Ieri a început seria manifestărilor “Mihai Viteazul şi visul Unirii”, organizate de Fundaţia “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, în colaborare cu Centrul European de Studii Covasna- Harghita. Aproape o sută de cetăţeni au intonat Imnul României şi s-au bucurat de un program artistic deosebit în faţa grupui statuar ce îl omagiază pe voievod. Evenimentul, aflat la cea de-a XXIII-a ediţie, a avut loc cu ocazia împlinirii a 413 ani de la intrarea domnitorului în Alba iulia şi realizarea primei Uniri a Ţărilor Române.
După săvârşirea Sfintei Liturghii de la catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, organizatorii, artiştii şi spectatorii s-au îndeptat către statuia voievodului, în faţa căreia a avut loc festivitatea. Programul a început la ora 12:30, prin intonarea imnului naţional şi prin spunerea rugăciunii “Tatăl nostru” de către părintele Sebastian şi credincioşi. S-a vorbit, mai apoi, despre importanţa domnitorului în istoria românilor. Au urmat momentele artistice prezentate de către “Micii folclorişti” ai Colegiului Naţional Mihai Viteazul, recitări ale cenaclului “După-amiezile poeziei”, interpretarea unor melodii populare de către Ansamblul folcloric Covasna şi dansuri populare realizate de Ansamblul folcloric Vâlcele. În încheierea festivităţii toţi participanţii au dat “mână cu mână” şi s-au prins în Hora Unirii.
Profesorul Vasile Stancu, invitat să ia cuvântul, a amintit principalele momente ale domniei Voievodului Mihai Viteazul din perioada 1593-1601. În viziunea acestuia, “Mihai Viteazul este simbolul luptei duse cu consecvenţă, cu dârzenie şi curaj, cu vitejie şi iubire de ţară în scopul cuceririi libertăţii şi independenţei Poporului Român.”
Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei Mihai Viteazul, îndemnând cetăţenii să participe la festivităţile ulterioare, a amintit că “trăim omagiind istoria. Ne trăim prezentul, dar ne clădim şi viitorul. Poate nu neapărat pentru noi, dar pentru copiii noştri. Şi dacă nu îţi păstrezi trecutul, nu ai viitor.”
Personalitatea Marelui Voievod şi realizările sale, precum şi impactul acestora asupra societăţii actuale vor fi dezbătute şi în cadrul manifestărilor culturale ulterioare. Toate evenimentele beneficiază de cofinaţare din partea Consiliului Judeţean Covasna.
Mâine, la Centrul Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan” vor avea loc o serie de conferinţe- începând cu ora 15:00 se vor prezenta: “Fundaţia Andrei Mureşanu- Deşteaptă-te române!”, publicaţia “Naţiunea- Continuitate pentru neam şi pentru ţară” şi vor avea loc o serie de lansări de cărţi ale autorilor: Andrei Sever Mureşan, Cezar Adonis Mihalache, Romeo Tarhon şi prof. Ion Coja; de la ora 16:00 va avea loc o altă conferinţă, având ca temă “destrămarea iluziilor. De ce modelul multicultural din Tirolul de sud, Italia, nu este aplicabil în sud-estul Transilvaniei?”coordonată de către dr. Constantin Secară, cercetător ştiinţific al institutului de etnografie şi folclor “Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.
Vineri, 2 noiembrie 2012, la ora 12.00 va avea loc un concurs de istorie în cadrul Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. Concursul se adresează elevilor de clasa a VIII-a şi de liceu, participanţii având şansa de a câştiga premii şi diplome din partea fundaţiei şi fiind invitaţi să ia parte la o excursie de o zi.
Emilia Munteanu