Pensiunile covăsnene îl au pe „vino-ncoa”. Mulţi turişti români, dar şi străini, şi-au asigurat din timp locuri la pensiunile din judeţul nostru pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, acestea fiind tot mai căutate pe an ce trece.

Daragus Attila, preşedintele Asociaţiei  Naţionale a Turismului  Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC) – filiala Covasna, ne-a spus că până în acest moment unităţiile de cazare din judeţ au un grad de ocupare de aproape 60%,  pentru  perioada sărbătorilor de Crăciun, respectiv 70% pentru perioada Revelionului.

Daragus Attila, preşedintele ANTREC Covasna

„Stăm mult mai bine decât anul trecut, când în aceeaşi perioadă se înregistrau mai puţine rezervări. Oricum, abia acum vor începe să se facă cele mai multe rezervări. Dintre turiştii care şi-au rezervat deja locurile, cei mai mulţi, respectiv 50%, provin din judeţele din sudul ţării, dar avem şi clienţi care provin din Ungaria, Israel sau Bulgaria” .

Rezervate sau încă nu, locaţiile care oferă relaxarea sau distracţia mult aşteptate, într-un decor feeric, îşi aşteaptă  oaspeţii cu  cele mai bune bucate şi cu cele mai atractive servicii, la preţuri acceptabile. Potrivit lui Daragus Attila, pentru această perioadă a anului pensiunile nu au preţuri foarte ridicate. Astfel, o seară de Crăciun sau  de Anul Nou, cu cină festivă  inclusă, la oricare dintre pensiunile din judeţul Covasna, nu costă mai mult de 100-150 de lei/persoană, pentru o noapte. „Preţurile încep de la 100 de lei şi pot ajunge  până la 1200 de lei, în funcţie de numărul de zile dar şi de  pachetul de servicii incluse. În aceşti bani sunt incluse masa de Crăciun, plimbare cu sania trasă de cai, grătar în aer liber”, a precizat preşedintele ANTREC Covasna.

Bucate tradiţionale, specifice zonei

Pentru ca oferta să fie una de nerefuzat, gazdele îşi aşteaptă oaspeţii cu cele mai bune bucate tradiţionale şi cu petreceri bogate şi vesele, specifice  covăsnenilor. De la sarmăluţe după reţete proprii, la ciorbă de burtă sau la salate de tot felul, care mai de care mai ingenios pregătite, până la cozonac şi prăjituri de casă, toate aceste bunătăţi vor umple mesele oaspeţilor care au ales să-şi petreacă această perioadă importantă din an, pe meleagurile noastre. Desigur, cei mai mulţi dintre  turişti nu vor putea să refuze nici un pahar de ţuică din partea gazdelor sau măcar o cană de vin fiert cu scortişoară, pentru a mai uita de frigul de afară.

Cum fără brad Crăciunul nu există, multe dintre pensiunile din Covasna  au incluse în programul de activităţi împodobirea bradului şi seară de colinde.

Mai mult,  în  ziua de  23 decembrie, respectiv 30 decembrie, turiştii care aleg ca destinaţie staţiunea  Balvanyos pot asista la sacrificarea porcului, la prepararea cârnaţilor, a tobei şi slăninei, dar şi la un grătar. În perioada sărbătorilor de iarnă, seara de Carnaval continuă să se bucure de un mare succes, în fiecare an.

Daragus Attila a încheiat spunându-ne că marea majoritate a turişitilor care aleg ca destinaţie de vacanţă  Covasna, se reîntorc… şi aduc cu ei şi alţi prieteni, pentru a se bucura împreună  de ospitalitatea localnicilor şi de  frumuseţea locurilor.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail