La Şcoala Gimnazială „Ady Endre”, a avut loc vineri, 22 noiembrie a.c. sărbătorirea a 136 de ani de la naşterea marelui scriitor de etnie maghiară a cărui nume îl poartă şcoala, dar şi prima întâlnire dintre Şcoala gimnazială „Ady Endre” şi Colegiul Teoretic „George Moroianu” din Săcele.

Activitatea desfăşurată în sala de sport a şcolii, a început cu discursul doamnei director adjunct Constanţa Balogh prin care a făcut o scurtă prezentare a activităţilor şi a mulţumit pentru prezenţă atât colegilor şi elevilor de la Colegiul Teoretic „George Moroianu” din Săcele, cât şi celor de la şcoală.
Programul, care pentru prima dată a inclus atât secţia română cât şi maghiară, a fost format din recitaruri de poezii, dansuri tradiţionale maghiare şi româneşti, un recital de fluier a celor mici şi un concurs interdisciplinar despre viaţa şi activitatea poetului Ady Endre. Concursul a constat în răspunderea la întrebări şi realizarea unor desene în grafică ilustrând poezii ale sciitorului. La finalul concursului fiecare participant a fost premiat cu o diplomă, o agendă şi dulcuri.

Parteneriat cu colegii de la Săcele

Sărbătorirea poetului a mai avut un scop, şi anume de a pecetlui parteneriatul interşcolar dintre Colegiul Teoretic „George Moroianu” din Săcele şi Şcoala gimnazială „Ady Endre”, fiind prima întâlnire dintre cele două instituţii de învăţământ. Doamna director Gruman Rozalia a declarat: „Acesta a fost primul an în care am organizat activitatea la nivelul întregii şcoli, în care să participe şi secţia română şi secţia maghiară. În acest an am căutat să participe şi delegaţia liceului din Săcele. Cu acest liceu am iniţiat un parteneriat la nivelul claselor 0-8, fiindcă unele cadre didactice au intrat în contact cu ocazia diferitelor formări ale profesorilor, şi astfel am ajuns la o dorinţă comună de a face un prim contact şi să stabilim un parteneriat privind activităţile extraşcolare şi culturale, la nivelul claselor 0-8. Acesta a fost primul contact când ei au venit, au vizitat şcoala, elevii au lucrat în workshopuri comune şi au pregătit câteva cadouri.
Cei de la Săcele ne-au invitat să facem şi noi un prim contact cu şcoala lor, să stabilim relaţii de colaborare chiar la nivelul unor clase, iar în decembrie, cu siguranţă o delegaţie a şcolii o să le întoarcă vizita şi sperăm ca din Ianuarie aceste parteneriate, nu neapărat la nivelul liceului, dar mai ales la nivelul claselor să funcţioneze. Atât educatorii cât şi diriginţii şi-au exprimat această dorinţă, ca începând din acest moment să desfăşoare activităţi de cunoaştere sau diferite. (…).”

**
Ady Endre s-a născut în Sălaj într-o familie săracă de nobili, tatăl, Ady Lőrinc agricultor şi mama Pásztor Mária provenită dintr-o familie de reformaţi.
Poetul își începe studiile în Mincențiu, unde este elevul lui Katona Károly, apoi continuă la liceul catolic sub îndrumarea lui Hark István. În 1886 continuă cu studiile liceale la Carei la liceul piarist, unde se împrietenește cu Aurel Popp, viitorul pictor, prietenie care se va aprofunda și va dura o viață. Din 1892 învață la Zalău, iar bacalaureatul îl susţine în anul 1896.
Prima poezie publicată a apărut în jurnalul „Szilágy” în 22 martie 1896. În anul 1903 o cunoaște pe Diósy Ödönné, Brüll Adél (Léda) care este căsătorită cu un om bogat din Paris. Ady se îndrăgostește de ea, și o urmează la Paris, astfel Léda devenind muza poetului.
Din cauza alcoolului şi al drogurilor, în 1909 ajunge într-un sanatoriu de dezintoxicare, răcind relaţia cu Leda până când rupe orice legătură cu aceasta. În 1911 începe să corespondeze cu Berta Boncza, cu care se căsătoreşte 3 ani mai târziu. Pe Berta o numește în poezii „Csinszka”. Între Ady și Octavian Goga se forma o prietenie sinceră. Poetul moare în 27 ianuarie 1919, la Budapesta.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail