şi în mediul rural sunt 885, la fel cum în mediul urban avem 1065 de persoane neindemnizabile şi 3817 sunt în mediul rural. Dintre cele 6835 de persoane, 83% au nivel de pregătire primară, respectiv incompletă. La nivele de instruire liceală sau postliceală avem 14%, iar cei cu nivel de instruire universitară doar 2,5 %”, a explicat directorul Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în cursul lunii martie s-au întocmit aproximativ 900 de dosare de intrare în şomaj.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail