Au început înscrierile la concursul de încondeiat, derulat în cadrul festivalului „Sărbătoarea ouălor roșii de Paște”, au anunțat organizatorii.

Evenimentul, cu o tradiție de un sfert de secol, va avea loc în a treia zi de Paște, la Căminul Cultural Brădet, fiind organizat de Casa de Cultură Întorsura Buzăului, Primăria Întorsura Buzăului, împreună cu Centrul de Cultură al județului Covasna.

Ediția cu numărul XXV, din acest an, va cuprinde mult-așteptatul concurs de încondeiat, dar și un program folcloric și religios, susținut de formații corale, folclorice și de soliști din județ, dar și de artiști din țară.

„Festivalul va avea loc ca și până acum, în a treia zi de Paște, ceea ce înseamnă că în acest an va fi în data de 30 aprilie. Invitata specială a programului din acest an va fi îndrăgita interpretă de muzică populară Mariana Ionescu Căpitănescu”, a declarat directorul Casei orășenești de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean, cel care a inițiat festivalul cu ani în urmă.

În ceea ce privește concursul de încondeiat din cadrul festivalului, directorul Costică Oltean a menționat că înscrierile sunt deja deschise, regulile rămânând neschimbate față de anii anteriori, ceea ce înseamnă că fiecare concurent va trebui să se înscrie cu șase ouă încondeiate și cu patru ouă roșii, pentru decor.

Întrucât încondeiatul presupune mult timp și migală, ouăle cu care se dorește participarea la concurs vor  fi realizate de concurenți acasă și aduse la fața locului, în 30 aprilie. Ei vor trebui să se prezinte la Căminul Cultural Brădet la ora 15.45.

„Se participă cu șase ouă încondeiate și patru ouă roșii, pentru decor, aceasta fiind regula de intrare în concurs, încă din primul an de organizare. Cele șase ouă vor trebui puse într-un cofraj și din cofrajul respectiv, poate fi selectat pentru un loc câștigător un singur ou.” – a spus Costică Oltean.

Acesta a menționat că an de an, concurenții înscriu ouă lucrate cu măiestrie. Calea rătăcită, frunza de stejar, păpădia și spicul de grâu sunt câteva dintre motivele folosite în zonă, pentru încondeierea ouălor, iar în ceea ce privește culorile, roșul este, desigur, nelipsit.

Directorul Costică Oltean a păstrat aproape toate ouăle încondeiate înscrise în concurs și și-ar dori ca această colecție să poată fi expusă integral, când spațiul va permite acest lucru.

Festivalul „Sărbătoarea ouălor roșii de Paște” este unul dintre cele mai îndrăgite evenimente din zonă. El a trecut proba timpului, ajungând, în acest an, la ediția cu numărul 25, însă scopul   a rămas neschimbat în timp: acela de a contribui la păstrarea și perpetuarea tradițiilor locale, și de a oferi un prilej de socializare și bucurie.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail