La inițiativa Consiliului Europei, începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Pentru că limbile stau la baza construcției europene, din această inițiativă a luat naștere Ziua Europeană a Limbilor. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului față de multilingvism în Europa, cultivarea diversității culturale și lingvistice și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii, la școală sau în afara acesteia.

La apelul lansat de Centrul de Informare Europe Direct din cadrul Consiliului Județean Covasna, între 26 septembrie și 7 octombrie, în patru școli din județul s-au desfășurat mai multe activități care au necesitat cunoștințe de limbi străine.

În data de 30 septembrie, la Școala Váradi József din Sfântu Gheorghe elevii și-au măsurat competențele lingvistice prin trei concursuri: printr-un quiz în limba engleză, un concurs de recitare, tot în limba engleză și un joc de activity, desfășurat în limba germană.

La școala Tatrangi Sándor din Ozun elevii au participat la săptămâna intitulată „Șapte dintr-o lovitură”, cu activități de învățare și traducere în cadrul orelor de limba maghiară, lb. germană, lb. engleză, religie, muzică și educație civică. Rezultatele acestora s-au putut vedea pe diferitele afișe realizate în grupe și expuse pe coridoarele instituției de învățământ. Pe aceste afișe s-au regăsit textul imnului european și a rugăciunii „Tatăl nostru” în diferite limbi și cuvintele de bază ale unor limbi diferite. Cei din clasele a opta au intrat puțin și în tainele traducerii literare, traducând în mai multe limbi o poezie a lui Petőfi Sándor.

Elevii școlii Benedek Elek din Bățanii Mari și-au putut măsura cunoștințele în data 5 octombrie, la concursul pe grupe intitulat „Engleza și germana prin joc”.  La acest concurs fiecare echipă a reprezentat o țară, în a cărei limbă, printre altele, au trebuit să se prezinte și să numere de la unu la zece. Am descoperit încântați, că mai ales cei mici au abordat, relativ ușor, limbi ca estona sau finlandeza.

Pe 7 octombrie elevii de  la Liceul Mircea Eliade din Întorsura Buzăului au participat la competiția intitulată „Grădinile Semiramidei”, unde nu s-a pus accent numai pe cunoașterea unor limbi străine, ci un rol important a jucat și creativitatea deoarece cele două probe au constat dintr-un concurs de cântat și redarea unei ore de clasă, desigur ambele într-o limbă străină.

Pe această cale mulțumim școlilor implicate în sărbătorirea Zilei Europene a Limbilor, pentru cooperarea de care au dat dovadă și le urăm succes pe mai departe.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la nr. de telefon: 0267-313335 sau pe email la [email protected].

Comunicat de presă al Consilului Judeţean Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail