Consiliul Județean Covasna stabilește anual, prin hotărâre de consiliu, contribuţia consiliilor locale care participă la finanţarea costului anual pentru persoane – copii și adulți – aflate în evidența Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, în acest scop semnând un contract cu unitățile administrativ-teritoriale.

„Standardele minime de cost pentru serviciile sociale sunt stabilite la nivel central, 90% din aceste sume se primesc de la guvern, dar aceasta acoperă de fapt 55% din costurile reale, ceea ce înseamnă că diferența este asigurată anual de Consiliul Județean, în același timp și consiliile locale contribuind la întreținerea instituțiilor pentru protecția copilului și pentru persoane cu dizabilități” – a explicat directorul general al DGASPC, Vass Mária.

La sfârșitul anului 2017, în județul Covasna au fost în evidență 1.052 copii și adulți, pentru care se asigură 26 de servicii sociale. Consiliile locale participă cu 10% la finanţarea standardelor minime de cost pentru copii/tineri instituţionalizați sau aflați în grija unui asistent maternal profesionist, și pentru persoane cu dizabilitate instituționalizată, care provin din unitatea administrativ – teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Covasna. Dacă ne raportăm doar la mediul rural, cele mai multe persoane din sistemul de asistență socială provin din comunele Vâlcele, Zagon și Brăduț, iar cele mai puține din Brateș, Dobârlău, Chichiș și Sita Buzăului.

În județul Covasna sunt 885 copii/tineri protejați în sistem, 239 trăiesc la asistenți maternali profesioniști, 309 în sistem rezidențial, 337 în plasament familial, iar 42 de copii beneficiază de programul centrelor de zi, în timp ce  81 de copii cu dizabilități beneficiază de programul centrelor de reabilitare, iar 44 de adulți cu dizabilități sunt în sistem rezidențial. În evidența județului sunt în total 5.981 persoane cu dizabilități, din care  5.368 persoane adulte și 613 copii/tineri pentru care DGASPC asigură alocațiile conform Legii 448/2006. Căminul Pentru Persoane Vârstnice Hăghig, care funcționează sub autoritatea CJ Covasna, asigură găzduirea  a 84 de persoane.

„Una dintre cele mai importante sarcini ale Consiliului Județean Covasna este susţinerea și păstrarea în funcţiune a sistemului de asistență socială. De mai mulți ani, în județul nostru consiliile locale contribuie la costurile acestui sistem, devenind o sarcină comună. Observăm că tot mai multe persoane au nevoie de protecţie socială și e datoria noastră să le  ajutăm. Din păcate, cei de la București nu iau în considerare costurile reale ale sistemului social, standardele minime de cost sunt stabilite la nivel central, diferența, ce trebuie plătită, fiind din ce în ce mai mare”– a subliniat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna. În aceeași ordine de idei, președintele a punctat că administrația centrală transferă fără suport financiar sarcinile privind protecția socială la consiliile județene și locale, situație care în acest an s-a agravat și datorită scăderii impozitului pe venit.

 

Consiliul Județean Covasna a alocat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, pentru anul 2018, un buget de 51 milioane lei, din care 28,1 milioane de lei sunt destinate pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, conform Legii 448/2006, iar pentru a acoperi necesarul pentru anul 2018,  DGASPC ar avea nevoie de o sumă totală de 64,8 milioane lei. Conducerea CJ Covasna și DGASPC contează pe o rectificare de buget din care să se acopere deficitul de 13,8 milioane lei.

 

Biroul de presă al C. J. Covasna

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail