La Covasna, în cadrul Sântiliei – Nedeii Mocănești – vor fi prezentate, sâmbătă și duminică, obiceiurile tradiţionale de nuntă și activități ale păstorilor din zonă. Evenimentul cuprinde și un program folcloric al cărei invitată specială este Sofia Vicoveanca.

Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor va avea loc în Valea Zânelor din Voineşti – Covasna, în organizarea Asociației Cultural Creștine „Justinian Teculescu” din Covasna și a Asociației Crescătorilor de Ovine din Covasna.

Manifestarea este una multiseculară, legată de vremurile când, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, ciobanii coborau de la munte, pentru a-şi găsi nevastă.

Florentina Teacă, din Covasna, arăta în volumul său „Mocanii voineşteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan”, apărut la editura Eurocarpatica (2016), că „un indiciu preţios, chiar dacă deloc exact şi indirect dedus, despre vechimea acestei sărbători mocăneşti” este consemnat în anul 1930: „<<Vieaţa ciobanilor, vara şi iarna, se petrece tot pe lângă turmele de oi. Prin sat nu coboară decât rar de tot, deobicei cei mai tineri la nedeia, numită Sântilia, care în Covasna se ţine şi acum după stilul vechiu.>> ( S. Opreanu, Contribuţiuni la transhumanţa din Carpaţii Orientali, 1930). Aşadar, Sântilia se ţinea de pe vremea când funcţiona la noi Calendarul iulian – <<stilul vechi>>, adică cu 13 zile întârziere cădea ziua de Sfântul Ilie faţă de cum se trecuse la anul 1919 pe <<stilul nou>> – Calendarul gregorian. Numai că această schimbare de calendar de la 1919 făcută în Regatul României, era deja de mult făcută în Transilvania. La anul 1582, prin reforma papei Grigorie al XIII-lea a început implementarea noului calendar în Occident. Casa habsburgică, de religie romano catolică l-a făcut degrabă oficial în imperiu – deci şi în Transilvania. Concluzia noastră: nedeia mocănească voineşteană se ţinea şi înainte de anul 1582, pe când la noi funcţiona vechiul calendar! Tradiţii de dinainte de anul 1600 păstrau ciobanii aceştia.”  (apud. Florentina Teacă, pp.257-258).

Reconstituirea nunții tradiționale ale românilor din Voinești – Covasna va reprezenta și anul acesta un moment central al manifestării. Și cum muzica, jocul și voia bună sunt ingrediente de bază ale unei nunți reușite, Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor cuprinde și un amplu program folcloric, susținut  de formații și artiști din zonă și nu numai. Sofia Vicoveanca este invitata specială a evenimentului.

„De secole, voineștenii din Covasna păstrează cu sfințenie tradiția pastorală intracarpatică .
Și în acest an românii din Voinești – Covasna se vor aduna în Valea Zânelor unde își vor aștepta oaspeții ce vor veni din toate zonele țării pentru a petrece românește.

Sofia Vicoveanca este invitata specială a voineștenilor covăsneni în acest an.
Vor cânta și vor încânta întreaga suflare prezentă la această mare sărbătoare și Ovidiu Homorodean, Alexandra Elena Bîrlă, Ana Săndulea, formații locale – Grupul vocal <<Nemuritorii>>, Ansamblul Folcloric <<Junii Covăsneni>>, Formația <<Florile Zagonului>>, Corul Bărbătesc <<Voievozii Munților>>, din Vâlcele, Ansamblul <<Oltul>> din Hăghig și alții.

Vor fi prezentate obiceiuri mocăneşti precum pețitul fetelor de către ciobanii care coboară din munți pentru a-și alege miresele, nunta cu întreg ritualul tradițional care include ginerele care-și pețeşte mireasa, nașii de cununie, socrii mari și socrii mici, întreg alaiul de nuntași, toți îmbrăcați în straie populare. Nici vornicii nu vor lipsi. Întreaga reconstituire a nunții tradiționale se va face pe acorduri de muzică populară autentică românească. Toti se vor prinde-n horă și chinuiți lor va răsuna în toată valea.” – se arată pe pagina evenimentului, creată pe platforma de socializare Facebook.

Cei prezenți vor putea asista la prezentarea meșteșugurilor locale  și vor putea gusta sau cumpăra produse tradiționale preparate de crescătorii de oi, au transmis organizatorii.

„Ciobanii veniți cu turma de oi vor pregăti preparate din laptele proaspăt muls. Ca în fiecare an, vor fi curse de cai, expoziții cu vânzare (…), caș, brânză de burduf, mâncăruri tradiționale și băutură din belșug.” – se arată pe pagina de Facebook.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Covasna, Consiliului Județean Covasna, Casei Orășenești de Cultură Covasna, printre parteneri numărându-se  S.C. Turism Covasna SA, Hotel „Clermont” Covasna, Hotel „TTS” Covasna, Hotel „Montana” Covasna, Hotel „Bradul” – Covasna, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, CPECA Covasna, Crucea Roșie Covasna, CAR Solidaritatea IFN Buhuși, Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail