„Sărbătoarea ouălor roșii”, manifestare ce ajunge în acest an la 28 de ani de tradiție, va fi marcată în a treia zi de Paște, la Întorsura Buzăului. Invitata specială a acestei ediții este interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca.

Inițiat în urmă cu 28 de ani în urmă, de către directorul Casei orășenești de cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean, festivalul urmărește să contribuie la păstrarea și perpetuarea tradițiilor locale, să ofere un prilej de socializare și bucurie.

Ediția din  acest an va avea loc marți, 18 aprilie, în a treia zi de Paște, cu începere de la ora 16.00, la Casa de Cultură Întorsura Buzăului, cea care, împreună cu Primăria Întorsura Buzăului, organizează evenimentul.

Programul cuprinde un spectacol folcloric susținut de Corul „Plai întorsurean”, Corul Parohiei din Întorsura Buzăului, Ansamblul folcloric „Cununa Carpaților” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului și de soliști vocali și instrumentiști din zonă. Invitata de onoare este interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca.

În partea a doua a evenimentului va fi organizat îndrăgitul concurs de încondeiat ouă și o expoziție în cadrul căreia vor putea fi văzute acestea.

„Cea de-a 28-a ediție se va ține la Casa de Cultură. (…) Cetățenii primesc cu drag acest eveniment cultural, pentru că după un post mai lung, fiecare de-abia apucă să iasă undeva după sfintele Paște. Sărbătoarea ouălor roșii va avea loc în a treia zi de Paște. Evenimentul este creat de mine de acum 28 de ani, cu o parte religioasă și una folclorică, plus concursul de ouă încondeiate”- a declarat, marți, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Casei orășenești de cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean.

Înscrieri la concursul de ouă încondeiate, până joi

În ceea ce privește concursul de ouă încondeiate, 14 persoane au anunțat, deja, participarea. Până joi, cei care doresc să se înscrie, mai pot face acest lucru, a transmis Costică Oltean.

La acest concurs, an de an, participanții înscriu ouă lucrate cu măiestrie. Calea rătăcită, frunza de stejar, păpădia și spicul de grâu sunt câteva dintre motivele folosite în zonă, pentru încondeierea ouălor, iar în ceea ce privește culorile, roșul este, desigur, nelipsit. Tradiția încondeierii ouălor este iubită nu doar de către adulți, dar și de către copii.

„Avem până în prezent 14 cereri de participare. Nu știu dacă vor mai fi mai mulți sau mai puțini (…). Avem și copii care s-au apucat să încondeieze ouă, fapt care ne bucură foarte mult. Înscrierile aproape că s-au terminat. Doar până joi mai facem înscrieri, dacă mai sunt doritori.”- a spus Costică Oltean.

Acesta a transmis un mesaj către cititori, cu ocazia Sărbătorii Paștelui și cu prilejul organizării acestei ediții a „Sărbătorii ouălor roșii”, printre cele mai îndrăgite manifestări din zonă și care a trecut proba timpului, asemeni Festivalului „Ciobănașul” (unul dintre cele mai vechi festivaluri de tradiţii populare româneşti din țară, organizat, an de an, la Întorsura Buzăului).

„Ceea ce doresc să le transmit cititorilor este să le dea Dumnezeu sănătate, să fim sănătoși cu toții, ca să primim aceste sfinte Paște cu drag și cu inimă curată! Să dea Dumnezeu pace! Multă sănătate tuturor și numai bine! Iată că acest Festival al ouălor roșii a ajuns pe urmele Festivalului „Ciobănașul”. „Ciobănașul” este, anul acesta, la a 50-a ediție, iar Sărbătoarea ouălor roșii de Paște a ajuns la a 28-a ediție!”- a spus Costică Oltean.

Intrarea la „Sărbătoarea ouălor roșii” este liberă.

Ana CIORICI COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail