Ediţia 20 a Sărbătorii Ouălor Roşii de Paşti a avut loc marţi, 21 aprilie a.c. la Căminul Cultural Brădet. Evenimentul a avut la bază atât concursul şi expoziţia de ouă încondeiate, cât şi programe artistice şi religioase. Invitat de onoare al ediţiei din acest an a fost interpretul de muzică populară, Preot Marius Ciprian Pop. Organizatorii evenimentului au fost Primăria oraşului Întorsura Buzăului, Asociaţia Cununa Carpaţilor, Casa de Cultură Întorsura Buzăului şi Căminul Cultural Brădet. 

La exact 20 de ani de la prima ediţie a tradiţionalei Sărbători a Ouălor de Paşti de la Întorsura Buzăului, Căminul Cultural Brădet a devenit neîncăpător. Cu mic, cu mare, oamenii s-au reunit în a Treia Zi de Paşti să se bucure de tradiţiile româneşti încă vii.

Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului este principalul organizator al evenimentului încă de la prima ediţie de acum 20 de ani. Acesta a spus: „ Nu mă gândeam niciodată că o să ajungem să sărbătorim chiar cea de-a douăzecea ediţie. Expoziţia de ouă a crescut de la an la an, atât la număr, cât şi calitativ. Există fel de fel de modele, foarte frumoase, autentice.” Mai mult, Costică Oltean a adăugat: „Să dea Dumnezeu ca acest eveniment să ajungă pe urmele festivalului Ciobănaşul, care anul acesta va sărbători cea de-a 42 – a ediţie şi care este cunoscut în toată ţara românească.”

Invitatul de onoare al evenimentului a fost Preotul Marius Ciprian Pop. La eveniment au mai participat, în cadrul programului religios, ”Corul Tricolorul” al Parohiei Orașului Întorsura Buzăului, ”Corul Pădurenii” al Căminului Cultural din comuna Barcani, ”Corul Plai Întorsurean” din Întorsura Buzăului. Programul de muzică și dansuri populare al spectacolului a fost susţinut de formația de dansuri ”Cununa Carpaților” a Casei de Cultură Întorsura Buzăului, ”Taraful de copii” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului, formația de dansuri populare ”Junii Întorsurii ” al Liceului Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului, ansamblul folcloric ”Datini Nehoiene” din localitatea Nehoiu, județul Buzău.

În debutul spectacolului, toţi preoţii prezenţi în sală, împreună cu Primarul şi Vice – Primarul din Întorsura Buzăului au fost invitaţi pe scenă pentru a susţine discursuri.

Cu această ocazie, Leca Băncilă, primarul oraşului, a spus: „ A devenit un lucru firesc să ne întâlnim, în marţea de după Înviere, aici. Văd acest lucru din două perspective. L-aş defini ca fiind un lucru extrem, extrem de serios, chiar dacă mulţi dintre noi trec pe lângă el cu o anumită lejeritate. De ce este serios? Este serios pentru că noi, membri ai aceleiaşi comunităţi, ne întâlnim aici şi săvârşim un act de respect faţă de identitatea noastră de români. Ne întâlnim să ne bucurăm împreună – lucru pe care l-am pierdut cândva. (…) Numai împreună, această naţie română, încercată, îşi poate construi un destin mai bun. Al doilea motiv ( n.r. pentru care este firească această întâlnire) – avem obligaţii; obligaţii de care nu ne prea mai achităm – obligaţii faţă de acest neam.”

Rezultatele concursului de încondeiat ouă

Potrivit organizatorilor, expoziția de ouă încondeiate și concursul de încondeiat ouă reprezintă punctul central al festivalului. În cadrul concursului, cele mai frumoase ouă încondeiate, după specificul zonal, au fost premiate. Câştigătorii acestei ediţii, desemnaţi de un juriu competent, au fost: locul I –Anişoara Roşca şi Elena Olaru, locul II – Garofina Neagovici, locul III – Ioan Daniel Luca şi un premiu special a fost obţinut de Vasilica Despa. La concurs, dar şi la expoziţia de ouă încondeiate au participat 18 concurenţi.

Despre prima ediţie a Sărbătorii Ouălor Roşii de Paşti

Prima ediţie a Sărbătorii Ouălor Roşii de Paşti a avut loc în anul 1994. De atunci, evenimentul este aşteptat în fiecare an de localnici. Mărturie a acestui fapt stă chiar prezenţa în număr mare la ediţia cu numărul 20.

Despre prima ediţie, organizatorul principal, Costică Oltean, a spus: „Nu mă aşteptam ca în primul an să vină atâţi spectatori şi nu mă aşteptam să vină aşa de mulţi concurenţi. Sigur nu câţi sunt acum, dar şi atunci au fost aproximativ 10 cofraje care au concurat. De atunci au început să participe la concurs şi copiii.” Mai mult, acesta a adăugat: „În primul an am avut inima cât un purice. Dar am aflat până la urmă că doar în două locuri din ţară mai sunt astfel de spectacole, iar acest lucru mă bucură foarte mult.”

Iulia Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail